Srdečník posiluje srdce a uklidňuje nervy. Bez potíží vyroste i vám

Srdečník obecný, lidově buřina srdečník je vysoká trvalka s drobnými růžovými či nafialovělými květy. Rozkvetlá nať má zajímavé léčivé účinky, tradičně se v lidové medicíně využívá na posílení srdce a zklidnění nervové soustavy. Poradíme, jak srdečník pěstovat a jak ho použít jako léčivou bylinu.

Srdečník obecný (Leonurus cardiaca), lidově se mu říká buřina srdečník, je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých. Pochází ze Sibiře, dnes se vyskytuje v Evropě, Asii i v Americe. Má vodorovný oddenek, z něhož vyrůstají přímé čtyřhranné, hustě olistěné a větvené, mírně chlupaté lodyhy přes jeden metr vysoké. Srdečník obecný kvete od června do září drobnými kalichovými světle růžovofialovými nebo modrofialovými květy, které jsou přisedlé a seskupené do přeslenů.

Pěstování srdečníku

U nás roste planě jen v teplejších oblastech na slunných a suchých místech na okrajích cest, loukách či rumištích, ale dá se snadno pěstovat na zahradě i ve větších nádobách na balkoně nebo na terase.

  • Srdečník můžeme pěstovat ze semen, v zahradnictví koupit sazenice (někdy pod jeho lidovým názvem buřina srdečník) nebo množíme na jaře v březnu dělením starších trsů, dobře se množí podzemními oddenky.
  • Při výběru vhodného místa je třeba počítat s tím, že může vyrůst až do výšky 150 cm a roste dost rychle. Pěkně zakryje např. starou zídku.
  • Srdečník obecný je mrazuvzdorná trvalka, které má ráda slunečné, před větrem chráněné stanoviště, ale snese i mírný polostín.
  • Má rád dobře propustnou hlinitou půdu s neutrálním pH a dostatkem živin.
  • Na vláhu není vůbec náročný, vyhovuje mu sucho.
  • Na podzim po odkvětu je dobré stvol srdečníku odstřihnout, aby na jaře vyrašily nové výhonky.

Srdečník účinky

Srdečník obecný je bylina se silnými účinky, obsahuje třísloviny, hořčiny, alkaloidy a flavonoidy. Ze sušené i čerstvé kvetoucí natě se obvykle připravuje čaj a kapky (tinktura). Univerzální návod, jak vyrobit domácí tinkturu, najdete zde.

„V tradiční lidové medicíně se používá zejména na posílení srdce (hlavně při srdeční arytmii v kombinaci s hlohem), při vysokém krevním tlaku, problémech s prostatou či vynechávající menstruaci. Pije se třikrát denně po 1 šálku nálevu,“ uvádí Pavel Váňa v publikaci Rady bylináře Pavla – přírodní léčba bylinami a životním magnetismem

Srdečník zároveň zklidňuje podobně jako známější kozlík lékařský nervovou soustavu, působí celkově sedativně, takže může pomoci při nespavosti, úzkostných stavech, nervozitě, podrážděnosti, bolestech hlavy a přepracovanosti, uplatňuje se také při klimakterických potížích spojených s návaly a pocením.

Zevně se nálev nebo ještě lépe macerát ze srdečníku používá na vyplachování úst pro posílení zubní skloviny, prospívá i dásním. Působí svíravě, proto je skvělý k omývání řezných raz, popálenin a dalších poranění kůže. Koupel ze srdečníkové natě prospěje srdci a celkově zklidní.

Nežádoucí účinky srdečníku

Srdečník obecný nesmí používat těhotné ženy, protože může vyvolat děložní stahy. Dále by jej neměli brát lidé, kteří berou léky na ředění krve. Nedoporučuje se dětem do tří let. Vždy je nutné konzultovat jeho vnitřní užívání s lékařem!

Srdečníková nať sběr a sušení

  • Sbírá se celá kvetoucí nať nebo jen její horní část. Odstřihneme ji asi 20 cm nad zemí. Srdečník může ještě obrůst a znovu vykvést. Pro sběr je ideální teplé slunné počasí.
  • Rozkvetlou nať hned po odstřižení usušíme. Nejlepším způsobem je svázat nať do svazečků a zavěsit na vzdušné místo. Nebo můžete rostlinu rozprostřít na papír nebo sušicí plata v jedné vrstvě.
  • Srdečník nesušíme na přímém slunci, zčernal by, bezpečnější je sušení ve stínu. Většinou uschne do tří dnů. Sušit se dá i uměle, teplota by neměla přesáhnout 40 °C.
  • Teprve po usušení rostlinu rozmělníme na menší kousky. Uchováváme v uzavřené nádobě nebo v papírových sáčcích.

Srdečníkový čaj

Ingredience

  • 1-2 lžičky sušené natě srdečníku obecného
  • 250 ml vody

Příprava

Bylinu přelijeme horkou vodou, zakryjeme a necháme zhruba 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Nebo bylinu zalijeme studenou vodou a necháme macerovat asi 12 hodin. Před podáváním zahřejeme a pak scedíme.

Užívání

Vlažný čaj pijeme dvakrát až třikrát za den.

Čajová směs na zklidnění a posílení srdce

Ingredience

Příprava

Byliny smícháme. Dvě lžíce směsi zalijeme vroucí vodou a přikryté necháme 15–20 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Toto množství čaje vypijeme během dne po doušcích. Místo kořene kozlíku můžeme přidat do hotového čaje 10 až 15 kapek kozlíkové tinktury.

Uklidňující srdečníková koupel

Ingredience

  • 1 díl srdečníku obecného
  • 1 díl máty peprné
  • 1 l studené vody

Příprava

Srdečník obecný smícháme s mátou peprnou. Přibližně 200 g směsi zalijeme ráno studenou vodou a necháme do večera macerovat. Před použitím směs asi 5 minut povaříme, sejmeme a necháme ještě asi 10 minut odstát. Potom scedíme a vlijeme do připravené koupele. V lázni zůstaneme aspoň 15 minut

Zdroje: cs.wikipedia.orgbylinkovo.czzahradkarskaporadna.cz, Rady bylináře Pavla - přírodní léčba bylinami a životním magnetismem (Pavel Váňa)

Sdílejte článek
Štítky květ čaj Amerika Asie Evropa Sibiř bylina oddenek Pavel Váňa srdečník obecný Srdečník obecný (Leonurus cardiaca) srdečník čaj srdečník kapky srdečník nať

Přečtěte si také