Není hrášek jako hrášek: Zkuste pěstovat nový unikátní hrách s jedlými kadeřavými listy

Hrášek je jednou z nejoblíbenějších jarních zelenin. Na našich zahrádkách a balkonech běžně pěstujeme hrách dřeňový a cukrový. Ale co letos vyzkoušet ještě něco jiného? Nová unikátní odrůda hrachu Akacia je tak trochu jiným hrachem, je určená primárně pro pěstování kadeřavých ozdobných listů, i když i na kulatých semenech si můžeme pochutnat. Prozradíme, jak tuhle novinku pěstovat a jak růžice jemných lístků s chutí mladého hrášku používat.

Unikátní nová odrůda hrachu setého (Pisum sativum) Akacia je tak trochu jiným hrachem, protože je určená primárně pro pěstování kadeřavých ozdobných listů. „Výhonky tvoří rozvětvené růžice drobných lístků. Dekorativní a lahodné výhonky se řežou v mladém stavu, když mají chuť mladého sladkého hrášku,"  uvádí šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.

NENECHTE SI UJÍT: Vše, co je dobré vědět o úspěšném pěstování hrášku. Daří se mu na zahradě i na balkoně

Jak kadeřavý hrách jíst

Mladé výhonky jsou nejen velice chutné, ale také dekorativní, a tím nabízejí mnoho způsobů využití. Atraktivní jemné výhonky oceníme jako součást salátů a ozdobu dalších pokrmů studené, ale i teplé kuchyně. Plně zralé lusky se suchými nažloutlými semeny jsou vhodné k vaření, skvělé je z nich pyré nebo polévky.

Pěstování kadeřavého hrášku

„Mezi pěstitelské přednosti lahodného hrachu Akacia patří vzpřímený, nepoléhavý růst a a výborný zdravotní stav, tedy odolnost vůči chorobám i škůdcům," říká Jan Prášil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se dá urychlit klíčení semen a proč udělat před výsevem test klíčivosti

  • Hrách nejčastěji vyséváme od začátku dubna a postupně až do konce jara na záhon nebo do nádob. „Má poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí už při 1 °C, roste od 4 °C a nespálí ho ani jarní přízemní mrazíky. Optimální teplota je 14 až 18 °C. Při teplotách nad 30 °C špatně probíhá opylení, nenasazuje lusky, předčasně dozrává a zasychá," radí pěstitel.
  • Hrách není příliš náročný na půdu, dobře prospívá v nevyhnojené, lehké hlinité půdě.
  • Záhon na výsev pečlivě uhrabeme a pomocí lopatky nebo motyčky uděláme řádek zhruba 6 cm hluboký. Vzdálenost řádků se pohybuje okolo 20 cm. Hrách vyséváme do řádku po jednotlivých zrnech 4–6 cm od sebe nebo do hnízd po 3–4 semenech, vzdálenost by měla být asi 10 cm.
  • Vysetá zrnka hrachu musíme co nejpečlivěji zahrnout zeminou. Jestli to odflákneme, ptáci z  širokého okolí se okamžitě dozvědí, že je zde pro ně připraveno krmení a semínka vyzobají.
  • „Hrách výborně prospívá ve společnosti okurek, mrkve a hlávkového salátu. Před škůdci hrách ochráníme, když budeme v jeho bezprostřední blízkosti pěstovat saturejku a lichořeřišnici. Naopak se hrách nemá dávat na záhon s fazolemi, protože mají stejné nároky na půdu a napadají je i stejní škůdci a nemoci. Nesvědčí mu ani společnost cibule, česneku, brambor a rajčat," doporučuje J. Prášil.
  • Hrách setý potřebuje od výsevu do sklizně 56 až 70 dní. Vysévat ho můžeme postupně ve zhruba čtrnáctidenních intervalech až do konce května.
  • Záhon s hráškem pravidelně odplevelujeme a mírně kypříme půdu, při suchém počasí pravidelně zavlažujeme.

Zdroj: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil

Sdílejte článek
Štítky zelenina záhon pěstování výsev hrách setý hrách setý Akacia

Přečtěte si také