Vánoce

3. prosince 2023 07:00

Lenka Valjentová

Objevte pozitivní účinky kadidla na duši i tělo. Vykuřování má sílu zejména v době vánoční

Když se řekne kadidlo, nejspíš se vám vybaví vonný kouř, který se line v kostele při bohoslužbách. Vykuřování patří k velmi staré tradici, ale některé dávné rituály mají dodnes své kouzlo a velkou moc, a to zejména v době vánoční. Tento rituál je starý jako lidstvo samo a teprve nyní odhalujeme jeho pozoruhodné souvislosti a léčivé účinky.

Co to je kadidlo

Kadidlo neboli olibanum, vonná pryskyřice z kůry kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), sloužilo k vykuřování chrámů už před 5 000 lety v Egyptě. Při náboženských rituálech a meditacích se používalo taky v Babylonu, Persii, Asýrii, Římě a při židovských bohoslužbách. Kadidlo spolu s myrhou a zlatem patří neodmyslitelně k darům Tří králů, kteří se přišli z Východu poklonit narozenému Ježíškovi.

Jak se kadidlo získává

Speciálním nožem se nařízne kůra stromu rodu Botswellia sacra, aby začala vytékat pryskyřice. Kapky pryskyřice vlivem oxidace schnou a tvrdou. Zhruba po týdnu se sbírají. Strom vyprodukuje 2 až 3 kg pryskyřice ročně. Kadidlo bylo vysoce ceněným artiklem již od dob starověku, a dokonce bývalo cennější než zlato.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Provoňte si domov adventním potpourri. Připravíte ho v hrnci z koření i jehličí

Na co se používalo kadidlo

„V Evropě se ve středověku kadidlo používalo nejprve při náboženských obřadech, později i při očistě domů na přelomu starého a nového roku. Takzvané vykuřovací noci se konaly od svátku svaté Lucie (13. prosince) až do Tří králů (6. ledna). Pravděpodobně došlo k spojení mýtů slovanských, germánských a také keltských kolem zimního slunovratu. Lidé se intuitivně snažili zahnat temné síly a zlé duchy a k tomu využili efektu očistného kouře kadidla,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

Kadidlo na Vánoce = františek

V mnoha domácnostech tento vánoční zvyk přetrvává dodnes, kdy pálíme františky, které kadidlo obsahují a dodávají mu charakteristickou povznášející vůni. Název františek tyto malé vonné kužely z dřevěného uhlí a pryskyřic nejspíš získaly po zakladateli novodobého pojetí Vánoc Františku z Assisi.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Tajemné kouzlo Vánoc: Proč purpura a františek tak krásně voní

Jak správně pálit františka

Špičku františka přidržíme nad svíčkou v plameni po dobu 15–20 vteřin. Pomalu s ním otáčíme, aby se zapálil rovnoměrně. Po vytažení z plamene je dobré františka ještě mírně rozfoukat. Při pálení položíme františka na nehořlavou podložku.

Pozitivní účinky kadidla

Antičtí lékaři kadidlo používali především k zastavení krvácení a léčbě ran. Ve středověkém klášterním léčitelství bylo kadidlo hojivým prostředkem k ošetřování poranění a léčení kožních onemocnění, ale také při kašli, zvracení a úplavici.

Kadidlo v aromaterapii, kdy vdechujeme příjemně kořeněnou vůni, působí příznivě hlavně na dýchací cesty (uleví při nachlazení, kašli, rýmě) a nervový systém (pomůže od úzkosti, deprese, stresu i nespavosti).

INSPIRUJTE SE: Modrý čaj z krásných květů klitorie pomáhá zvládnout únavu a stres i zpomalit stárnutí

„Podle mě léčivá moc kadidla a dalších známých pryskyřic, např. myrhy (modrozelná pryskyřice z mízy myrhovníku (Commiphora), který pochází ze Somálska a Etiopie), spočívá v silném antiseptickém účinku. V dobách morových a jiných epidemií mohlo tak vykuřování mít opravdu racionální důvod. Kadidlo čistí a dezinfikuje vzduch, pomáhá ničit nebezpečné viry a bakterie,“ vysvětluje M. Kolár a pokračuje: „Osobně můžu potvrdit, že antibakteriální a fungicidní účinek kadidla je až neuvěřitelný, například při paradontóze. Tinktura z kadidlovníku zase může pomoci u rezistentních kmenů bakterií, např. při infekcích způsobených zlatým stafylokokem nebo různými plísněmi, ale i k podpůrné léčbě chronických zánětlivých onemocnění kloubů.

Moderní farmakologie jednoznačně potvrzuje protizánětlivý, antiseptický a anxiolytický účinek kadidla a podobných pryskyřic. „Překvapivé je pro vědu použití kadidla jako anxiolytika, tedy léku, který dokáže tlumit úzkostné stavy a působí antidepresivně. Objevujeme stále nové a neprozkoumané účinné látky. Ukazuje se, že přetrvávající tradice staré tisíce let mají své opodstatnění a moudré základy,“ dodává M. Kolár.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.czcs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také