Omyly začátečníků při výsevech a překvapení, o která se někdy semínka postarají

Období jarních výsevů semínek zeleniny i květin je v plném proudu, ale pokud jste si až dosud mysleli, že stačí jenom vysypat semínko z papírového sáčku s lákavou fotografií bujně vzkvétající rostliny na dlaň a vložit do zeminy, možná se dožijete velkého zklamání. Semínka dokážou být pěkně rozmarná. Dotaz na papriky, které rostou „obráceně“, nedávno pobavil i zkušené pěstitele.

Semínko se objevilo nad zeminou? Nevadí…

Občas se může stát, že se semínko tak nějak zapomene pustit prvních děložních lístků a nechá se mladou rostlinkou vynést z půdy. Nic se neděje!

Takové semínko se časem samo pustí, jak se budou lístky vyvíjet a zvětšovat. V žádném případě však semena od lístků neoddělujte a vyčkejte, až sama odpadnou. První lístky jsou velmi křehké a snadno by mohlo dojít k jejich poškození i k odumření celé rostlinky. Vážně to neznamená, že by vám rostlinky rostly obráceně, i když to tak možná může vypadat.

Není divu, že tento dotaz pobavil řadu zahradníků. Určitě muselo být neskutečné obtížené vracet semeno do „správné“ polohy:

Jak na tom jste vy? Taky vám letos papriky rostou obráceně? :)

Posted by Prima ŽENY on Thursday, March 30, 2023

Semínka si pro nás docela běžně chystají různá překvapení, ale s těmi si hravě poradíte! Vždycky se můžete zeptat u odborníků nebo alespoň u poučených a nadšených zahrádkářů. Máme pro vás pár tipů, jak si dokážou semínka vymýšlet a diktovat životní podmínky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jakou zahradu má Dalibor Janda

Některá semena probudí k životu chlad

Možná jste se od pokročilejších pěstitelů dozvěděli, že semínka mají ráda teplo. Ano, ale jen některá a jen v určitém období. Některá si, alespoň po určitý čas, dokonce lebedí i v pořádném chladu. A tak pokud uslyšíte, že semena je nutné stratifikovat, pak jste právě narazili na otužilé jedince, kteří si libují v pořádné zimě. Před výsevem jim dopřejte asi dva měsíce pobytu v lednici. Jinak se vám k životu neprobudí. K takovým otužilcům náleží například semena některých stromů (jabloně, meruňky, smrky či buky), ale také semena botanických růží nebo plaménku.

Semena, která vyžadují studenou ložnici

Pak jsou tu semínka, která si v teple lebedí, ale jen přes den. Naopak k nočnímu spánku vyžadují pěkně vychlazenou ložnici. K takovým nočním otužilcům patří například semena v poslední době tolik oblíbených divokých rajčat. Nejlépe vám rostlinky ze semínek vyrostou, pokud jim přes den dopřejete pořádné teplo, klidně kolem 28 °C a na noc jim necháte teplotu spadnout až o 10 °C. Jednoduše je přeneste do předsíně, tam se jim bude spát nejlépe.

Semínka, která nerada peřinu

Další skupina semínek představuje takové, kterým se nelíbí pod teplou peřinou. Tedy semínka, která se vysévají jen na povrch substrátu, bez zasypání. Většinou se jedná o velmi drobná semena nebo o semena, která ke svému klíčení vyžadují také světlo. Bez přikrývky budou nejlépe klíčit například semena okrasných afrických kopřiv, ale i semena begonií nebo některých kaktusů.

Papriky udělají radost i v kuchyni:

Některá semínka potřebují drsnější zacházení

A pak je tu skupina semen, která potřebují pořádně, ale přesto jemně, bacit po hlavě. Jednoduše pokud jim mechanicky nenarušíte tvrdý obal semínka, nic z nich nevyroste. Taková bývají semena některých exotických rostlin, které se u nás pěstují jako pokojovky.

Semínka namočte do bylinek

Napadlo by vás, že semenům prospívá bylinkový čaj? Namočení semínek do nálevu z bylin může přispět k jejich rychlejšímu klíčení. Například odvar z heřmánku, samozřejmě vychlazený, prospívá fazolím nebo hrachu.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/nektera-semena-bez-mrazu-nevyklici-aneb-jak-na-stratifikaci.html; https://www.ireceptar.cz/zahrada/zahradnikuv-trik-maceni-seminek-v-bylinkovem-caji.html


Přečtěte si také