Šťavnatý hrách a aromatický kopr zvládne vypěstovat každý! Začínáme výsevem semen
Vypěstovat si vlastní výrazně aromatický kopr a sladký, šťavnatý hrášek není extra náročné a dá se říct, že to zvládne každý. Rostou pěkně na zahradě i v truhlíku na balkoně a jsou to takřka ukázkové plodiny, které můžou přitáhnout k zahradničení i naprosté začátečníky nebo děti. Poradíme vám, jak s pěstováním hrášku a kopru začít i z jakých odrůd vybírat.
Sladký, šťavnatý hrášek
Na zahrádkách a na balkonech běžně pěstujeme hrách zahradní nebo taky setý (Pisum sativum) dřeňový (má pevnou slupku a velká šťavnatá zrna, která se z hrachových lusků vybírají nezralá a hned se konzumují) a cukrový (lusky jsou bez tvrdé slupky, je výrazně sladší; nezralé a křehké ploché lusky se jedí celé).
Zelený hrášek je nejlepší sníst čerstvý, ovšem skvělý je i tepelně upravený Z dřeňového hrášku se připravují polévky, saláty, placky, kaše, pomazánky či přílohy. Celé lusky hrachu cukrového se výborně uplatní v teplé kuchyni, je možné je osmahnout na másle, dusit, vařit, zapékat, můžeme je také zavařit podobně jako okurky. Čerstvý zelený hrášek obsahuje na zeleninu nezvykle vysoký podíl bílkovin a taky spoustu vitaminů a minerálních látek.
Zelený hrášek je nejlepší sníst čerstvý, ovšem skvělý je i tepelně upravený. Z dřeňového hrášku se připravují polévky, saláty, placky, kaše, pomazánky či přílohy Zdroj: iStock
7 rad a tipů, jak pěstovat hrášek
- Hrách má poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí už při 1 °C, roste od 4 °C a snese i mráz do -5 °C. Optimálně roste při 14 až 18 °C. Při letních teplotách kolem 30 °C neprobíhá správně opylení, hrách nenasazuje lusky, předčasně dozrává a zasychá.
- Hrách setý nejlépe prospívá ve středně těžkých a lehčích hlinitých půdách s mírně zásaditou reakcí.
- Záhon na výsev pečlivě uhrabeme a lopatkou nebo motyčkou uděláme řádek o hloubce zhruba 6 cm. Vzdálenost řádků se pohybuje s ohledem na vybranou odrůdu od 15 do 40 cm podle doporučení na obale osiva.
- Hrách vyséváme do řádku po jednotlivých zrnech 4–6 cm od sebe nebo do hnízd po 3–4 semenech ve vzdálenost 10–15 cm.
- Vysetá semena hrachu musíme co nejpečlivěji zahrnout zeminou. Jestli to odflákneme, ptáci je rychle najdou a všechny je vyzobají.
- Hrách potřebuje k růstu oporu. Na čerstvě vysetou plochu nebo ještě před setím se vyplatí natáhnout například králičí pletivo nebo síťku, lze použít i větve, tyče, klacíky nebo provázky. Jakmile hrách vzklíčí, naveďte ho na oporu, tím zvýšíte kvalitu plodů i bohatost úrody. Pokud je to možné, zasejte hrách u plotu, po němž se může pnout.
- Záhon s hráškem pravidelně odplevelujeme a mírně kypříme půdu, při suchém počasí zavlažujeme.
Jak mít čerstvý hrášek co nejdéle
„Snahou každého, kdo se rozhodl pěstovat vlastní hrách, je mít čerstvý hrášek co možná nejdéle. Opakované výsevy v 10–14denních intervalech ale ne vždy poskytnou očekávaný výsledek .Často se stane že pozdější výsevy ‚doběhnou‘ ve zralosti ty předchozí. Obzvláště tehdy, když nastane suché a teplé počasí. Zkušení pěstitelé řeší rozložení sklizně výsevem raných, středně raných a pozdních odrůd v jednom termínu. Kombinace opakovaných výsevů velmi rané a velmi pozdní odrůdy zajistí jistotu dlouhé sklizně," radí pěstitel ing. Peter Gajdoštin a dodává: „Jestli ovšem chceme opakovaně vysévat jednu odrůdu, vybereme si tu nejranější.“
Odrůdy dřeňového hrachu
- Vladan: Raná až velmi raná odrůda dosahuje výšky 65 až 75 cm. Lusk je 7 cm dlouhý, tupě ukončený se 7 až 8 zrny.
- Havel: Raná až velmi raná odrůda, lusk je dlouhý 7–8 cm, rovný, tupě ukončený, obsahuje 7–8 zrn. Zrno je velké, tmavě zelené, vynikající kvality i chuti, velmi pomalu přezrává.
- Zázrak z Kelvedonu: Skutečná klasika, první sladký zahradní hrášek. Raná odrůda s rostlinami dorůstajícími výšky 75–80 cm. Lusk je středně velký, se 79 velkými zrny.
- Oskar: Velmi raný hrách s dlouhými, asi 10cm lusky, v nichž najdeme 10 až 12 velkých šťavnatých zrn. Porost dosahuje výšky 60 až 80 cm, rostliny jsou silné, bohatě olistěné, se světle zelenými listy.
- Twinset: Středně pozdní odrůda s větším zrnem a delším tupým luskem. Díky dlouhému a rovnému lusku (zhruba 9 cm) je ideální odrůdou pro ruční sklizeň. Je rezistentní k padlí.
- Cetris: Polopozdní, drobnozrnná odrůda pro labužníky. Rostliny mají pevnou, podklesávající lodyhu, která se nevětví, listy jsou středně zelené. Lusky mají tupé ukončení.
- Alderman: Pozdní odrůda dřeňového hrachu dosahuje výšky 140–160 cm, tvoří lusky velikosti 10–12 cm s 9–10 zrny středně zelené barvy.
- Désirée: Hrách s netradiční modrofialovou barvou lusků. Semena jsou zelená, středně velká, sladká. Nižší rostlina s dobrou násadou lusků.
- Kudrnáč: tzv. afila (bezlistý) typ, má všechny listy proměněny v úponky. Rostliny se lépe přichytí jedna k druhé a porost na záhoně nepoléhá. Je to odrůda polopozdní s velkým zrnem.
Odrůdy cukrového hrachu
- Ambrosia: Středně raný cukrový hrách s bílými květy a plochými křehkými lusky, které se konzumují celé, hodí se na vaření i k nakládání.
- Sweet Salome: Polopozdní cukrový hrách dorůstá do výšky 150–200 cm, k jídlu se používají celé velké ploché lusky o délce 10–12 cm a šířce 3–3,5 cm s nedozrálými semeny buď syrové, nebo vařené jako příloha.
Aromatický kopr
Kopr vonný (Anethum graveolens) je u nás populární zelené koření s charakteristickou vůní. Pěstuje se na zahrádkách, kde dorůstá výšky až 150 cm, ale velmi dobře prospívá i v nádobách na balkoně nebo na okenním parapetu. Kopr kvete od června do září žlutými, mnohonásobně složenými květy.
V kuchyni se nejvíc používá mladá zelená nať – čerstvá, sušená i nakládaná, aromatická jsou i semena, která mají ostřejší chuť než listy. Přidávají se čerstvé, sušené nebo pražené do zeleninových jídel, polévek a pečiva. Kopr vonný se používá především k rybám a vařenému masu i syrové zelenině, do smetanových omáček a polévek, pomazánek, dipů a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak domácích bylinkových octů a olejů, tak nálevu na nakládanou zeleninu. Kopr pomáhá trávení a taky se s ním lépe usíná.
Rady a tipy, jak kopr vysít a pěstovat
- Kopru vyhovují hlinité, dobře propustné a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké, chladné, mokré a kamenité.
- Kopr má rád světlé, slunečné stanoviště.
- Záhony, kde pěstujeme kopr, je třeba střídat, jinak se rostlinky špatně vyvíjejí a ztrácejí svoje charakteristické aroma.
- S výsevem kopru začínáme v dubnu a pokračujeme pravidelně každé dva až tři týdny až do srpna, abychom měli celé léto čerstvou nať.
- Oblíbené je pěstování kopru jako meziplodiny, přiséváním mezi okurky, mrkev, brokolici, saláty, zelí nebo brambory.
- Semena vyséváme přímo na dobře připravený záhon do hloubky zhruba 2 cm a do řádků vzdálených 12–20 cm. Semínka lehce zahrneme a opatrně zavlažíme. Vzejdou za dva až tři týdny.
- Mladé rostlinky ůžeme vyjednotit na vzdálenost asi 15 cm.
- V období vegetace dbáme na pravidelnou závlahu, v suchých podmínkách nať rychle žloutne, ale stejně tak, když je chladno a mokro.
- Z porostu odstraňujeme plevel a půdu opatrně kypříme.
- Nať vysokou 15 až 30 cm sbíráme už za 4 až 6 týdnů po vzejití po dobu dvou týdnů, kdy je nejkvalitnější a nejaromatičtější.
- Za zahradě mnohdy v dalších letech už nemusíme kopr ani vysévat, sám se vysemení a brzy na jaře se objevují na záhoně první voňavé rostlinky.
Kopr vonný (Anethum graveolens) je u nás populární zelené koření s charakteristickou, velmi výraznou vůní. Zdroj: iStock
Odrůdy kopru
- Compact: Kompaktní odrůda určená pro pěstování v truhlících a květináčích. Vyniká jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je nízká, v plném růstu 30–40 cm vysoká, bohatě olistěná s tmavě zeleným listem.
- Moravan: Aromatický, pozdě kvetoucí kopr. Listy jsou tmavé, stříbřitě modrozelené.
- Oliver: Poloraná odrůda je vysoce výnosná, silně aromatická, vhodná pro přímou kuchyňskou úpravu, ke konzervaci, sušení a mražení.
- Monarch: Vyniká vysokou odolností proti vybíhání do květu, což prodlužuje dobu sklizně. Olistění je bohaté a husté, tmavě modrozelené barvy. Listy se vyznačují skvělou vůní.
- Mamut: Maxi kopr s vysokým výnosem zelené hmoty je tmavě zelený s výrazně kořeněnou vůní a chutí, vhodný na sušení i mražení.
- Titan: Nenáročný, mohutně rostoucí a výrazně aromatický kopr. Olistění je husté a tmavě zelené.
Zdroje: debreena.com/planting-peas/, https://www.gardenia.net, Moderní zahrada (Vladimír Mölzer), cs.wikipedia.org, ing. Peter Gajdoštin