26. března 2025 07:00
Ema BártováPečicí papír škodí životnímu prostředí. Nesmí se používat při vysokých teplotách
Pečicí papír je výborný pomocník. Bohužel ale není zcela neškodný – mnoho běžně prodávaných výrobků obsahuje silikon, který představuje zátěž pro životní prostředí. Může také vadit, když papír v troubě rozpálíte na vysokou teplotu. Rovněž opakované používání této kuchyňské pomůcky má svá rizika a někdy je lepší se tomu vyhnout.
Nemusí se nám to líbit, ale nejekologičtější variantou, jak z plechu po upečení spolehlivě dostat buchtu nebo zeleninové placičky, je staré dobré vymazání tukem a vysypávání moukou.
Pečicí papír sice funguje skvěle, ale dnes už víme, že jeho používání přispívá ke zhoršení našeho životního prostředí, což se zpětně může projevit na našem zdraví. Potíže si můžeme způsobit i doma, pokud papír používáme špatně.
Mohlo by vás zajímat: Průhledná potravinová fólie může posloužit i jinak než jen k zabalení jídla
- Pečicí papír se někdy označuje také jako pergamenový, ačkoli s někdejším pergamenem z hladké zvířecí kůže nemá nic společného. Vyrábí se z dřevěné suroviny horší kvality za pomocí chemikálií, výsledkem je materiál s vysokou hustotou a velkou tepelnou odolností, částečně nepřilnavý. Tato jeho vlastnost bývá vylepšena přidáváním silikonu.

Používání pečicího papíru není ekologické
Právě silikonová vrstva je problematická, jak nedávno upozornila například německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest, která si to nechala vysvětlit od Manuela Fernándeze, experta z Německé federace pro životní prostředí a ochranu přírody (BUND).
Tato organizace nedávno ve své zprávě upozornila, že používání pečicího papíru rozhodně není ekologické. Silikony se totiž nijak neodbourávají a v životním prostředí se tak hromadí, dostávají se tam například s čistírenských kalů, které se někdy používají jako hnojivo.
Přečtěte si také: Prozradíme rozdíl mezi cukrem vanilkovým a vanilinovým i jak s nimi při pečení pracovat
Z pečicího papíru se navíc látky mohou dostat do našeho těla. Dříve se při jeho výrobě běžně používaly nebezpečné látky zvané perfluoruhlovodíky či perfluorované uhlovodíky - případně zkratkou PFAS, které odpuzují vodu a mastnotu. Dnes už se při výrobě pečicího papíru PFAS tolik nepoužívají, ale na první pohled rozhodně nepoznáte, zda je výrobek obsahuje nebo ne.
"I když jsou jejich hodnoty v předepsaném limitu, při zahřátí na vysoké teploty se mohou chemikálie odpařovat a migrovat do vzduchu a potravin," vysvětluje německá chemička Luise Körner z Německé federace pro životní prostředí a ochranu přírody.

Pozor na teflon
Místo PFAS se dnes častěji používají silikony. "I tam existují obavy z možných zdravotních dopadů. Nejlepší je pečicí papír vlastně vůbec nepoužívat. Je to pak samozřejmě pracnější umývat nádobí či plechy. Nicméně skleněné, plechové, keramické nádobí na pečení je vždy lepší než ta jednorázová řešení. Nevzniká tolik odpadu, vyhnete se uvolňování. Pozor, PFAS látky jsou základním kamenem teflonu, takže i teflonové nádobí není na pečení vhodné. Keramické povrchy se doporučují jako zdravější alternativa," uvedla před časem Karolína Brabcová z neziskové organizace Arnika a odbornice na toxické látky ve spotřebním zboží.
Nenechte si ujít: Litinu, varné desky, vany ani dřevěné povrchy raději jedlou sodou nečistěte
Zapáchající podložku vyhoďte
Jinými slovy, použít místo pečicího papíru podložku se silikonem nebo formu s teflonem není lepší. Například proto, že se látky mohou při vysokých teplotách uvolňovat do jídla. Při nižších teplotách nebezpečí nehrozí, ale i tady platí, že se mohou do životního prostředí dostat při výrobě.
Jinými slovy, použít místo pečicího papíru podložku se silikonem nebo formu s teflonem není lepší.
- A rozhodně má smysl se snažit PFAS vyhýbat, už proto, že je ho všude kolem nás hodně. Běžně je v obalech potravin, kosmetice a dentálních nitích, kontaktních čočkách či outdoorovém oblečení, přičemž může například poškozovat imunitu a reprodukční systém.
Silikon může obsahovat zbytky siloxanů, které mohou migrovat z daného výrobku do potraviny. Podle zprávy rakouského Spolkového úřadu pro životní prostředí máme málo informací o zdravotních účincích siloxanů, abychom mohli říci, že zda jsou silikony v kuchyni bezpečné nebo ne. Pokud však výrobek i při menším zahřívání zapáchá, měli byste ho vyhodit.

Pravidla používání pečicího papíru
I když se zatím nechceme pečicího papíru zbavit, má smysl dodržovat při jeho používání nějaká pravidla. Pečicí papír by se neměl používat při teplotách vyšších než 220 stupňů, u silikonových podložek se uvádí až 240 stupňů.
- Můžete ho například použít opakovaně, pokud není skoro vůbec mastný a zůstal neporušený.
- Je-li křehký či v troubě ztmavne, už na něm nic dalšího nepečte.
- Trochu mastnoty můžete setřít papírovou utěrkou, nepoužívejte k tomu vodu.
- Opakované vystavení vysokým teplotám však může poškodit povrch papíru a zvýšit uvolňování chemikálií z něj.
- Pokud je papír mastný hodně, už na něm nic dalšího nepečte, tuk může zoxidovat a zkazit chuť dalšího jídla.
- Neměli byste znovu používat ani pečicí papír, na kterém bylo syrové maso nebo ryby, zbytková vlhkost se může stát živnou půdou pro bakterie.
- Pečicí papír patří do směsného odpadu, kvůli nepřilnavé vrstvě se nedá kompostovat.
Zdroje: dtest.cz, oekotest.de, test.de, marthastewart.com