reklama

Jahodový stromek je exotická balkonovka s chutnými plody a voňavými bílými květy

Simona Sedláčková
10. května 2021
Baví vás objevovat netradiční chutě a zároveň patříte mezi nadšené pěstitele exotických rostlin? Pak si pořiďte psidium neboli jahodový stromek. Krásně kvete a je velmi zdobný, a zároveň vás potěší sice skromnou, ale zato chutnou úrodou.
reklama

Jahodový stromek (Psidium)

Stálezelený keř nebo strom, který vnašich podmínkách můžete pěstovat jako přenosnou rostlinu, pochází zČíny a také ze Střední a Jižní Ameriky. Ve své domovině je velmi oblíbený, protože plodí chutné ovoce. Ale i u nás se můžete sklizně plodů dočkat, jen to nebude žádné velké množství, ale spíš na ochutnání.

Jahodový stromek patří do čeledi myrtovitých a stejně jako myrta, podle které byla čeleď pojmenována, vykvétá nádhernými bílými a voňavými květy. Nejčastěji se můžete setkat se dvěma druhy jahodového stromku. Psidium cattleianum má plody kulaté a červené, Psidium guajava zase hruškovité a žluté. Nejen květy, i plody krásně voní a obsahují šťavnatou dužinu, plnou vitaminu C, která chutí připomíná jahody.

Jak pěstovat jahodový stromek

Psidium není nijak náročné a můžete ho pěstovat celoročně vbytě nebo i letnit na balkoně.

Psidium vyžaduje dobře propustný, lehký substrát smírně kyselou půdní reakcí a poměrně časté přihnojování i vydatnou zálivku. Svědčí mu také vyšší vzdušná vlhkost, rostlinu můžete rosit odstátou vodou zpostřikovače. Vlétě jahodovému stromku vyhovuje vyšší teplota vzduchu, klidně okolo 30 °C, zimu potřebuje přečkat ve světlé místnosti steplotou okolo 12 °C. Při letním pobytu na balkoně hlídejte především jeho napadení molicemi, proti kterým je potřeba včas zasáhnout.

Psidium kvete a plodí na jednoletém dřevě, proto ho můžete zastřihovat a tvarovat podle libosti. Odstřihnuté větvičky se bohužel jen málokdy podaří využít na množení řízkováním, mnohem úspěšnější je množení výsevem semen.

Psidium je rostlina samosprašná, proto vám postačí jen jedna rostlina, abyste se dočkali plodů. Psidium vykvétá na jaře, ale plody pak dozrávají několik měsíců a po dozrání samy opadnou ze stromku. Plody se nedají vůbec skladovat, rychle podléhají zkáze, což bude důvod, proč se knám vůbec nedovážejí a musíme se tedy spokojit svlastním výpěstkem, nebo sochutnávkou počkat, až se sami vydáme na dalekou dovolenou.

Na balkoně můžete vypěstovat tradiční rajčata, ale i spoustu plodů naprosto netradičních. Dáte se do toho?

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama