Jak se staví sen

27. března 2023 14:40

Komerční sdělení

Po dlouhé zimě přichází jaro. Ideální čas na renovaci domova

Ačkoliv zima umí být krásná, stejně tak může být někdy deprimující. Nedostatek slunečního svitu má prokazatelně negativní vliv na lidské zdraví, především potom na psychiku. Přinášíme proto pár tipů, jak se připravit na nadcházející jaro a dovolit mu, aby prostoupilo vaše každodenní žití. S tímto ročním obdobím také přichází chuť tvořit či měnit, tak si zvolte vylepšení dle svého gusta a směle do toho!

Příchod jara je většinou vítán s otevřenou náručí. Dny jsou delší, světla je více a člověk má pocit, že se probudil ze zimního spánku. Existuje několik možností, jak si jaro užít o něco více a jak mu dát možnost pořádně ukázat svoji plnou sílu. Jednou cestou pro vás může být dekorování interiéru, zapojení veselejších barev, pořádný úklid nebo třeba vysázení nových květinových záhonků. Tou druhou, poněkud signifikantnější, jsou úpravy kolem domu nebo opravy či rekonstrukce. Jsou sice časově a někdy i finančně náročnější, ale umí domov skutečně pozvednout na novou úroveň i z dlouhodobého hlediska.

Velké změny začínají maličkostmi

Pokud si zatím na rekonstrukci nebo větší vylepšení netroufnete či to váš domov nepotřebuje, výrazné změny docílíte i za pomocí doplňků nebo dostupných předělávek. Jaro je ideální doba na vytřídění oblečení, nepoužívaného nádobí, všemožných šuplíků a přeplněných skříní v chodbě. Dalším krokem může být provzdušnění prostoru – toho se dá skvěle dosáhnout přidáním zeleně. V kurzu jsou teď popínavé a šlahounovité rostliny, které můžete spustit z poliček dolů nebo omotat okolo hluchých míst. Vejdou se přitom všude: na parapety, na poličku nad postelí, či dokonce do koupelny. V prostoru se rázem bude lépe dýchat a na jarním sluníčku se navíc květinám bude skvěle dařit.

Pozvěte si jaro domů. Doslova

Pokud už dlouho otálíte s výměnou oken, teď je ten správný čas. Ať už je důvodem touha po lepší izolaci, obzvláště při dnešních cenách energií, nebo vám jednoduše stará okna nevyhovují funkčností či designem, přicházející jaro je skvělé období pro tuto proměnu. Ještě nezačala sezona, takže stavební firmy nebudou mít tak napilno jako v létě a vše se pohodlně stihne do začátku opravdu teplých měsíců. Nová okna jsou navíc něco, co vám v domě či bytě vydrží několik dlouhých let a sami potom uvidíte, že se v místnosti budete cítit lépe. Čerstvý vzduch po vyvětrání v kombinaci s přímou palbou slunečních paprsků vám skutečně vlije energii do žil a dovolí vám se s jarem pořádně přivítat.

Je libo ranní kávu na sluníčku?

Věc, která rozhodně může zlepšit vaši náladu spojenou s vnímáním ročních období, je rozhodně balkon či terasa. Pokud máte to štěstí a jedním nebo druhým (nebo oběma!) disponujete, zkuste zvážit, jestli vám už delší dobu neleží v hlavě myšlenka na renovaci nebo oživení. Přistavení terasy či rekonstrukce balkonu k vašemu pohodlí může být skvělým úkonem právě na jaro, za který si potom v horkém létě poděkujete. Navrhnete si místo podle sebe, přidáte dobře vypadající zahradní nábytek, možná dokonce i gril, a instantně se vám objeví úsměv na tváři. Jestli si zde potom dopřejete ranní kávu nebo večerní posezení s přáteli, už je na vás, ale právě přicházející teplé dny jsou ideální dobou pro tento krok.

A pokud byste rádi svůj domov zvelebili, ale nejste si jisti finančním plánem…

Raiffeisen stavební spořitelna se zabývá poskytováním výhodného stavebního spoření, úvěrů na bydlení a finančního poradenství svým klientům. Pravidelně do svojí nabídky také přidává nové finanční produkty a stejně tak pečlivě dbá na rozvoj znalostí svých finančních poradců. Nebojte se tedy obrátit na některého z nich a své finanční možnosti prokonzultovat. Například u Raiffeisen stavební spořitelny si můžete v rámci REKOpůjčky půjčit až 1 500 000 korun bez zajištění.


Přečtěte si také