Jak se staví sen

3. března 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen splnil přání tatínkovi a jeho synům. Červenobílá proměna bytu v slávistickém designu

Tomáš a jeho dva synové mají za sebou těžké období, kdy náhle zemřela jejich partnerka a maminka. Byt, kde bydlí, byl v původním stavu a potřeboval proměnu jako sůl. Kluci si přáli dětský pokoj a všichni tři se shodli na tom, že nejhezčí z barev jsou červená a bílá. Jak se podařilo zkušeným designérům Kamile s Františkem předělat byt skalním slávistům?

Tomáš má dva syny, Ondru a Tomáše, na které je už dva roky úplně sám. Po 18 letech rodinného života milovaná partnerka a maminka kluků po zdánlivě banálním zákroku v nemocnici zemřela na celkovou sepsi organismu. Tomáš i děti samozřejmě celou situaci stále prožívají velice bolestně. Tomáš pracoval celý život jako kuchař, což je časově velmi náročné. Po smrti partnerky bylo ale skloubení práce a péče o syny takřka nemožné, a tak chodí alespoň na brigády do restaurace, kde dříve pracoval. S péčí o rodinu mu pomáhá teta a babička, ty ho také do pořadu přihlásily. Jeho matka se ho zřekla, když byl ještě malé dítě.

Přání rodiny

Všichni tři, táta i jeho kluci, jsou nadšení fandové Slavie, a tak jsou pro ně logicky nejkrásnější barvy červená a bílá. Malý Ondra má rád ještě i Krtečka nebo Šmouly. Byt je v původním stavu a nikdy v něm neproběhla žádná rekonstrukce, všechno zůstalo tak, jak to maminka kluků opustila a byt spíš chátrá. Jeden pokoj v bytě funguje jako spací a druhý jako hrací. Kluci by si přáli, aby se z hracího pokoje stal jejich dětský pokoj.

Jak se podařilo designérům pořadu Jak se staví sen Kamile s Františkem splnit přání tatínka Tomáše a jeho synů Tomáše a Ondry, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

Proměna očima designérů Kamily Douděrové a Františka Kobližky

Červená tečka za natáčením

Byla to naše poslední letošní proměna v této sérii a nazvali jsme ji pracovně červená tečka za natáčením. Věděli jsme od začátku, že plníme sen slávistickým fanouškům, upozadili jsme sami sebe a hledali způsob, jak vkusně pojmout slávistický design v interiéru, aby to nebyla jen sbírka reklamních předmětů. Což se doufám povedlo. Rodina byla nadšená a oko designéra neutrpělo újmu. :-)

Kamenem úrazu byla elektřina

Jinak byt byl před rekonstrukcí ve stavu takřka dezolátním. Největším kamenem úrazu byla elektřina, která byla v hliníku, s nedostatečnými jističi, aby na ně šla napojit nová kuchyňská linka s novými spotřebiči. Vzhledem k nedostatku času jsme se rozhodli neposouvat a neměnit polohu osvětlení, pouze jsme vyměnili stropní svítidla.

Hra s červenou, bílou a dřevem

Styl proměny je velmi moderní, s jasným slávistickým konceptem. Základ interiéru ale tvoří dřevo, bílá, šedá s akcentující červenou barvou. Červenou jsme použili netradičně na zárubně dveří či na hvězdné rozetě u lustru. Jako zajímavost a elegantní prvek jsme navrhli dřevěné roštové panely, které podtrhují přírodní materiály a souvislost s dřevodekorem v kuchyni či na nových dveřích. Kromě slávistických předmětů jsme motiv hvězdy v logu použili ke zvýraznění stropních svítidel v podobě plastové červené hvězdy a zároveň jsme nechali ,slávisticky‘ odekorovat drumbeny, což jsou vlastně taburetky, stolky a hudební nástroje v jednom.

Pokoj pro dva malé fotbalisty

V dětském pokoji jsme si pak hráli s myšlenkou sportovního pokojíčku. Proto jsme napnuli před okno záchytnou síť a umístili na zeď basketbalový koš či fotbalové branky na psací stoly namísto nástěnky.

Na celou epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek

Přečtěte si také