Jak se staví sen

10. března 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Designérky Hanka s Jarkou zvládly za pět dní proměnit kuchyň, obývák i koupelnu

Paní Jana sama vychovává dvě děti, manžel před dvěma roky zemřel. Jana si přála nové podlahy a obývací pokoj. Jejím velkým snem je mít obrovskou sedací soupravu, která by dominovala obývacímu pokoji nejen svou velikostí, ale i výraznou barvou. Dcera Terezka, která rodinu do pořadu přihlásila, by si nejvíc přála novou kuchyň, jelikož tam s maminkou tráví hodně času. Podívejte se, co naše skvělé designérky Hana Šmejkalová a Jaroslava Hájková v domě zvládly za pět dní udělat.

Paní Jana sama vychovává dvě děti, dceru Terezku a syna Honzíka. Manžel po drogové závislosti před dvěma roky zemřel na selhání srdce. Jeho odchod těžce nesou hlavně děti. Jana zůstala na celou rodinu, domácnost i hypotéku úplně sama. Od smrti manžela Jana na domě zvládla dodělat fasádu, terasu, dva pokojíčky pro děti a položit linoleum. Ale na domě je stále hodně práce a Jana už víc dělat nezvládá.

Přání rodiny

Dům, kde rodina bydlí, vypadá zvenčí velmi pěkně a zachovale, ale v interiéru je zásah potřeba. Jana si přála nové podlahy a obývací pokoj. Jejím velkým snem je mít obrovskou sedací soupravu, která by dominovala obývacímu pokoji. Dcera Terezka, která rodinu do pořadu přihlásila, by si nejvíc přála novou kuchyň. Její vysněná kuchyň by měla být v šedém odstínu, ale v tom se s maminkou neshodne.

Co všechno za pět dní stihly v domě předělat designérky pořadu Jak se staví sen Jarka a Hanka, se podívejte v galerii v úvodu článku.

Proměna domu očima designérek Hany Šmejkalové a Jaroslavy Hájkové

Zvenku dům vypadal pěkně

Při prvním setkání s Janou a jejím domem jsme si říkaly, zda jsme tu vůbec správně. Zvenčí vypadal dům ve velmi dobrém stavu, bylo zřejmé, že je o něj dobře postaráno. Dokonce i v interiéru to na první pohled nepůsobilo, že by byl třeba nějaký zásadnější zásah. Nicméně při bližším zkoumání vylézaly na povrch jednotlivé potíže, které nás čekaly k řešení.

Nezůstalo jen u kuchyně a obýváku

Výměna zastaralé kuchyňské linky byla jasnou volbou, podlaha v obývacím pokoji také a s tím souvisel celý interiér tohoto velkého prostoru. Vstupní chodbu jsme jen chtěly vyladit, to původně mělo být vše. S tím jsme do proměny původně šly. Nicméně velmi záhy vyšlo na světlo, že stav koupelny, byť na první pohled vypadala moderně a relativně nově, je žalostný a rozhodně budeme muset zasáhnout i zde.

Zásadním problémem byl čas

Zásadním problémem při proměně byl čas. Vzhledem k tomu, že jsme se rozhodly rekonstruovat celou koupelnu a záchod, bylo našich pět dní z technologického hlediska žalostně málo. Trochu nám hrálo do karet, že ze stavebního a technického hlediska byl dům opravdu v docela dobrém stavu, a nemusely jsme tedy řešit rozsáhlé úpravy elektřiny nebo stavebních konstrukcí. Ale i tak si stavba mákla, aby se vše stihlo včas.

Vzdušný interiér s uklidňujícími prvky

Pro Janu a její děti jsme zvolily moderní a vzdušný interiér s celou řadou uklidňujících přírodních motivů. Hlavní roli sehrál dub v přírodním odstínu, a to jak na podlaze a na obkladu kuchyňské linky, tak hlavně na dominantních interiérových prvcích v podobě lamelových stěn. Ty jsme využily nejen jako dělicí polopříčky, ale i k orámování krásné tapety, která je hlavní dekorací obývacího pokoje.

Třešničkou na dortu je zašívárna

V obývacím pokoji a kuchyni, ale ostatně ani v koupelně jsme z původního starého a nefunkčního vybavení nenechaly nic, snad jenom akvárium, které Janě dělá radost. V chodbě jsme naopak využily celé původní vybavení, které si Jana vyrobila a které krásně ladí se stávající podlahou – tedy věšákovou stěnou a důmyslným botníkovým regálem. Třešničkou na dortu byla potom Janina pracovna, zašívárna, kde jsme původní knihovnu doplnily křeslem na čtení a praktickým pracovním stolem.

Na celou epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek

Přečtěte si také