Zahrada

18. července 2024 10:00

Lenka Valjentová

O víkendu budou tropy. Kromě sklízení cuket můžete ještě začít i s pěstováním okurek

Na konci třetího červencového týdne budou u nás vrcholit tropické teploty, které dosáhnou až ke 34 °C. První náznak změny přijde v neděli, kdy bude postupně přibývat oblačnost. Ta s sebou přinese přeháňky a bouřky, které mohou být i silné. Jsme uprostřed horkého léta, ale i tak je na zahradách a zahrádkách pořád co dělat. Víte, že kromě sklizně úrody cuket či rajčat můžete ještě začít s pěstováním druhé generace okurek?

Dneska by se měly podle předpovědi meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pohybovat teploty od 25 do 29 °C, na jihu Moravy až 31 °C, v 1000 metrech na horách kolem 21 °C. Obloha bude jasná až polojasná, přes den postupně až oblačno. Ještě tepleji by mělo být v pátek. Maxima by měla vystoupat až na 33 °C. Bude polojasno až skoro jasno, zejména na Šumavě se mohou při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle objevit přeháňky nebo bouřky.

RADAR: Brutální vedra utnou o víkendu silné bouřky. Podívejte se, zda udeří i u vás

Víkendové tropy s bouřkami

O víkendu nastanou skutečné tropy a teploty se budou blížit až 34 °C. Místy se vyskytnou dešťové přeháňky a bouřky, které mohou být na konci  týdne i velmi silné. Kvůli vysokým teplotám a bouřkám mohou být vyhlášeny výstrahy.

  • Jasno až polojasno by mělo být v sobotu, jen ojediněle se mohou v horských oblastech vyskytnout přeháňky či bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 27 a 32 °C.
  • V neděli nás od západu začne ovlivňovat studená fronta a před ní k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Neděle má být nejteplejším dnem celého týdne. Teploty se vyšplhají až ke 34 °C! Obloha by na konci víkendu měla být jasná až polojasná. Během dne bude od západu přibývat oblačnosti a v Čechách se mohou vyskytnout i silné bouřky.  Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní až severozápadní a v bouřkách a na frontě přechodně zesílí.

Předpověď počasí na třetí červencový víkend:

Zahrada uprostřed horkého léta

Jsme uprostřed horkého léta, ale na zahradách a zahrádkách je pořád hodně práce, především se sklizní. Už jsme sklidili česnek, cibuli, první zelené fazolky i hrášek. A další sklizeň postupně nastává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cuketa byla hořká, muž ji snědl a zemřel. Dávejte si pozor na to, co doma pěstujete

Cukety sbíráme včas

„Tak například dozrávají u nás tolik oblíbené cukety. Zdá se, že tomuto druhu zeleniny ani prudké deště, ani vysoké až tropické teploty nijak neubraly na síle. Cukety je ale potřeba sklízet hned, jakmile dosáhnou průměrné velikosti 20 cm," připomíná ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů. Jestli to neuděláme, rostlina může přestat nasazovat další květy a další úrody se nedočkáme.

Výsev druhé generace okurek

„To okurky nakládačky i hadovky dostaly horkem pořádně zabrat. Jejich listy jsou spálené a sklizeň neurčitá. Jestli se neochladí, s okurkami končíme. Nemám to osobně vyzkoušené, ale naši zahrádkáři mi sdělovali, že je dobré vyzkoušet tzv. pozdní sklizeň okurek. Teď vysadit do kelímků semínka, za 14 dní je pak dát  do volného záhonku (například po sklizeném česneku nebo cibuli) a v září se dočkáme zdravých a krásných okurek. Já to budu letos zkoušet, uvidíme, jak to dopadne,“ radí ing. Pawlicová.

INSPIRUJTE SE: Úrodu okurek zaručí domácí hnojiva z droždí, cukru, cibule a dřevěného popela

  • Ještě je čas začít s výsevem druhé generace keříčkových fazolek a hrachu, vsadit můžeme i na červenou řepu, špenát, saláty všeho druhu nebo ředkvičky.

Rajčat bude dost

Zatím se zdá, že úroda rajčat bude bohatá. V těchto dnech je ještě můžete přihnojit, aby zesílily, a tak měly dost síly odolat případným obávaným škůdcům a chorobám. Kdo si vysadil rajčata odolná vůči plísni, ten takové starosti letos nemá, opravdu to funguje.

PŘEČTĚTE SI: Jsou rajčata odolná plísni realita, nebo jen sen?

Čas na zalévání

A na co v těchto dnech rozhodně nesmíme zapomenout? Na zavlažování!!! „I když někde deště posledních dnů přidělily spousty spodní vody, po parném dni je vrchní vrstva zcela bez vody a vysejeme-li některé nové druhy zeleniny, potřebují vláhu. Ale opatrně! Zaléváme buď brzy ráno nebo večer, přes den je to jednak šok pro rostliny a pak ihned se vláha vypaří a to je škoda," objasňuje odbornice.

Podívejte se, kolik je vody v Česku:

Pozor při koupání v přírodě

Letní počasí nás láká ven do přírody k vodě. Vodní nádrže, rybníky a biotopy poskytují ve dnech vysokých teplot vzduchu příjemné osvěžení, nicméně je potřeba bedlivě sledovat kvalitu vody a výstrahy meteorologů v případě hrozících bouřek.

Na mnoha našich přírodních koupalištích dochází v létě k znečištění vody, zejména k masovému rozvoji sinic. Koupání v sinicemi znečištěné vodě nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabenou imunitou. Sinice  mohou být příčinou různých infekčních onemocnění. V některých koupacích vodách může u koupajících se objevit cerkáriová dermatitida, která se projevuje intenzivně svědícími skvrnami, puchýři a zarudnutím kůže.

  • Na stránkách Koupací vody se dozvíte aktuální informace, jestli je voda v nádrži, kam se chystáte vyrazit, bezpečná, nevhodná nebo je v ní zákaz koupání.

Zdroje: ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů, chmi.cz, sociální sítě Českého hydrometeorologického ústavu, CNN Prima NEWS, koupacivody.cz


Přečtěte si také