Úrodu okurek zaručí domácí hnojiva z droždí, cukru, cibule a dřevěného popela

Kdo někdy pěstoval okurky, dobře ví, jak jsou náročné na živiny. Neobejdou se bez pravidelného přihnojování. Ke svému životu okurky potřebují hlavně dusík, draslík, fosfor, vápník, vadí jim nedostatek hořčíku. Hnojivo na okurky si můžeme koupit nebo si udělat vlastní z domácích zdrojů, například ze sušeného droždí a cukru, cibulových slupek, vynikající je taky dřevěný popel.

Když okurky přihnojujeme vlastnoručně vyrobenými přírodními hnojivy z droždí, cibule nebo dřevěného popela, nemusíme se obávat, že by jim ty nejdůležitější živiny (dusík, fosfor, draslík, vápník, hořčík) chyběly. Domácí hnojiva jich sice obsahují nižší množství než průmyslová, ovšem uvolňují je postupně, jak rostliny potřebují a navíc vylepšují kvalitu půdy. Jednotlivá přírodní hnojiva (například ještě z jedlé sody, vaječných skořápek, banánových slupek, kávové sedliny, mléka apod.) můžeme střídat, okurky díky tomu budou mít všeho dostatek a budou správně růst a bohatě plodit.

Hnojivo na okurky z droždí a cukru

Droždí nebo taky kvasnice obsahuje mj. vitaminy skupiny B, hořčík, fosfor, draslík, železo, zinek a chrom, které podporují a urychlují růst rostlin, ty jsou silnější a zdravější a lépe tak odolají škůdcům a nemocem. Hnojivo ze sušeného droždí a cukru přispívá ke kvalitnější a bohatší úrodě okurek.

Ingredience

  • 14 g sušeného droždí (asi 2 sáčky)
  • 10 l vody teplé 30–35 °C
  • 80 g cukru

Příprava

Do kbelíku nalijeme správně teplou vodou – nesmí být teplejší než 35 °C, aby kvasinky nezahubila, ale nesmí být ani studenější, protože kvasinky k množení potřebují teplo. Přidáme do ní sušené droždí a cukr. Důkladně promícháme a necháme přes noc odstát. Ráno směs ještě jednou pořádně promícháme. Před použitím zředíme v poměru 1 : 5. Hnojivo ihned spotřebujeme, podle potřeby množství surovin poměrně snížíme nebo zvýšíme.

Použití

Polovinou hnojiva z droždí a cukru rajčata zalijeme ke kořenům ráno, druhou polovinou ten samý den večer. Počítáme zhruba půl litru hnojiva k jedné rostlině za den. Hnojíme jednou za tři týdny, v době hlavní vegetace za dva týdny.

Hnojivo z droždí a cukru můžeme použít i na rajčata, papriky, lilky, patizony a cukety.

Cibulové hnojení

Cibulové slupky nabízejí rostlinám především hořčík a draslík, a tak posilují a vyživují kořenový systém, vylepšují chuť a kvalitu plodů. Mají antibakteriální a protiplísňové účinky, a proto rostliny přirozeně chrání před plísněmi a hnilobou. Navíc zlepšují strukturu půdy.

Ingredience

Příprava

Do vody nasypeme slupky a zakryté necháme v chladu do druhého dne macerovat. Pak pomalu přivedeme k varu, necháme přejít varem a sejmeme. Necháme vychladnout. Scedíme přes síto, ale nemusíme.

Používání

Cibulový odvar zředíme v poměru 1 : 4 a okurky zaléváme jednou až dvakrát týdně ke kořenům ráno před východem slunce.

Kromě okurek můžeme cibulové hnojení používat rovněž na rajčata, papriky, lilky, cukety, patizony a brambory.

Hnojivo na okurky z dřevěného popela

Když pálíme ořezané větve listnatých a jehličnatých stromů a ovocných keřů ze zahrady, popel nikdy nevyhazujeme, protože je to báječné hnojivo na okurky. Dřevěný popel obsahuje zejména vápník, draslík, hořčík a fosfor, živiny, které se do dřeva dostaly z půdy v průběhu růstu stromu nebo keře. Příznivě ovlivňuje růst a velikost úrody odolnost proti suchu, chorobám a škůdcům. Užitečný je hlavně v době kvetení a tvorby plodů.

Ingredience

Příprava

Popel zalijeme teplou vodou, promícháme, zakryjeme a necháme nejméně 24 hodin odstát.

Používání

Zředíme v poměru 1 : 5 odstátou vodu a okurky zejména v čase kvetení zaléváme jednou týdně ke kořenům. Nebo trochu jemného dřevěného popela přidáme do zeminy, když se začínají vytvářet plody.

Zdroje: cs.wikipedia.org, vilee.fi/eng/homemade-organic-fertilizers/, kupi.cz


Přečtěte si také