Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.
Vydáno: 03.09.2014
Hřib kovář/Boletus erytropus
Hřib kovář/Boletus erytropus Autor: Jindřich Votýpka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tím nemyslíme váš stav, vaše rozpoložení či stadium těhotenství, ale to, zda jste si už houbu uvařili, nebo ne. Hřib kovář (Boletus erytropus) je totiž velmi, velmi chutná houba, kterou však musíte náležitě tepelně upravit. V syrovém nebo nedovařeném stavu je nejedlý a vyvolává trávicí potíže. Také se tato houba nedoporučuje k sušení.

Další houby najdete v naší Encyklopedii.Vůbec – ten, kdo mlsně běhá kolem sporáku a nemůže se dočkat, až bude jeho smaženice či omáčka hotová, si koleduje o zažívací obtíže. Řada jedlých hub je totiž za syrova nejedlá (václavky) nebo přímo jedovatá (čirůvka fialová, hřib koloděj, muchomůrka růžovka) a je u nich důležitá důkladná tepelná úprava. Na stránkách České mykologické společnosti najdete doporučení, abyste tyto houby povařili alespoň 20 minut.

Hřib kovář bývá nazýván také: cikán, červený hřib, dubovka, jedlový modrák, luháč, máčkový hřib, máčňák, modrák, mračínko, oheňák, počeček, podjalovčák, podlejščák, poteč, sinal, sladký modrák, sural a zaječí hříbek. Na Šumavě-Zadovsku je nazýván hřibem červeným. Zdroj: Wikipedia Commons

Hřib kovář patří mezi tzv. modráky, tedy hřibovité houby, které v místě poranění rychle zmodrají. I když syrový způsobuje zažívací obtíže, ze zákona je možné ho prodávat na trhu.

Jak hřiba kováře poznáte?

- Hnědý klobouk

- Červeně zrnitý třeň (noha)

- Červené ústí rourek na spodní straně klobouku

- Když kousek odkrojíte, řezná plocha zmodrá

- Roste zejména v kyselých půdách v jehličnatých lesích

Pozor, lze ho zaměnit s dalším modrákem, a to hřibem kříšťem, který je mírně jedovatý a velmi hořký. Hřib kříšť má šedobílý klobouk a citronově žluté ústí rourek a horní část třeně, která směrem dolů přechází v červenou.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Také chodíte z lesa s takovýmto úlovkem? S pořádným košíkem jej donesete domů ve skvělém stavu

Trendy v košících na houby? Peding, abak a úplet z vodního hyacintu

Jaké máte nejraději

Zavařujeme zeleninu. Osvědčené tipy, jak na okurky, rajčata a papriku

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama