Pohanka vám nechutná? Sladkou kaši s medem i prejt s česnekem si ale zamilujete!

Pohanka byla součástí staročeské kuchyně. Dnes její popularita opět roste díky pozitivnímu vlivu na naše zdraví. Ale její specifická chuť mnohé odrazuje. Jak to udělat, aby zdravá pohanka zároveň taky chutnala? Připravte si sladkou kaši se skořicí nebo pohankový prejt s mletým masem, majoránkou a česnekem.

Pohanka nepatří mezi obiloviny, má však podobně jako obilí moučná zrna. Je přirozeně bezlepková, a tak ji uvítají především lidé trpící celiakií nebo kteří nechtějí konzumovat lepek. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost a pevnost cév a pomáhá léčit např. křečové žíly či hemoroidy.

Chuť pohanky

Pohanka má zvláštní, hodně specifickou chuť, mnohdy připomíná zatuchlé seno, a tak nemusí každému chutnat. Někdo ji má rád, ale většina lidí potřebuje přirozenou chuť pohanky přebít a zamaskovat. Nebojme se pohanku hodně dochucovat, nejlepší jsou česnek, majoránka, chilli nebo osmažená cibulka, nasladko třeba medem a skořicí.

Přečtěte si: Cizrna neboli římský hrách se dá připravit naslano i nasladko. A můžete si ji sami vypěstovat

4 tipy, jak na přípravu pohanky

  1. Pohanku nemusíme vždy vařit. Po máčení trvajícím nejméne 8 hodin je dostatečně měkká a připravená ke konzumaci.
  2. Pohanku můžeme před vařením nasucho orestovat, bude pak mít lepší chuť.
  3. Pohanku vaříme v mírně osolené vodě v poměru 1 : 1,5 (na 100 g pohanky na 150 ml vody).
  4. Vaříme zhruba 10 minut, pak sejmeme a necháme 15 minut pod pokličkou dojít.

Pohanková kaše s medem a skořicí

Ingredience

  • 300 g pohanky
  • 400 ml mléka (ideálně mandlového)
  • 40 g másla
  • med
  • mletá skořice
  • 2 až 3 jablka
  • 2 hrušky
  • 1 šálek cukru

Postup:

  1. Pohanku namočíme přes noc do studené vody. Pak ji scedíme a dáme vařit s mlékem a mletou skořicí. Můžeme přidat dát i špetku soli. Přibližně za 10 až 15 minut je pohanka hotová. Můžeme ji nechat vcelku nebo ji rozmixovat tyčovým mixérem na kaši. Do kaše přidáme 20 g másla a osladíme ji podle chuti medem.
  2. Na pánev nebo do kastrůlku se silným dnem nasypeme cukr a za stálého míchání při mírné teplotě zahřejeme, přilijeme vodu (asi tak ¼ šálku) a mícháme, dokud se nezbarví do zlatohněda. Do tekutého karamelu přidáme zbylé máslo a nakonec v karamelové omáčce prohřejeme nakrájená jablka s hruškami.

Pohankový prejt s mletým masem a česnekem

Ingredience

  • 300 g pohanky
  • 400 g mletého masa
  • 1 velká cibule
  • 4 až 5 stroužků česneku
  • asi 2 lžíce sádla nebo oleje
  • sůl
  • drcený kmín
  • mleté nové koření
  • majoránka
  • tuk a strouhanka do zapékací mísy

Příprava

  1. Pohanku propláchneme, scedíme a na 1 lžíci sádla oleje krátce osmahneme. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody a při mírné teplotě za občasného promíchání povaříme asi 10 minut. Sejmeme, případnou přebytečnou vodu slijeme.
  2. Na zbylém tuku orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme a restujeme, dokud se nerozdrolí. Pak přidáme kmín a nové koření. Dochutíme lisovaným česnekem a majoránkou a smícháme s pohankou.
  3. Směs rozložíme do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Pohankový prejt podáváme s vařenými bramborami a kysaným zelím.

Zdroje: Akademie kvality a Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)


Přečtěte si také