Pohanka vám nechutná? Sladkou kaši se skořicí i pohankový prejt s česnekem si zamilujete!

Pohanka vám nechutná? Sladkou kaši se skořicí i pohankový prejt si zamilujete! Zdroj: iStock
Pohanka nepatří mezi obiloviny, má však podobně jako obilí moučná zrna. Je přirozeně bezlepková , a tak ji uvítají především lidé trpící celiakií nebo kteří nechtějí konzumovat lepek. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost a pevnost cév a pomáhá léčit např. křečové žíly či hemoroidy.

Pohanka řirozeně bezlepková , a tak ji uvítají především lidé trpící celiakií, nebo kteří nechtějí konzumovat lepek Zdroj: iStock

Pohanka řirozeně bezlepková , a tak ji uvítají především lidé trpící celiakií, nebo kteří nechtějí konzumovat lepek Zdroj: iStock
Chuť pohanky
Pohanka má zvláštní, hodně specifickou chuť, mnohdy připomíná zatuchlé seno, a tak nemusí každému chutnat. Někdo ji má rád, ale většina lidí potřebuje přirozenou chuť pohanky přebít a zamaskovat. Nebojme se pohanku hodně dochucovat, nejlepší jsou česnek, majoránka, chilli nebo osmažená cibulka, nasladko třeba medem a skořicí.
4 tipy, jak na přípravu pohanky
- Pohanku nemusíme vždy vařit. Po máčení trvajícím nejméne 8 hodin je dostatečně měkká a připravená ke konzumaci.
- Pohanku můžeme před vařením nasucho orestovat, bude pak mít lepší chuť.
- Pohanku vaříme v mírně osolené vodě v poměru 1 : 1,5 (na 100 g pohanky na 150 ml vody).
- Vaříme zhruba 10 minut, pak sejmeme a necháme 15 minut pod pokličkou dojít.

Pohanku vaříme zhruba 10 minut, pak sejmeme a necháme 15 minut pod pokličkou dojít Zdroj: iStock
Pohanková kaše s medem a skořicí
Ingredience
- 300 g pohanky
- 400 ml mléka (ideálně mandlového)
- 40 g másla
- med
- mletá skořice
- 2 až 3 jablka
- 2 hrušky
- 1 šálek cukru
Postup:
Pohanku namočíme přes noc do studené vody. Pak ji scedíme a dáme vařit s mandlovým mlékem a mletou skořicí. Můžeme přidat dát i špetku soli. Přibližně za 10 až 15 minut je pohanka hotová. Můžeme ji nechat vcelku nebo ji rozmixovat tyčovým mixérem na kaši. Do kaše přidáme 20 g másla a osladíme ji podle chuti medem.
Na pánev nebo do kastrůlku se silným dnem nasypeme cukr a za stálého míchání při mírné teplotě zahřejeme, přilijeme vodu (asi tak ¼ šálku) a mícháme, dokud se nezbarví do zlatohněda. Do tekutého karamelu přidáme zbylé máslo a nakonec v karamelové omáčce prohřejeme nakrájená jablka s hruškami.
Pohankový prejt s mletým masem a česnekem
Ingredience
- 300 g pohanky
- 400 g mletého masa
- 1 velká cibule
- 4 až 5 stroužků česneku
- asi 2 lžíce sádla nebo oleje
- sůl
- drcený kmín
- mleté nové koření
- majoránka
- tuk a strouhanka do zapékací mísy
Příprava
Pohanku propláchneme, scedíme a na 1 lžíci sádla oleje krátce osmahneme. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody a při mírné teplotě za občasného promíchání povaříme asi 10 minut. Sejmeme, případnou přebytečnou vodu slijeme. Na zbylém tuku orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme a restujeme, dokud se nerozdrolí. Pak přidáme kmín a nové koření. Dochutíme lisovaným česnekem a majoránkou a smícháme s pohankou. Směs rozložíme do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Pohankový prejt podáváme s vařenými bramborami a kysaným zelím.
Zdroje: Akademie kvality a Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)