Kuchyně

20. října 2024 08:30

Lenka Valjentová

Uvařte si kachní kaldoun s nudlemi a smetanou. Tradiční česká polévka zasytí a zahřeje

Po podzimní či zimní procházce se potřebujeme příjemně prohřát a pořádně zasytit. Doporučujeme tradiční český kachní kaldoun. Hustá polévka s nudlemi, kořenovou zeleninou a smetanou má pořádné grády a chutná božsky. Náš recept je jeden z mnoha, jelikož se liší kraj od kraje, ale za ochutnání rozhodně stojí. A podle stejného receptu můžeme uvařit taky kaldoun husí, krůtí, kuřecí nebo třeba králičí.

Kaldoun, někde se říká kaldon, je tradiční česká polévková klasika. Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

NENECHTE SI UJÍT: Tradiční polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

Základem kachního kaldounu je samozřejmě vývar z kachny a kořenová zelenina. A právě mrkev, celer a petržel obsahují mnoho vitaminů, minerálů i esenciálních olejů nezbytných pro naše zdraví. Aby polévka opravdu zahřála a zasytila, což oceníme především v sychravém a mrazivém počasí, je zahuštěná jíškou, obohacená smetanou a jsou v ní široké nudle.

  • Na kaldoun můžeme použít i droby z husy, krůty, kuřete, slepice i králíka.

Kachní kaldoun s nudlemi a smetanou

Ingredience

  • 800 ml kachního vývaru z drobů a odřezků
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 cibule
  • 150 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g širokých nudlí
  • 3 lžíce másla
  • 40 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst nasekané petrželky nebo libeřku

Příprava polévky

  1. Nejprve uděláme vývar. Kachní vnitřnosti, krky, křídla apod. očistíme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a pomalu vaříme doměkka. Bude to trvat zhruba hodinu. Pěnu, která vzniká při vaření, odstraníme. Potom vývar scedíme, droby obereme a vrátíme je do polévky.
  2. Na lžíci másla orestujeme kořenovou zeleninu. Až zelenina začne zlátnout, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a ještě asi 10 minut za stálého míchání restujeme, pak zalijeme vývarem. Jakmile vývar začne vřít, přilijeme smetanu a vaříme dalších zhruba 20 minut.
  3. Široké nudle uvaříme ve vroucí osolené vodě.
  4. Na jíšku rozpustíme zbylé máslo, přidáme mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Hotovou jíšku necháme vychladnout a přes síto ji propasírujeme do vroucí polévky. Jíška se musí 5 minut provařit.
  5. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme vařené nudle a obrané droby. Necháme prohřát. Kaldoun před podávání ozdobíme petrželkou nebo libečkem.

Vyzkoušejte také drůbeží kaldoun s nudlemi Zdeňka Pohlreicha:

Zdroje: Akademiekvality.cz,  fresh.iprima.cz, czechspecials.cz


Přečtěte si také