Kuchyně

9. listopadu 2025 09:33

Lenka Valjentová

Uvařte si kachní kaldoun. Tradiční česká polévka zasytí a zahřeje

Po podzimní či zimní procházce se potřebujeme prohřát a pořádně zasytit. Doporučujeme tradiční český kachní kaldoun. Hustá polévka s nudlemi, kořenovou zeleninou a smetanou má pořádné grády a chutná božsky. Náš recept je jeden z mnoha, jelikož se liší kraj od kraje. A podle stejného receptu můžeme uvařit taky kaldoun husí, krůtí, kuřecí nebo třeba králičí.

Kaldoun, někde se říká kaldon, je tradiční česká polévková klasika. Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

Nenechte si ujít: Tradiční polévky z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica a slovenská kapustnica

Základem kachního kaldounu je samozřejmě vývar z kachny a kořenová zelenina. A právě mrkev, celer a petržel obsahují mnoho vitaminů, minerálů i esenciálních olejů nezbytných pro naše zdraví. Aby polévka opravdu zahřála a zasytila, což oceníme především v sychravém a mrazivém počasí, je zahuštěná jíškou, obohacená smetanou a jsou v ní široké nudle.

  • Na kaldoun můžeme použít i droby z husy, krůty, kuřete, slepice i králíka.

Kachní kaldoun s nudlemi a smetanou

Ingredience

  • 800 ml kachního vývaru z drobů a odřezků

  • 200 ml smetany na vaření

  • 1 cibule

  • 150 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, celer, petržel)

  • 150 g širokých nudlí

  • 3 lžíce másla

  • 40 g hladké mouky

  • sůl

  • mletý černý pepř

  • špetka muškátového oříšku

  • hrst nasekané petrželky nebo libeřku

Příprava polévky

  1. Nejprve uděláme vývar. Kachní vnitřnosti, krky, křídla apod. očistíme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a pomalu vaříme doměkka. Bude to trvat zhruba hodinu. Pěnu, která vzniká při vaření, odstraníme. Potom vývar scedíme, droby obereme a vrátíme je do polévky.

  2. Na lžíci másla orestujeme kořenovou zeleninu. Až zelenina začne zlátnout, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a ještě asi 10 minut za stálého míchání restujeme, pak zalijeme vývarem. Jakmile vývar začne vřít, přilijeme smetanu a vaříme dalších zhruba 20 minut.

  3. Široké nudle uvaříme ve vroucí osolené vodě.

  4. Na jíšku rozpustíme zbylé máslo, přidáme mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Hotovou jíšku necháme vychladnout a přes síto ji propasírujeme do vroucí polévky. Jíška se musí 5 minut provařit.

  5. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme vařené nudle a obrané droby. Necháme prohřát. Kaldoun před podávání ozdobíme petrželkou nebo libečkem.

Vyzkoušejte také drůbeží kaldoun s nudlemi Zdeňka Pohlreicha:

Zdroje: Akademiekvality.cz,  fresh.iprima.cz, czechspecials.cz

Sdílejte článek
Štítky hobby polévka volný čas vývar máslo smetana nudle jíška kořenová zelenina životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také