Pozor na oblíbené babky, mohou ublížit. Sbírejte houby, které nenapadla plíseň

Po vydatných deštích se lesy zaplnily houbaři. Podle mykologů by si ale lidé měli dát pozor na houby plesnivé a hlavně na houby, kterým se lidově říká babky. Zjistěte, jak poznat plísně na houbách.

Houbařská sezóna je v plném proudu. Podle mykologů by si ale houbaři měli dát pozor na plísně. Deště v posledních dnech totiž mohly zadělat u jedlých hub na plísně, a tak je dobré být při sběru obezřetní.  Sbírejte a domů z lesa si odnášejte jen zdravé kousky. 

Potenciálně nebezpečné houby

Vlhké počasí a nižší teploty sice podporují růst hub, ale ve zvýšené míře také plísní, které mohou být zdraví nebezpečné. „Plísně napadají hlavně drobné hřibovité houby, jako jsou suchohřiby (hřib hnědý) a především babky (hřib žlutomasý). Plesnivé ale mohou být i kozáci, holubinky nebo růžovky, upozorňuje mykolog Jaroslav Vanča.

Mohlo by vás zajímat: Hřib hnědý je kvalitní a chuťově skvělá houba. Jen pozor na záměnu s hořkým žlučníkem

Nebezpečné mykotoxiny

Plesnivé houby mohou obsahovat mykotoxiny, látky škodlivé pro lidské zdraví. Podle informačního portálu ministerstva zemědělství Bezpečnost potravin většina mykotoxinů poškozuje játra, ledviny a oslabuje imunitní systém. Některé z nich jsou dokonce považovány za potenciálně karcinogenní.

Jak poznat plísní napadenou houbu

Napadená houba, obvykle klobouk, na sobě má bělavý povlak, který časem mění barvu na žlutou až žlutohnědou. Určitým problémem může být, že první stadia napadení nejsou pouhým okem rozeznatelná.

Konzumace plesnivé houby je riziková

„Houbová dužina s vysokým podílem vody bývá napadána plísněmi a dalšími houbami, především nedohubem zlatovýtrusým (Hypomyces chrysospermus), jenž vytváří metabolické mykotoxiny, které se v houbě hromadí a mohou způsobit tzv. nepravou (sekundární) otravu, tedy, že nepochází ze samotné plodnice, ale z jejího parazita,“ objasňuje mykolog. Nejvíc se nedohubu zlatovýtrusému daří na babkách, protože jsou měkké, napadá ale také zvláště ve vlhkém počasí další houby, nejčastěji hřibovité druhy.

Vyplatí se vědět: Je oblíbená babka jedovatá houba? Není. Ovšem pozor na sekundární otravu

„V jedlých houbách žijí i jiné primitivnější houby, jejichž účinky namnoze ještě neznáme, a jež mohou způsobovat třeba jen hypotetickou možnost vzniku nádorového onemocnění. Nelze zpochybnit, že konzumace plesnivé houby může být v některých případech riziková,“ dodává J. Vanča.

Základní pravidla houbaření

  • Rozhodně nesbírejte a nejezte houby, které jsou evidentně viditelně napadené plísní, neboť tak zvyšujete riziko tzv. nepravé otravy.

  • Nestačí jen napadené části houby vykrojit. To platí u jakékoli jiné potraviny.

  • Sbírejte mladé plodnice, na kterých nejsou stopy po nedohubu zlatovýtrusém a zároveň nejsou popraskané.

  • Houby doma zpracujte co nejrychleji!

Podívejte se, jaké druhy hub jsou k nalezení a kde je hledat:


Zdroje: mykolog Jaroslav Vanča; myko.cz; cs.wikipedie.org



Přečtěte si také