reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Kozák je výborná houba s jednou jedinou vadou. Jak ho poznat a připravit houbový věnec?

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 17.09.2020
Kozák je výborná houba s jedinou vadou na kráse
Autor: istock.com Kozák je výborná houba s jedinou vadou na kráse
Kozáky můžeme v listnatých a smíšeních lesích najít od června až do listopadu. Kozáků u nás roste vícero a jsou si hodně podobné. Naštěstí všechny patří mezi jedlé druhy hub, takže jejich přesné určení není až tak podstatné. S jedovatou houbou si je nespleteme. Mají velice příjemnou chuť a jemnou vůni, tudíž se skvěle vyjímají v polévkách, omáčkách, smaženicích a dalších oblíbených pokrmech z hub. U nás je nejoblíbenější a nejrozšířenější kozák březový, méně známý je kozák habrový i ohrožený kozák barvoměnný. Prozradíme, jak kozáky v lese poznat a na co se hodí. Pro inspiraci pro vás máme recept na houbový věnec s hruškou.

reklama

Kozák patří k nejběžnějším a nejvyhledávanějším hřibovitým houbám. Chuťově velmi dobrá houba má však jednu nevýhodu oproti jiným houbám, a tou je nepoměr mezi kloboukem a třeněm. Zatímco klobouk brzy změkne a zvodnatí, třeň naopak stářím tuhne až k dřevnatosti.  Ke sběru se tak hodí spíše mladší plodnice.

Kozák u nás patří k nejběžnějším a nejvyhledávanějším hřibovitým houbám
Autor: istock.com Kozák u nás patří k nejběžnějším a nejvyhledávanějším hřibovitým houbám

Kozák je náchylný k plesnivění, jelikož za vlhka nasákne hodně vody. Houbová plíseň napadá celou houbu, takovou ani nesbíráme, protože není k jídlu vhodná. Staré houby také bývají nezřídka červivé. Vzájemná záměna různých kozáků nebo s křemenáči je častá, ale není třeba se obávat, neboť všechny patří mezi jedlé a velmi chutné houby.

Krásné křemenáče jsou houby takřka dokonalé: Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat

Křemenáče jsou takřka dokonalé houby. Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat

Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Kozák březový

Ze všech kozáků u nás nejvíc roste kozák březový (Leccinum scabrum). Najít ho můžeme celou houbařskou sezonu od června do listopadu, ale někdy už v květnu nebo až do počátku prosince. Kozák březový roste pod břízami, se kterými žije v symbióze v lese, i mimo les, například v trávě, vřesu, borůvčí. Kozák březový můžeme často nalézt společně s křemenáčem březovým.

Ze všech kozáků u nás nejvíc roste kozák březový (Leccinum scabrum)
Autor: istock.com Ze všech kozáků u nás nejvíc roste kozák březový (Leccinum scabrum)

Jak kozák březový vypadá

Klobouk má v průměru 5 až 15 cm, v mládí je polokulovitě vyklenutý, jemně plstnatý, později polštářovitý a lysý, starší plodnice jsou lepkavé. Bývá tmavě nebo světle hnědý, někdy šedý nebo červenohnědý. Za suchého počasí bývá někdy popraskaný jako babka (hřib žlutomasý). Rourky jsou bílé, později hnědo či šedobělavé. Válcovitý třeň je na bělavém podkladě hustě pokrytý hnědočernými šupinkami. Třeň je vzhledem ke klobouku tenký, tuhý a až nápadně dlouhý (až 18 cm). Dužina je v mládí bílá až bělavá, ve stáří někdy mírně nahnědlá. Starší houby jsou měkké, vodnaté a nehodí se na zpracování.

Bílé hřiby alias praváci: Představujeme neznámější hřib smrkový, nejpopulárnější hřib dubový a nejvzácnější hřib borový

Bílé hřiby neboli praváci jsou houbová elita. Nejznámější je hřib smrkový, nejoblíbenější dubový a nejvzácnější borový

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) nebo babka: nejoblíbenější jedlá houba a nejsbíranější hřib u nás

Hřib žlutomasý neboli babka je nejoblíbenější jedlá houba u nás

Kozák habrový

Kozák habrový (Leccinum pseudoscabrum) se dá najít od června až října. Roste hlavně v nížinách a pahorkatinách, najdeme ho v listnatých a smíšených lesích pod habry, duby, buky i lískami.

Kozák habrový (Leccinum pseudoscabrum) se dá najít od června až října
Autor: istock.com Kozák habrový (Leccinum pseudoscabrum) se dá najít od června až října

Jak kozák habrový vypadá

Klobouk má v půrměru  4–12 cm, nejprve je polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý. Je okrově olivový, šedohnědý a hnědý, obvykle vrásčitý, za vlhka slizký, ve stáří a za sucha často rozpraskaný. Rourky jsou nejprve bělavé, později až šedohnědé. Třeň je okolo 10 cm vysoký, tlustý, kyjovitý, vláknitý, bílý a později šedne, je pokrytý šedými nebo černými šupinkami. Dužina je bílá, na řezu se poměrně rychle zbarvuje do šedočervena nakonec úplně zfialoví až zčerná.

Klouzky: Stoprocentně jedlé a dobré podzimní houby

Klouzky: Bez výjimky jedlé a dobré podzimní houby

Václavky můžeme sbírat od září do prosince

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme. Jak václavky připravit, aby vám neublížily?

Kozák barvoměnný 

Kozák barvoměnný (Leccinum variicolor) je zařazený do červeného seznamu hub ČR jako téměř ohrožený druh. Můžeme ho najít od konce černa až do listopadu, ale jeho hlavní sezona je v září a říjnu. Roste dost vzácně na podmáčených stanovištích nebo rašeliništích vždy pod břízou, často v mechu jednotlivě i v malých skupinách.

Kozák barvoměnný nebo taky kozák šedozelený (Leccinum variicolor) je zařazený do červeného seznamu hub ČR jako téměř ohrožený druh
Autor: istock.com Kozák barvoměnný nebo taky kozák šedozelený (Leccinum variicolor) je zařazený do červeného seznamu hub ČR jako téměř ohrožený druh

Jak kozák barvoměnný vypadá

Klobouk, v průměru 5 až 12 cm, je v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý. Bývá šedý až šedočerný, často s našedlými či nahnědlými skvrnami. V mládí je povrch klobouku jemně plstnatý, často vrásčitý, později lysý a měkký, za vlhka lepkavý. Rourky jsou v mládí bělavé, ve stáří našedlé nebo nahnědlé, po otlačení pozvolna tmavnou. Protáhle kyjovitý bělavý třeň mívá ve spodní části zelený nádech, po otlačení nebo poranění zelená nebo modrá. Povrch třeně je pokrytý hrubými černošedými šupinkami. Dužina je bílá nebo bělavá, v některých částech nazelenalá.

Houby by měly být součástí našeho jídelníčku.

4 houby prospěšné našemu zdraví: Jaké druhy bychom měli pravidelně zařadit do jídelníčku?

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Kozák v kuchyni

Kozák je v kuchyni všestranně využitelný, především však mladé plodnice. Na černání houby při kuchyňské úpravě nehleďme, vynikající chuťové vlastnosti si kozák zachová i tak. Hodí se například do polévek, pod maso, dá se usmažit v trojobalu jako řízky, vynikne ve slaných koláčích, závinech nebo v kombinaci s těstovinami. Je vynikající v guláších, rizotu, omáčkách a samozřejmě také ve smaženici. Protože se poměrně obtížně suší v průřezu celé plodnice, je dobré usušit nakrájené tuhé třeně zvlášť, pak je rozdrtit na prášek a takto používat jako koření do polévek a omáček.

Kozák je chuťové výborná houba: houbový věnec s hruškami
Autor: archiv Dr.Oetker Kozák je chuťové výborná houba: houbový věnec s hruškami

Houbový věnec s hruškou

Ingredience

  • 150 g brambor
  • 80 ml mléka
  • 30 g másla
  • 230 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky
  • 1 malá cibule
  • 150 g čerstvých hub, ideálně mladých kozáků
  • 1 menší zralá hruška
  • 1 lžíce oleje
  • 125 g lučiny nebo žervé
  • 1 lžička Gustinu jemného kukuřičného škrobu Dr.Oetker
  • 50 g šunky nakrájené na kostičky
  • čerstvě mletý pepř + sůl
  • 100 g nivy

Postup

  1. Na těsto oloupeme brambory, uvaříme a ihned rozmačkáme nebo prolisujeme. Necháme krátce vychladnout.Ohřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku, droždí, sůl, přidáme brambory, mléko s tukem a ručně zpracujeme do hladkého těsta. Krátce zapracujeme polovinu šunky. Těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout tak dlouho, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  2. Na náplń nakrájíme na kostičky cibuli, oloupanou hrušku bez jádřince a očistěné houby. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět cibulku. Přidáme houby, hrušku a podusíme asi 5 minut. Přimícháme sýr, škrob, zbytek šunky, podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Nivu nakrájíme na kostky.
  3. Těsto na pomoučené pracovní ploše ještě jednou krátce prohněteme a vyválíme obdélník (asi 35 x 30 cm). Náplň rovnoměrně rozetřeme, na horním okraji necháme asi 1 cm volný. Na náplň rozložíme nivu. Těsto svineme od delší strany a vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy na věnec (Ø 26 cm), konce lehce stlačíme. Zakryjeme a necháme kynout, dokud věnec viditelně nezvětší objem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 35 minut. Věnec necháme ve formě 10 minut, vyklopíme. Podáváme teplý.

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Houby podle znamení zvěrokruhu.

Jaká houba se k vám hodí podle hvězd? Bedla je ideální pro Ryby, Panna miluje hlívu

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

Ryzce jsou zajímavé houby: Každý správný ryzec roní mléko

Ryzce jsou výjimečné houby s pikantně kořeněnou chutí

reklama

Článek je zařazen v: houby , kozák , kozák březový (Leccinum scabrum) , Kozák habrový (Leccinum pseudoscabrum) , Kozák barvoměnný nebo taky kozák šedozelený (Leccinum variicolor) , houbový věnec , jak poznat kozáky

reklama

Přečtěte si také