reklama

Sbírat, nebo nesbírat houby prošlé mrazem? Některé jsou nejedlé, jiným chlad svědčí

Lenka Valjentová
19. listopadu 2022
Mrazivé podzimní počasí houbám, především hřibovitým, příliš nesvědčí. Mykolog Jaroslav Vanča nám poradí, jak je to s houbami, které už prošly nočními mrazíky, jsou-li opravdu jedovaté, jak se říká. A taky prozradí, kterým houbám teploty pod nulou naopak prospívají.
reklama

Zejména hřibovité houby jsou náchylné na opakované zmrznutí. A ty nejodolnější z hřibovitých hub jako třeba hřib hnědý (Boletus badius) rostou klidně i koncem listopadu, tedy v době, kdy se již poměrně hojně vyskytují mrazy a sněží,“ uvádí zkušený mykolog Jaroslav Vanča.

Hřib prošlý mrazem je nejedlý

Najdeme-li dospělou, nebo dokonce už přestárlou houbu, která již prošla opakovaným procesem zmrznutí, existuje poměrně velké riziko, že už předtím byla napadena plísněmi vytvářejícími houbové toxiny – a stala se nejedlou.

„Toxické látky v takové houbě nejsou natolik jedovaté, aby mohly člověka ohrozit na životě, ale větší množství mrazem poškozených hub může vyvolat žaludeční potíže, zvracení a průjem,“  vysvětluje mykolog.

Jak poznat hřiba poškozeného mrazem

„Soudím, že hříbka přešlého mrazem pozná každý. Plodnice je prostě divná, vybledlá, našedlá, většinou se rozpadá. A hlavně taková houba už houbově nevoní, spíše se dá říct, že přímo páchne. Proto k ní doporučuji přivonět! Někdy jsou změny patrné až po rozkrojení, dužina je vodnatá, našedlá,“ říká J. Vanča a dodává: „Každý trochu zkušenější houbař takovou houbu za zenitem jedlosti snadno identifikuje a nesebere ji. Nebo ji pak doma vyhodí, stejně jako se vyhne v plné sezoně starší, plísněmi napadené či rozpadající se plodnici hřiba žlutomasého neboli babky (Xerocomellus chrysenteron)". V případě jakýchkoliv nejasností lze navštívit mykologickou poradnu.

Houba musí houbově vonět

Kdykoli se mně osobně poštěstí najít ještě v listopadu pěkného, mladého a zdravého hřiba hnědého vyrůstajícího třeba i z půdy pokryté sněhovým popraškem a doma pěkně houbově zavoní, s radostí jej pak (a zatím bez jakýchkoli následků!) použiji ke kuchyňskému zpracování,“ uvádí mykolog. Důležité tedy je, aby houba hezky voněla, to nám hodně napoví o jejím stavu.

Ne všem houbám mráz vadí

Zatímco hřibovitým houbám opakované zmrznutí vadí, václavkám nebo hlívě ústřičné až tolik ne. Dokonce existuje skupina hub, souhrnně je nazýváme pomrazky, které k vývoji svých plodnic mráz přímo potřebují. „Jedny z nejlahodnějších pomrazek jsou šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus) a šťavnatka modřínová (Hygrophorus lucorum), rostou i v prosinci, stejně jako mnohé další chutné houby v čele s penízovkou sametonohou(Flammulina velutipes), přezdívanou vánoční houba,“ říká mykolog Jaroslav Vanča

Vše, co chcete vědět o houbách najdete v našem speciálu zde

Zdroje: mykolog Jaroslav Vanča, Houby poznáváme, sbíráme, upravujeme (L. V. Garibovoá, M. Svrček, J. Baier)

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama