Jak na to

26. října 2024 07:07

Ema Bártová

Potravinové moly zničíte pomocí octa, vysavače nebo kouře. Zažene je i bobkový list

Potravinoví moli přicházejí nepozvání, ale zbavit se jich je poměrně těžké. Ze všeho nejvíc na ně platí důslednost a vědomí, že je třeba s nimi bojovat průběžně, protože úplně hotovo není nikdy. Mohou se vždycky objevit znovu. Poradíme, jak na hubení molů v domácnosti.

Dobrá zpráva? Zbavit se potravinových molů dokážete i bez odborné pomoci na rozdíl například od štěnic či blešího zamoření. Ta horší? Je to občas běh na hodně dlouhou trať a úspěch někdy přijde až na poněkolikáté.

Potravinový mol neboli zavíječ moučný

Potravinový mol, někdy zvaný také mol moučný či kuchyňský, se odborně jmenuje zavíječ moučný (Ephestia kuehniella) a on a jeho příbuzní škodí zásobám po celém světě. Na jeho přítomnost upozorní buď poletující hnědošedí motýlci nebo hrudky s pavučinkami v zásobách, v nichž tu a tam můžete zahlédnout i drobné červy či dírky v obalech. Existuje také například zavíječ paprikový nebo zavíječ skladištní.

NENECHTE SI UJÍT: Jak na mravence, moly a další hmyz v domácnosti? Fungují bylinky i koření. Na mravence třeba skořice

Moučný červ

Existuje také takzvaný moučný červ, v tomto případě jde o jiný druh hmyzu - konkrétně o potemníka moučného (Tenebrio molitor), kterého doma také nechcete, ale napadení spíží v jeho případě není zdaleka tak časté. Larvy potemníka se totiž vyvíjejí velmi dlouho a svědčí jim spíše velkosklady než malé domácnosti s rychlým obratem potravin.

Potravinový mol se živí suchými potravinami

Červi zavíječe moučného zdaleka netrvají jen na mouce. Živí se i jinými suchými potravinami. Dávají sice přednost těm obilným, ale nepohrdnou ani ořechy, sušeným ovocem, čokoládou, slanými křupkami, kořením či třeba granulemi pro psy a kočky a krmivem pro ptáky.

Domů si je většinou přineseme s nějakou potravinou, jejíž napadení přehlédneme nebo není ještě vidět. Případně potravina sama napadená být nemusí, často se ale stane, že vajíčka jsou nakladená v záhybech obalů a je jen otázkou času, kdy se z nich vylíhnou dospělí motýlci. V bytových domech se mohou šířit i stoupačkami, ale není to zdaleka tak časté.

Nejsou škodliví, jen oškliví

Jakmile nám v kuchyni poletují moli vzduchem, svědčí to již o poměrně velkém zamoření, stejně jako když spatříme jejich červy lezoucí typicky po stropě. Problém je v tom, že v takovém momentu už nestačí jen vyhodit zjevně napadené potraviny a zkontrolovat všechny ostatní. Je totiž pravděpodobné, že moli už nakladli vajíčka i jinam, například ve spížích, do kování dvířek a podobně.

  • To, že mouční moli nejsou člověku nijak nebezpeční, je asi celkem slabou útěchou. Nic nám nehrozí, ani když sníme napadenou potravinu - sníst třeba něco plesnivého rozhodně zdraví ohrožuje více.

Je přirozené, že se jich chceme co nejdříve zbavit, ale jelikož se pohybují ve spíži, není dobré používat příliš mnoho chemie. Nezkoušejte je hubit pomocí pesticidů nebo dalších jedů určených na hmyzí škůdce například na rostlinách. Existuje naštěstí dost způsobů, jak je vyhubit bez chemie.

PŘEČTĚTE SI TAKY:  Jak se šetrně zbavit mravenců v zahradě, aby neškodili? Mraveniště přestěhujte

Hubení potravinových molů krok za krokem

1. Vykliďte celou spíž

Platí to jak pro spížní skříň v rámci linky, tak pro samostatnou místnost. Nejde jen o uskladněné potraviny. Odstraňte police, pokud je to možné, včetně podpěr, vyndejte zásuvky, různé krabice a propriety uložené na tomto místě.

2. Zkontrolujte jídlo, zlikvidujte napadené balíčky

Pečlivě zkontrolujte každý balíček a dózy, zda neobsahují vajíčka, pavučinky nebo zda v nich nejsou malé otvory ukazující na přítomnost larev. Zkontrolujte, zda pod víčky sklenic nejsou vajíčka nebo kokony. Vše, u čeho máte podezření na zamoření, okamžitě vyhoďte, nejlépe rovnou do venkovní popelnice. Pochybujete u něčeho? Vyhoďte to taky.

3. Pořádně to vyluxujte

Vysajte ve spíži každý povrch, včetně dveří, dvířek a stěn skříněk. Pokud máte zásuvky, věnujte zvláštní pozornost oblastem kolem kování a pojízdných částí zásuvek, vysajte podpěry polic.

4. Umyjte všechno mýdlovou vodou

Co je možné, dejte do myčky. To samozřejmě platí hlavně pro všelijaké dózy. Začněte horkou mýdlovou vodou a umyjte každý povrch. Tedy dveře včetně futer, dvířka a poličky, zvláštní pozornost věnujte spodním stranám zásuvek a polic, na které se často zapomíná.

5. Otřete povrchy octovým roztokem

Postupujte jako při omývání mýdlovou vodou. Přimíchejte do octového roztoku několik kapek vonného esenciálního oleje, jako je máta peprná, molům nevoní. Pomocí roztoku a vatového tamponu vyčistěte všechny malé štěrbiny, jako jsou třeba otvory na ukotvení poliček.

6. Důkladně vyčistěte vysavač a ostatní nářadí

Po dokončení práce vyjměte sáček z vysavače a okamžitě jej zlikvidujte nebo důkladně vyčistěte vakuovou komoru, pokud máte bezsáčkový vysavač. Nenechávejte nic v kuchyňském odpadkovém koši, všechno musí hned do popelnic. Octovým roztokem vytřete i odpadkový koš.

7. Nedoplňujte zásoby ihned

Dejte své pořádně vydrbané spíži několik dní, abyste se ujistili, že se v ní před doplňováním zásob skutečně nezdržují žádní moli. Všechny sklenice nebo jiné nádoby před vrácením do polic pečlivě umyjte. Všechna neotevřená nebo nenapadená balení nechte několik dní v mrazáku, to zajistí případné usmrcení vajíček, která jste přehlédli třeba v záhybech obalů.

Kde všude ještě moli mohou být?

Může se stát, že jste moly likvidovali opakovaně a oni se stále vrací. Pokud problém s potravinovými moly přetrvává i po několika čištěních, budete se muset po hmyzu podívat i jinam, než jen do spíže.

  • Typicky to bývá třeba načatý balíček sušenek zastrčený vedle televize, vánoční řetěz se sušenými pomeranči nahoře na polici, kam ani není pořádně vidět, pytel s ptačím zobem na balkoně či suchý rohlík z dětské svačiny zapomenutý v botníku.
  • Budete také muset prohlédnout i jiné spáry, než jen ty ve spíži. Kokony molů mohou být ve spárách kuchyňské linky, za spotřebiči a dokonce i pod kryty zásuvek nebo vypínačů. Budete taková místa muset vyčistit a lépe utěsnit.

INSPIRUJTE SE: Jak se zbavit potravinových molů? Postupujte tvrdě a nepříjemný hmyz zlikvidujete

Zvažte použití chemie proti molům

Jakkoli byste neměli používat žádné drsné jedy určené na hubení hmyzu, nějakou chemii na moly zkusit můžete. Zkuste například ty na bázi feromonů, budou motýlky lákat svou vůní - ale samozřejmě nebudou nijak fungovat na kokony a červy. Mucholapky na mouchy také fungovat moc nebudou, není na nich nic pro moly lákavého.

Urputně se držící molí populaci můžete zkusit zlikvidovat pomocí metody zvané fumigace, založená je na použití suchého kouře v uzavřeném prostoru. Prostředky na moly jsou k mání i pro neprofesionální použití. Kouř ze speciální dýmovnice spolehlivě proniká do škvír a otvorů, zároveň nezanechává žádné skvrny. Musí se nechat působit nejméně čtyři hodiny. Má však smysl proces provádět pouze v místnosti s dobře utěsněnými okny a dveřmi, jinak kouř unikne a metoda nebude fungovat. V místnosti, kterou vykuřujete, nesmí být kromě lidí ani zvířata, rostliny nebo potraviny.

Jak na to, aby se pohroma neopakovala

  • Mějte na paměti, že moli se do vaší domácnosti obvykle dostávají z průmyslových velkobalíren. Proto je ta důležité, abyste zkontrolovali všechno, co kupujete. Není nutné přebírat mouku, zaměřte se hlavně na obaly. Hledejte vajíčka nebo malé otvory prohryzané larvami.
  • Někdo z obav před potravinovými moly skladuje sypké potraviny v mrazáku. To vás možná neláká nebo na to nemáte prostor. Můžete ale nově nakoupené suroviny, jako je třeba mouka, vždycky dát do mrazáku alespoň na dva tři dny, abyste zabili všechna vajíčka nebo larvy, které mohly být na obalu.
  • Kupte si pořádné a skutečně těsnící dózy. Nemusí být vakuové, ale víčko musí skutečně pořádně držet, ideálně by mělo mít gumové těsnění. Pozor na sklenice se závitem a šroubovacím víčkem -  mohou zafungovat skvěle, ale bohužel někdy bývají ideálním místem pro kladení vajíček.
  • Ani potravinovým molům nevoní úplně všechno.  Jejich nadšení pro vaši spíž mohou snížit například sáčky se sušenou levandulí či mátou, případně bobkovým listem.

Zdroje: https://www.thespruce.com/how-to-get-rid-of-pantry-moths-1389063, https://www.forbes.com/home-improvement/pest-control/get-rid-of-pantry-moths/


Přečtěte si také