reklama

V červnu sbíráme mátu, šalvěj, meduňku a libeček. Jak je nejlépe nasušit?

Lenka Valjentová
3. června 2020
Mátu, libeček, meduňku nebo šalvěj na zahradě nejčastěji pěstujeme, abychom je mohli v čerstvém stavu využít jako aromatické zelené koření k dochucení či ozdobení pokrmů. Pokud je ale chceme použít taky jako léčivé byliny – našemu zdraví mají opravdu co nabídnout – a uchovat si je na zimu, tak v červnu ještě před rozkvětem je nejlepší doba na jejich sběr a sušení.
reklama

Meduňka nahradí tabletku na spaní

Meduňka lékařská(Melissa officinalis) máantibakteriální, antivirové, dezinfekční účinky a blahodárný vliv na psychiku, zklidňuje a přináší nerušený spánek i při stresu, depresi a psychickém vypětí. Šálek meduňkového nálevu oslazený lžičkou medu nahradí tabletku na spaní. Meduňka působí pozitivně na dýchací cesty, tišízáchvaty kašle. Pomáhá při žaludečních a střevních potížích, nadýmání, plynatosti a nechutenství, osvědčila seproti zvracení v těhotenství. Meduňka má své místo také při bolestech hlavy, migréně, závratích a při vysokém krevním tlaku.

Obklady se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem. Meduňka je osvědčenýprostředek proti oparům i připoštípání hmyzem, doporučuje se potírání rozdrceným čerstvým listem.

Sběr a sušení meduňky

  1. Meduňku jako léčivku na sušení sbíráme ručně těsně před rozkvětem nejlépe v červnu.
  2. Nať nebo jen list sklízíme za suchého, slunného a chladnějšího počasí kolem poledne.
  3. Sušíme přirozeným teplem v jedné vrstvě bez obracení. Umělým teplem při teplotě 30 °C.
  4. Správně usušená meduňka si uchovává původní barvu a citronové aroma.

Šalvěj je přírodní antidepresivum

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)je univerzální léčivka, sušená má silnější účinek než čerstvá Má protizánětlivé účinky, pomáhá přichorobách z nachlazení,působí potopudně, mírní bolest v krku a usnadňuje odkašlávání. Zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, činnost střev, žaludku a žlučníku. Šalvěj je výborné přírodní antidepresivum, uvolňuje stres a celkově uklidňuje, především u žen v klimakteriu se využívá její schopnosti čelit psychickému rozladění a melancholii.

Odvar je vhodný jakokloktadlo, které pomáhá při bolestech vkrku, zánětech mandlí. Je to dobrá dezinfekce ústní dutiny a prevence proti kazivosti zubů a paradentóze. Žvýkání listů šalvěje odstraňujepach z úst. Obklady ze šalvěje se používají na hnisající rány, popáleniny aštípnutí hmyzem.

Sběr a sušení šalvěje

  1. Listy šalvěje lékařské se sbírají krátce před rozkvětem kolem poledne (obsahují nejvíc éterických olejů) během slunečných a suchých dní, protože vlhké listy hnědnou.
  2. Sušíme je v tenkých vrstvách rychle ve stínu při teplotě okolo 30 °C.
  3. Při umělém sušení nemá teplota překročit 35 ° C.
  4. Sušené šalvějové lístky jsou šedozelené až stříbrošedé a plstnaté.
  5. Sušená šalvěj má silný kořenitý pach a kořenitou, hořkou a svíravou chuť.
  6. Listy se mohou také sbírat tak, že se sebere nať a po usušení se listy sdrhnou z rostliny.

Libeček se hodí při hubnutí

Libeček lékařský(Levisticum officinale) je mohutná, výrazně aromatická bylina, která má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Libeček celkově posiluje organismus. Pomáhá rozpouštět žlučové kameny a stimuluje tvorbu žluči, čistí krev a odstraňuje škodlivé látky zorganismu. Rovněž podporuje činnost jater a sleziny, vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání a plynatost. Rovněž mírně stimuluje srdeční činnost a působí protirevmaticky. Libeček pomůže při potížích s dýchacími cestami, protože uvolňuje hleny. Má také uklidňující, protistresové účinky. V neposlední řadě dokáže povzbudit látkovou výměnu, proto se hodí při hubnutí.

Sběr a sušení libečku

  1. Libeček jako koření sbíráme po celou dobu vegetace, pravidelně zastřihování je nutné, aby stále vyrůstaly mladé listy.
  2. Pokud si chcemenasušit léčivku, sbíráme mladé lístky nebo nať ještě před kvetením, nejlépe v červnu.
  3. Bylinu sušíme volně v tenké vrstvě ve stínu na vzdušném místě při teplotě do35 ° C.
  4. Při sušení v sušičce nesmí teplota překročit 40 °C.
  5. Uchováváme dobře uzavřené achráníme před světlem avlhkem.
  6. Dají se sbírat také kořeny a semena libečku.

Máta pomáhá při problémech s trávením

Máta peprná (Mentha piperita) vynikádezinfekčními a antibakteriálními účinky, především pomáhá při všech poruchách trávení: zvyšuje produkci žaludečních šťáv, povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, tišíbolesti při žlučových kamenech, zmírňuje nadýmání, uvolňuje křeče žaludku, léčístřevní koliky, zastavujezvracení, zvyšujechuť k jídlu. Pomáhá také potlačit stres a zbavit se napětí. Silná mentolová vůně příjemněuvolní dýchací cesty a zklidní mysl.

Při vnějším použití se osvědčuje kvýplachům a kloktání při bolestechzubů a dásní; zároveňzpříjemňuje a čistí dech. Používá se rovněž ve formě obkladu protisvědivým vyrážkámazánětům kůže, vyvolává pocit chladu a znecitlivuje.

Sběr a sušení máty

  1. Mátu jako léčivku sklízíme listy před rozkvětem za suchého počasí.
  2. První sběr provádíme, když rostliny dorostou do výšky 25–30 cm, a to bývá většinou v červnu.
  3. Umáty lze sbírat celou olistěnou nať asušit ji ve svazcích nebo znatě listy otrhat asušit je samostatně, což je efektivnější postup.
  4. Sušíme volně rozložené na platech ve stínu při teplotě do 25 °C.
  5. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 30 ° C.
  6. Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama