Alobal vyžene slimáky, zaplaší ptáky, pomůže nabrousit zahradní nůžky

Alobal neboli hliníková fólie je praktickou výbavou každé kuchyně, nabízí ale i pestrou škálu dalšího využití. Máme pro vás několik rad a tipů, jak vám alobal může být prospěšný na zahradě. Osvědčil se například při ochraně rostlin a úrody před nájezdy škůdců.

Rady a tipy, jak alobal může být prospěšný na zahradě

Vyžene před slimáky

Nechcete, aby se na vaše zeleninové a květinové záhony dostali slimáci a další nenasytní škůdci? Pak dejte kolem rostlin do zeminy proužky alobalu. Utrhněte si požadovanou délku a složte ho tak, aby vám vznikl silnější pruh. Vsuňte ho do země, zatižte kamenem a nechte část vyčnívat nad povrch půdy. Další možností je nastříhané kousky alobalu smíchat se zeminou na záhonu. Pokud použijete už použitý alobal, tak bacha, aby na něm nezůstaly zbytky jídla, protože ty by naopak škůdce přilákaly.

Odradí škodlivý hmyz

Jestli se potřebujete zbavit drobných hmyzích škůdců na zahradě a chcete se vyhnout jak přírodním postřikům, tak především agresivním chemickým pesticidům, nastříhejte alobal na kousky a zamíchejte je do mulče, který pak použijte v okolí rostlin. Zatímco většina škodlivého hmyzu nesnáší reflexní povrch hliníkové fólie, tak například motýli ho ocení. Lomené světlo fólie může motýlům pomoci např. vysušit křídla.

Zachrání stromy před divou zvěří

V zimním období mohou srnky, jeleni, zajíci a další divoká zvěř v zahradě způsobit hotovou pohromu, protože okusují kůru zejména mladých stromků i keřů. Levným a účinným opatřením je přibližně 30 cm široká dvojitá vrstva alobalu omotaná koncem podzimu kolem kmene. Na jaře, jakmile se oteplí nepozapomeňte alobal sundat!!!

Ochrání úrodu před nálety ptáků

Ptáci jsou vítanými návštěvníky zahrad, ale jen do chvíle, kdy si začnou pochutnávat na ovoci. Jak opeřené zloděje zaplašit, aby vaši úrodu nechali na pokoji? Všechno, co se leskne a hýbe, pomůže ptáky odehnat – a to je parketa pro alobal. Nastříhejte ho na proužky, můžete si udělat třeba i mašličky, navažte je na provázek nebo rybářský vlasec a rozvěste na ovocné stromy a keře či ostatní ohrožené rostliny. Ještě lepší je do alobalu zabalit mušličky nebo knoflíčky, protože pak ptáky od úrody zahání i hluk.

Pomůže rostlinkám pěstovaným ze semen

Aby měly rostliny pěstované ze semen od začátku kvalitní podmínky, vystelte vhodnou nádobu nebo krabici (například od bot) alobalem lesklou stranou ven tak, aby alobal přesahoval zhruba o 5 cm. Na dně udělejte několik děr (i do alobalu), kudy bude odtékat voda. Dejte do krabice výsevní substrát zhruba do dvou třetin a semena zasejte. Alobal uvnitř je zárukou tepla nezbytného pro vyklíčení a alobal přesahující přes okraje krabice zase bude na mladé rostlinky odrážet světlo. Výsevní nádobu umístěte k oknu, zeminu udržujte vlhkou.

Podporuje zakořenění řízků

Hliníková fólie může také významně urychlit zakořenění a růst rostlinných řízků. Alobal položte na substrát, který jste nasypali do nádoby, udělejte do něj otvory a vysaďte do nich připravené řízky. Rostliny budou silnější a nebudou se do sebe zamotávat, navíc alobal zpomalí vypařování vláhy, takže nebudete muset tak často zalévat a díky odrazu světla dochází k zajištění dostatečného tepla.

Nabrousí zahradní nůžky

Když vám zbude třeba i už použitý alobal, můžete s ním nabrousit zahradní i obyčejné nůžky. Alobal uhlaďte, několikrát přeložte a začněte stříhat proužky. Po osmi až deseti nastříhaných proužcích by měly být nůžky opět nabroušené. Nastříhané kousky alobalu můžete využít v zahradě třeba na plašení ptáků nebo jako ochranu rostlin před slimáky.

Jednorázový trychtýř

Nemáte na zahradě trychtýř? Zachrání vás alobal. Jednoduše přeložte pás alobalu (dejte dvě až tři vrstvy) a srolujte ho do kuželu. Tento trychtýř má několik výhod: jednak ho lze ohnout a dostat do nešikovně umístěných otvorů (například do benzínových sekaček, do kterých se benzín nalévá otvorem umístěným vedle motoru), nebo se jednorázový trychtýř může hodit i tehdy, pokud pracujete s nebezpečnými postřiky a nechcete si ničit ten, který máte na bezpečné látky.

Zachytí tuk pod roštem grilu

Aby tuk z grilovaného masa neodkapával na žhavé uhlí, chytejte ho do nádoby na jedno použití. Tu můžete jednoduše vytvořit z několika vrstev alobalu buď od oka, nebo vytvarovat podle pekáče (nezapomeňte pak modelový pekáč vyndat). Improvizovaný pekáč na zachytávání tuku musí být o něco větší, než je plocha, na níž se maso griluje.

Vylepší venkovní osvětlení

Elektrické osvětlení na zahradě můžete vylepšit alobalem, který umístíte za světelný zdroj. Nikdy hliníkovou fólii nedávejte přímo na žárovku!!! Alobal odrážející světlo k osvětlovacím tělesům připevněte izolační páskou.

Zdroje: gardenofedengardencenter.comwww.gardeningknowhow.com, Neobyčejné užití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr)

Sdílejte článek

Přečtěte si také