Cibule pomůže se štípanci od hmyzu, čištěním grilu i výchovou psů a koček

Cibule kuchyňská je nepostradatelná při vaření a stejně tak se ni můžete spolehnout při nachlazení. Pojďme se ale podívat, na co ještě je dobrá cibule, jak ji využít v domácnosti a na zahradě. Cibule vám může pomoct s mytím oken a zašlé špíny, čištěním grilu, odstraňováním skvrn od potu nebo jako přírodní repelent, insekticid a první pomoc při bodnutí hmyzem.

Cibule kuchyňská (Allium cepa) nechybí v žádné domácnosti, je běžnou součástí české kuchyně. Dá se u nás snadno vypěstovat a své pevné místo má už po staletí v lidovém léčitelství, především pomáhá při potížích s dýchacími cestami – kašli, zahlenění a rýmě, ale osvědčila se i jako podpora obranyschopnosti organismu. Ale možná nevíte, že cibule vám může pomoct s mytím zašlé špíny, čištěním nožů, odstraňováním skvrn nebo jako přírodní repelent či pohlcovač zápachu. Užitečně se dají využít se dají také cibulové slupky.

Cibule odstraní skvrny

Skvrny od potu

Trápí-li vás na oblečení skvrny od potu, nebojte se do praní zapojit cibuli. Připravte si z cibule šťávu (rozmixujte a vymačkejte přes sítko), aplikujte na skvrnu a nechte přibližně dvě hodiny působit. Pak oblečení vyperte jako obvykle. Po flecích od potu nebude ani památky.

Drobné spáleniny

Drobné spáleniny na látkách (od žehličky, od cigarety) pomůže odstranit směs, kterou připravíte svařením čtvrt litru bílého octa a dvou nahrubo nakrájených cibulí. Po vychladnutí sceďte, přelijte do rozprašovače a postižená místa bohatě postříkejte. Nechte zaschnout a pak vykartáčujte.

Skvrny na botách

Cibule si poradí i se špinavými skvrnami na botách. Rozřízněte cibuli a jemně jí vydrhněte kritické místo – funguje to na umělé materiály i kůži. Vždycky ale nejprve zkuste jen na malém, méně viditelném místě.

Cibule pohltí smrad

I když cibule sama rozhodně není synonymem libé vůně, velmi dobře a rychle pohlcuje ostatní pachy. Zápach cigaretového kouře, přepáleného oleje a dalších kuchyňských výparů, nepříjemný pach barev z nové výmalby – toho všeho vás cibule zbaví. Do talíře s trochou vody rozložte čerstvě nakrájené plátky z jedné oloupané cibule. Během několika hodin se pachy vytratí a nebude po nich ani památky.

Čistička vzduchu z cibule

Cibule skvěle funguje i jako přírodní čistička vzduchu. Pohlcuje nejen pachy, ale také bakterie, viry a toxiny. Nechte ji rozkrojenou v místnosti a uvidíte, že se vám bude mnohem lépe dýchat. Nezapomeňte ale cibuli každý den obměňovat!

Cibule je super čistič

Cibule na nože

Na nože nikdy nepoužívejte agresivní chemické čističe nebo drátěnku. Vyzkoušejte mnohem jednodušší postup. Zapíchněte nůž do velké cibule, nechte chvíli působit, nebo cibulí několikrát přejeďte po ostří. Je-li nůž zrezivělý, bude to chtít několikrát opakovat. Pak nůž umyjte a osušte. Platí také pro příbory a další kuchyňské náčiní.

Cibule odstraní zašlou špínu

Máte skleničky a nádobí, že kterých ne a ne dostat zašlou špínu? Zkuste si vzít na pomoc cibuli! Rozkrojte ji napůl a vnitřní stranou skleničky a nádobí vydrhněte. Pak umyjte a uvidíte, že budou jako nové. Než se vrhnete do mytí oken chemickými prostředky, zkuste nejdřív skvrny na sklech otřít rozkrojenou cibulí. Pak je omyjte octovou vodou.

Cibule vyčistí gril

Po skončení grilování napíchněte na konec grilovací vidličky nebo vezměte do kleští polovinu cibule a vydrhněte jí rošt. Teplo ve spojení s přirozenými antibakteriálními vlastnostmi cibule rozloží i tvrdohlavou připáleninu nebo lepkavou omáčku. Rošt by měl být ještě horký! Potom otřete citronovou šťávou.

První pomoc při bodnutí hmyzem

Pokud si na vás smlsla včelka, vosa či další hmyz, vezměte plátek cibule a co nejrychleji ho přiložte na postižené místo. Cibule totiž dokáže zmírnit otok a podráždění, rovněž uleví od bolesti a svědění. Cibule ale nepomůže, pokud jste alergičtí na včelí nebo jiné hmyzí bodnutí. V tomto případě okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Cibule pomůže při na popálení

Kromě bodnutí hmyzem cibule pomáhá také zmírnit popálení, dokonce i zamezí tvorbě puchýřů. Na popálené místo použijte čerstvou cibuli, rozřízněte ji a aplikujte. Samozřejmě jen v případě, že jde o lehké popálení, které nevyžaduje lékařské ošetření.

Repelent proti komárům

Mnozí si nemohou vynachválit jako přírodním repelent proti komárům a dalšímu bodavému hmyzu pojídání větší cibule (a/nebo česneku) či otírání pokožky plátky čerstvě rozkrojené cibule. Štípavé hmyzáky tenhle cibulový odér odradí, ale možná se vám budou vyhýbat i lidé… Při letním venkovním stolování nebo grilování stačí rozložit na stůl několik nakrájených kousků cibule v misce či na prkénku.

Přírodní insekticid

Kdo chce chránit své rostliny před nebezpečnými škůdci přírodní cestou, může si vyrobit účinný insekticid k odhánění hmyzu z cibule: Rozmixujete asi čtyři cibule, dva stroužky česneku, 2 lžičky mletých chilli papriček a 1 litr vody. V 9 litrech vody dobře promíchejte 2 lžíce strouhaného mýdla a smíchejte s rozmixovanou cibulovou směsí.

Cibule a domácí mazlíčci

Pokud si váš pes nebo kočka nemohou zapamatovat, kde všude v bytě, v domě nebo na zahradě nesmí škrábat, kousat, hrabat nebo chodit na záchod, připomeňte jim to tak, že na domácím mazlíčkům zapovězená místa rozložíte silnější plátky cibule. Kočkám ani psům cibule nevoní, a tak se takhle označeným místům raději obloukem vyhnou.

Zdroje: Neobyčejné užití obyčejných věcí (Reader´s Digest Výběr), Rady pro každou příležitost (Euromedia), maidbyearth.comwellandgood.com

Sdílejte článek
Štítky pes kočka zahrada cibule gril hmyz okno repelent cibule zahrada cibule domácnost cibule kuchyňská insekticid

Přečtěte si také