Zahrada

10. června 2023 07:00

Lenka Valjentová

Nebojte se vzít cukr na zahradu. Chutná včelám a motýlům, hubí plevel, ničí vosy i komáry

Sladký cukr je potravinou, jejíž konzumaci se dnes snažíme co nejvíc omezovat. A přesto ho má doma většinou každý. Cukr se dá překvapivě využít i jinak než jen ke slazení. Tady je několik zajímavých tipů, na co se vám cukr může na zahradě hodit .

Cukr hubí plevel

Hubení plevele je nikdy nekončící činnost, se kterou nám může pomoct cukr. Zaplevelený trávník lehce posypeme krupicovým nebo moučkovým cukrem a důkladně zalijeme. Nebo si můžeme připravit sladkou zálivku: asi 500 g cukru rozmícháme v 50 l vody.

  • Na plevel ve venkovní dlažbě či na okraji cestiček v zahradě si připravíme silný sladký roztok, spíš by měl mít konzistenci sirupu, a aplikujeme na spáry nebo okolí chodníku. Na účinnou likvidaci bude potřeba postřik zopakovat každých deset až čtrnáct dnů, dokud plevel definitivně nevyhyne. Cukr snáze hubí širokolisté a jednoleté plevele.

Pochoutka pro motýly

V létě můžeme krmit motýly, kteří pak ještě raději budou navštěvovat naši zahradu. Stačí smíchat jeden díl vody a jeden cukru a nechat projít varem. Po ochlazení můžeme tímto sirupem lákat motýly a dopřát jim příjemné občerstvení, když zrovna nenajdou vhodný nektar z květů.

Energie pro včely

Cukr včely do zahrady nenaláká, ale poslouží jim jako potrava v případě nouze a dodá jim energii. Takže když zahlédneme včelu, která se usadila na trávě nebo na jiném povrchu a neodlétá, můžeme jí nabídnout jako první pomoc několik kapek vody s cukrem. Včelka ji jistě využije a bude mít sílu odletět. Nebo můžeme širokou a mělkou misku se sladkou vodou postavit ke květinovému záhonu: včely z ní rády budou pít, protože jim dodáte vodu i energii. Sladkou vodou pravidelně vyměňujeme.

Cukr likviduje háďátka

Když naše rostliny na zahradě i doma v květináčích vypadají nezdravě a na kořenech se objevují nepěkné zduřeniny, jsou nespíš napadeny háďátky. Háďátka jsou škůdci zeleniny, ale napadají i okrasné rostliny. Útoku háďátek můžeme zabránit tím, že jim vytvoříme nehostinné prostředí. A s tím nám pomůže cukr, který přidáme do zeminy – počítáme na každých přibližně 12 m² asi 1 kg cukru. Mikroorganismy živící se glukózu zvýší svou aktivitu a svou činností vytlačí škodlivá háďátka.

Cukr zažene mravence

Mravenci a další lezoucí hmyz cukr láká, a když ho smícháme s práškem do pečiva v poměru 1 : 1, stane se jejich nepřítelem. Směsí posypeme všechna místa, kde škodlivý hmyz leze. Abychom předešli invazi hmyzu, průběžně tenhle postup opakujeme.

  • Na zahnání mravenců si můžeme vyrobit taky přípravek smícháním cukru v poměru jedna ku jedné s boraxem. Rozsypeme ho v okolí mravenišť v trávníku nebo záhonech.

Sladká past na obtížný hmyz

Zatímco včely, motýly a čmeláky na své zahradě vítáme, mouchy, vosy a komáry tam vidět nechceme. A v létě není lehké se jich zbavit. S pomocí cukru to můžeme aspoň zkusit.

Pastička na vosy

Promícháme vodu s cukrem v poměru 1 : 1 a přidáme několik kapek saponátu. Roztok můžeme dát do rozříznuté petky nebo sklenice. Díky saponátu budou vosy unikat mnohem hůře. Pokud chceme zabránit včelám, aby se v naší pasti utopily, pak do roztoku přidáme trochu octa. Ten by měl včely odradit a vosám nevadí.

Lapač komárů

Cukr svaříme s vodou na sirup konzistence medu, pak přidáme sušené droždí a nalijeme do nádoby s úzkým hrdlem. Nebo stačí rozříznout PET lahev, do které vložíme vrchní část lahve hrdlem dolů a co nejpečlivěji utěsníme spojení obou částí lahve.

Mucholapky

Smícháme vodu s cukrem (v poměru 1 : 1,5) a uvaříme hustý sirup. Vychladlý nalijeme do mělké keramické misky. Nebo do sirupu namočíme pásek papíru na pečení a ten zavěsíme například na pergolu.

  • Ověřená je rovněž sladká past: smícháme 100 g cukru, 400 ml mléka a 50 g mleté pálivé papriky nebo chilli, za občasného míchání asi 8 minut povaříme a po vychladnutí přelijeme do malých mističek.

Zdroje: gardeningsoul.com, ardeningknowhow.com, Neobyčejná užití obyčejných věcí (Reader´s Digest Výběr)

Sdílejte článek

Přečtěte si také