Jak na to

5. listopadu 2022 07:00

Simona Sedláčková

Z žaludů vytvoříte podzimní věnce, ozdoby na vánoční stromek a ještě z nich uvaříte žaludovku

Zatímco kaštany už pod jírovci skoro žádné nenajdete, žaludy se pod stromy v lese i v městských parcích povalují stále v ohromném množství. I z nich s dětmi vyrobíte roztomilé postavičky a zvířátka, ale využijete je i na výrobu podzimních i vánočních věnců a dekorací. A dokonce si z nich můžete připravit i chutný nápoj, žaludovku.

Žaludy jsou nepukavé plody dubů, které se skládají z oříšku a číšky, které většinou všichni říkáme jednoduše čepička. Na jednom vzrostlém dubu dokáže dozrát až 50 tisíc žaludů v jedné sezoně. Příroda žaludy určila samozřejmě především k množení dubů, ale slouží i jako potrava pro ptáky (například sojky) i lesní zvěř (především pro divočáky a hlodavce). Člověk je pak dokáže využít i jako náhražku kávy a v dobách nouze se žaludy využívaly i jako potravina. Mletím se z vyloupaných žaludů vyráběla mouka, ze které se pekl chléb.

Žaludy mají značnou výživovou hodnotu, obsahují až 46 % tuků, 18 % sacharidů a 7 % bílkovin. Bohužel však mají i nepříjemně svíravou chuť, která brání jejich širšímu využití v naší kuchyni.

Z dekorativních žaludů však můžete vyrábět i nejrůznější podzimní či vánoční dekorace

Zvířátka a postavičky z žaludů

Děti si nejčastěji z žaludů vyrábějí roztomilá zvířátka podobně jako z kaštanů. Není to nic složitého. Plody představují hlavu a tělo postavičky a nohy bývají vytvořené ze špejlí nebo obyčejných sirek. Menší děti pak mohou žaludy spojovat k sobě raději obyčejnou plastelínou.

Podzimní dekorační věnce

Podzim je na nejrůznější přírodní materiály k výrobě dekoračních věnců velmi štědrý. Využít můžete samozřejmě i žaludy. Jen musíte počítat s tím, že se bude jednat o poměrně krátkodobou krásu, pokud věnec umístíte ve vytápěném interiéru. Žaludy budou sesychat a praskat. Pokud z nich vytvoříte venkovní dekoraci, jejich trvanlivost se výrazně prodlouží.

Žaludy můžete na věnce upevňovat pomocí tavné pistole, ale při sesychání vám pak mohou jednotlivé plody z dekorace opadávat. Mnohem lepší, i když pracnější bude, když žaludy provrtáte jemným vrtáčkem a navléknete na drátky.

Ozdoby na vánoční stromeček

Chystáte se letos zdobit vánoční stromeček v čistě přírodním stylu? Využijte i dekorativní žaludy. Čepičky však při sesychání z žaludů velmi rychle odpadávají, proto je rovnou odloupněte a nalepte zpět na plod pomocí vteřinového lepidla. Tak vám žaludové ozdoby vydrží déle i v teple domova.

Kouzelné budou i vánoční koule z žaludů. Polystyrenovou kouli obalte pleteninou ze starého trička zelené nebo hnědé barvy, aby na dekoraci později mezi žaludy neprosvítala bílá barva polystyrenu. Pak na kouli nalepujte jeden žalud vedle druhého, ale opět jim raději nejprve přilepte čepičky, aby koule vydržela déle krásná.

Zdroj: https://www.stoplusjednicka.cz/zaludy-na-taliri-jak-drive-lide-vyuzivali-plody-dubu-v-kuchyni-medicine; https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDalud_(plod)

Sdílejte článek

Přečtěte si také