reklama

Nasbírejte si smrkové výhonky a udělejte léčivý sirup zvaný smrkáč

Lenka Valjentová
17. dubna 2021
Mladé jarní světlezelené smrkové výhonky jsou vzácný poklad pro naše zdraví. Na jaře jsou plné vitaminu C, který posiluje imunitu, čistí organismus a dodává nám sílu a energii fyzickou i psychickou, hlavně ve stresových obdobích. Smrk díky silicím blahodárně působí na dýchací cesty, pomáhá při kašli a rýmě, také tiší bolesti svalů a kloubů. Mladé výhonky jsou krásně měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat do salátu.
reklama

Mladé výhonky ze smrku obsahují mj. velké množství vitaminu C a léčivé silice. Nejznámější je jejich využití při nachlazení, rýmě a kašli, protože podporují vykašlávání, ředí a uvolňují sekret usazený v dýchacích cestách, a to i v nosních dutinách, usnadňují smrkání.

Smrkové výhonky účinky

Smrkové výhonky celkově posilují imunitu, čistí organismus, tiší bolesti svalů, revmatické bolesti kloubů a mají protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na celkovou psychickou kondici, mírní celkovou únavu a vyčerpanost. Podporují prokrvení končetin a regeneraci po náročných stresových obdobích a usnadňují rekonvalescenci po prodělaných chorobách.

Kdy, kde a jak smrkové výhonky sbírat

  • Na každém smrku na jaře najdeme svěží světlezelené konečky větví. Mladé výhonky se sbírají od dubna do června, v teplých oblastech se objevují dříve, ve vyšších polohách později.
  • Sbíráme co nejmenší výhonky do maximální délky 5 cm, ideální velikost je kolem 3 cm, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé.
  • Výhonky stříháme nebo vylamuje velmi opatrně, z jednoho stromu vždy jen několik výhonků, neolamujeme celé větve.
  • Na sběr smrkových výhonků si zajdeme do lesa za suchého počasí, ne v dešti nebo krátce po něm a co nejdál od rušné civilizace.

Co dělat se smrkovými výhonky

Mladé jarní výhonky smrku jsou měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat do salátu nebo si z nich můžete připravit domácí přírodní medicínu – třeba sirup smrkáč nebo smrkový med, který stejně jako známější pampeliškový s včelím medem nic společného nemá, ale prostě se mu tak říká.

Smrkový sirup zvaný smrkáč

Ingredience

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr
  • bio citron na kolečka nakrájený

Příprava sirupu

Mladé smrkové výhonky opláchneme, necháme okapat. Do větší zavařovací sklenice vložíme zhruba 3cm vrstvu výhonků, zasypeme asi 1,5cm vrstvou cukru, na ni položíme dvě kolečka citronu a tento postup opakujeme, dokud není láhev plná (končíme cukrem). Jemně stlačíme. Láhev přetáhneme celofánem, upevníme gumičkou nebo provázkem a postavíme na slunné místo, nejlépe okenní parapet. Necháme stát nejméně tři týdny. Potom scedíme přes pláténko, slijeme do skleniček, pevně zavíčkujeme a dáme do ledničky.

Do sirupu můžeme přidat ještě jednu vrstvu listů jitrocele kopinatého, květů pampelišky lékařské, violky vonné neboli fialky nebo sedmikrásky obecné či natě plicníku lékařského.

Užívání smrkáče

  1. Sirup smrkáč má příjemnou chuť a mají ho rády i děti. Při kašli a rýmě užíváme jednu až tři lžíce, můžeme ho přidat do čaje nebo jiného nápoje.
  2. Jedna lžička denně působí preventivně proti chorobám z nachlazení, posiluje imunitua pomáhá přirekonvalescenci.
  3. Domácí smrkový sirup zmírňuje příznaky revmatu a ještě k tomu snižuje bolesti končetin a svalů, postará se o odvod toxických látek z těla.
  4. Používat se dá taky na pečivo s máslem, palačinky, lívanečky, do ovesné nebo krupicové kaše, na perník nebo zmrzlinu.

Med ze smrkových výhonků

Ingredience

  • 500 g smrkových výhonků
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 1 velký bio citron
  • 1 lžička kyseliny citronové

Příprava

Smrkové výhonky propláchneme, zalijeme studenou vodou, pomalu přivedeme k varu a 20–30 minut necháme probublávat. Sejmeme, přidáme citron nakrájený na plátky a necháme nejméně 24 hodin. Občas promícháme a citron propíchneme vidličkou. Další den scedíme, smrkové výhonky důkladně vymačkáme, do tekutiny přidáme cukr a velmi pomalu vaříme, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout. Ke konci vaření přidáme kyselinu citronovou pro lepší konzervaci. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Med po po vychladnutí ještě trochu ztuhne. Ještě horký med nalijeme do čistých a suchých skleniček a obrátíme na pár hodin dnem vzhůru. Skladujeme v lednici.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama