Pěstujte vavřín vznešený. Bobkový list je zázračné koření s mnoha léčivými účinky

Vavřín vznešený alias bobkový list či bobek je dekorativní stálezelený keřík, který v bytě, na balkoně či na zahradě udělá spoustu parády. A ještě lepší je, že tak budeme mít pořád při ruce zázračné koření s mnoha léčivými účinky, například pomáhá při chřipce a nachlazení, zlepšuje trávení a snižuje otoky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně, nesmí chybět ve svíčkové, nakládané zelenině nebo v luštěninách.

Bobkový list nebo taky lidově bobek jsou sušené listy vavřínu vznešeného (Laurus nobilis). Známe jej hlavně jako výrazné koření, ale má také mnohé léčivé účinky. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitaminy A, B, C či kyselinu listovou, z minerálů vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík.

Bobkový – list účinky

Bobkový list má zejména protizánětlivé, antibakteriální, antiseptické a antimykotické účinky. Jako léčivá bylinka umí pomoci hned na několika frontách, v tradiční lidové medicíně se především osvědčil při cukrovce a chorobách z nachlazení, řeší problémy s trávením, funguje jako mírné sedativum, ale především prospívá kloubům,“ říká bylinkář Martin Kolár.

Na co je dobrý bobkový list

  • Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, chrání před plynatostí, snižuje hladinu zlého cholesterolu, pročišťuje játra a střeva, podporuje tvorbu žluči.
  • Dokáže snižovat hladinu krevního cukru, proto by ho měli co nejčasněji přidávat do jídla lidé s diabetem druhého typu.
  • Pomáhá při revmatických bolestech, artritidě i dně.
  • Pomáhá při chřipce, nachlazení, kašli a rýmě.
  • Má pozitivní vliv má na močový měchýř, zmírňuje otoky, využívá se při detoxikaci organismu a zbavuje tělo přebytečných solí.
  • Je vhodný také k posílení paměti a zlepšení kvality spánku.
  • Můžete ho vyzkoušet i jako sedativum při bolestech hlavy.
  • Nálev z bobkového listu je velmi dobrý prostředek proti lupům.

Nežádoucí účinky bobkového listu

„Denní dávka bobkového listu by nikdy neměla překročit 3 g,“ upozorňuje bylinkář a dodává: „Určitě by jej neměly užívat těhotné a kojící ženy. Může způsobovat zácpu, takže během užívání bobkového listu bychom měli zvýšit příjem vody a vlákniny. Neměl by se užívat při akutních onemocněních jater a ledvin.“

Domácí bobkový olej

Ingredience

  • 30 listů bobkového listu
  • 500 ml kvalitního rostlinného oleje

Příprava

Pro přípravu bobkového oleje potřebujeme 30 listů bobkového listu a 500 ml olivového nebo jiného rostlinného oleje, ve kterém necháme listy vyluhovat přibližně dva týdny, potom scedíme. Uchováváme v chladu.

Použití

Olej se dá používat k masážím těla nebo ke koupelím, zlepšuje revmatické stavy, bolesti kloubů i svalů. Bolest kloubů při revmatismu mírní obklady. Olejem samozřejmě můžeme dochutit saláty a další pokrmy.

Bobkový sirup proti kašli

Ingredience

  • 600 ml citronové šťávy
  • 1 kg cukru
  • asi 30 lístů bobkového listu

Příprava a užívání

V citronové šťávě rozpustíme cukr a přidáme 15 lístků bobkového listu. Promícháme a vaříme asi půl hodiny, mícháme. Pak přidáme zbytek koření a dále vaříme, spíše necháme probublávat, až vznikne hustá konzistence podobná medu. Bobkové listy vyjmeme a sirup nalijeme do uzavíratelných lahví, skladujeme v chladničce. Užíváme 1 lžičku denně, dobře zapijeme vodou nebo čajem.

Pěstování bobkového listu

  • Vavřín vznešený je stálezelený keř, který se v našich klimatických podmínkách pěstuje spíše v přenosných nádobách, protože v zimě by mohl vymrznout (nesnáší teploty pod –10 °C).
  • Dekorativní rostlina se dobře tvaruje a dělá radost v bytě, na balkoně i na zahradě. V létě se vavřínu daří na balkoně či na terase, v zimě ve světlé místnosti při teplotě 5–10 °C. Zdravé starší a silné rostliny lze v teplých oblastech zasadit na zahradu. Vavřín kvete bílými až žlutými kvítky.
  • Je jako stvořený pro letnění. Každoročně od poloviny května, kdy už nehrozí mrazy, můžeme vavřín vynést ven, nejdříve ho umístíme na dva týdny do chráněného polostínu, aby se otužil.
  • Nejjednodušší je pořídit si už vzrostlou sazeničku. Vavřín se dá množit semeny, odkopky starších zdravých keřů nebo vrcholovými řízky – větvičky seřízneme šikmo tak, aby měly 2–4 lístky, potom je dáme do substrátu pro množení. Při teplotě kolem 25 °C by měly řízky zakořenit do 9 týdnů. Řízkujeme na jaře nebo v září.
  • Vavřínu se daří na slunném závětrném místě, snese i polostín. Potřebuje světlo, bohatou zálivku a půdu plnou živin – potom rychle roste, 4–5 cm za měsíc.
  • Bobkový list potřebuje prostorný květináč, aby se měl kam rozrůstat. Vyhovuje mu kvalitní hlinitopísčitý substrát. Vavřín, zejména mladou rostlinu, každý rok přesadíme do většího květináče, aby se mu dařilo co nejlépe.
  • Bobkový list od jara do podzimu vydatně zaléváme, většinou stačí dvakrát týdně. V suchém a horkém létě je nutné zalévat denně a pravidelně rosit. Substrát by měl být vždy vlhký, ne však přemokřený. V zimě prochází obdobím vegetačního klidu, takže zálivku omezíme, stačí jednou až dvakrát za měsíc.
  • V době vegetace pravidelně hnojíme. V zimě nehnojíme vůbec

Jak a kdy stříhat vavřín

Vavřín vznešený se dá tvarovat do libovolné velikosti a tvaru. Můžeme si vytvořit třeba efektní stromek. Kmínek vytvoříme smotáváním proutků bobkového listu do sebe. Před tím každou větvičku zbavíme většiny lístků (ty si nasušíme a uschováme a použijeme jako koření), jen na vrcholku necháme asi 3 lístky. Postupem času jednotlivé pruty srostou a vytvoří kmen s korunou. Kmínek přivážeme k opoře, aby rostl vzpřímeně. Tvarovat bobkový list můžeme i do keřové podoby pyramidy či koule. Rychle obrůstá, takže se rychle zahladí i chyby, které způsobíme, když střihneme nepřesně.

Kdy sklízet vavřín

Vavřínové listy se sklízejí průběžně. Na sušení sklízíme listy až z dvouleté rostliny! Listy sušíme ve svazcích nebo jednotlivě v tenkých vrstvách ve stínu, aby si zachovaly typickou vůni a příjemnou nahořklou chuť. Kvalitní bobkový list nemá obsahovat řapíky a listy mají být světle zelené, nikoli našedlé, nebo dokonce tmavohnědé. Když listy zhnědnou, ztrácejí aroma. Přechováváme ve vzduchotěsné nádobě.

Vavřín napadají puklice

Rostlina pěstovaná v bytě může být napadená puklicemi, proto ji pravidelně prohlížíme. Výskyt puklic, nebezpečného savého hmyzu, snadno zjistíme podle typických puchýřků na listech. Nejprve viditelné puklice mechanicky odstraníme a pak otřeme kouskem vaty či kosmetickým tamponem namočeným v lékárenském lihu nebo čirém alkoholu (vodka, slivovice). Celý proces musíme několikrát opakovat. Poškozené listy odstraníme, větvičky zastřihneme, vavřín naštěstí rychle obrůstá a dobře snáší řez.

Bobkový list v kuchyni

Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně, dodává jídlům příjemnou zemitou chuť a výraznou peprnou vůni. Má chuť s nádechem citrusů a muškátového oříšku.

Listy se používají jako koření, které pomáhá při zažívání, štěpí tuky, takže se hodí k tučným pokrmům. Přidává se do omáček, třeba rajská či svíčková by bez bobkového listu neměly tu správnou chuť. Své uplatnění má také v přesnídávkových polévkách a vývarech, neobejde se bez něj segedínský guláš či srnčí ragú. Neměl by chybět v luštěninových pokrmech, zvláště si rozumí s čočkou. Skvěle hodí nejen ke zvěřině, ale také k drůbeži a rybám. Používá se při nakládání zeleniny, především okurek, zelí a červené řepy, hub, nebo při konzervaci masa.

Zdroje: bylinkyprovsechny.czcs.wikipedia.org, ceskestavby.cz, bylinkář Martin Kolár


Přečtěte si také