Aromatický olej z bylin a koření. Domácí příprava je snadná, výsledek skvělý
Domácí aromatický olej připravíte z bylinek, koření i citronové kůry. Postup je snadný. Zdroj: iStock
Kuchyňské bylinky rostou jako z vody. Aby pěkně košatěly, je potřeba je zastřihovat, a tak možná máme více čerstvých výhonků, nežli můžeme hned spotřebovat k dochucení či ozdobení pokrmů. Přebytky můžeme rozdat přátelům, nasušit do zásoby anebo třeba udělat aromatický bylinkový olej. Domácí příprava ochucených olejů do kuchyně studené i teplé je docela jednoduchá a výsledek až překvapivě skvělý
Jaký olej použít
První a zásadní otázkou je, jaký olej použít. Nejlepší jsou kvalitní olivové nebo slunečnicové či řepkové oleje.
- Olivový olej má sám o sobě dost osobitou chuť i vůni a s některými výrazně aromatickými bylinami, například mátou a meduňkou se trochu tluče.
- Oleje z českých plodin, slunečnicový a řepkový, dobře ladí se všemi bylinami, zeleninou a kořením, které jim propůjčují příjemné aroma.
- Na domácí výrobu ochuceného oleje pro studenou kuchyni nakládáme bylinky a spol. optimálně do zastudena lisovaného (panenského) oleje olivového nebo slunečnicového.
- Pro přípravu bylinkového oleje pro teplou kuchyni použijeme běžný olej slunečnicový a řepkový.
Na domácí výrobu ochuceného oleje pro studenou kuchyni nakládáme bylinky a spol. optimálně do zastudena lisovaného (panenského) oleje olivového nebo slunečnicového Zdroj: iStock
Na domácí výrobu ochuceného oleje pro studenou kuchyni nakládáme bylinky a spol. optimálně do zastudena lisovaného (panenského) oleje olivového nebo slunečnicového Zdroj: iStock
Jaké byliny a koření se nejvíc hodí do oleje
Na aromatické oleje používáme hlavně čerstvé kuchyňské bylinky a zeleninové natě. K naložení do oleje se hodí snad všechny, co pěstujeme na zahradě, na balkoně i doma za oknem. Stejně tak můžeme použít i jakékoli koření podle chuti.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu
Připomeňme si alespoň ty nejznámější a nejoblíbenější byliny, zeleninu a koření, které se dají naložit do oleje (řazeno podle abecedy):
- bazalka
- bobkový list
- cibule
- citronová a pomerančová kůra (chemicky neošetřená)
- česnek
- dobromysl (oregano)
- estragon
- fenyklová semínka
- hořčičná semínka
- hřebíček
- chilli papričky
- kmín
- kopr
- koriandr
- křen
- levandule
- libeček
- majoránka
- nové koření
- pepř
- petrželka hladkolistá
- petrželka kadeřavá
- rozmarýn
- saturejka
- skořice
- šalvěj
- tymián
- zázvor
5 tipů na vlastní bylinnou směs
Při přípravě domácího bylinkového oleje se nemusíme bát směle experimentovat s chutěmi i vůněmi a namíchat si různé vlastní směsi. Napoprvé se určitě vyplatí udělat jen malé množství oleje na zkoušku. Jako inspiraci pro vám máme pět tipů na osvědčené kombinace:
- bazalka, tymián, petrželka hladkolistá, pepř
- rozmarýn, bazalka, šalvěj, majoránka, saturejka, levandule, fenyklová semínka
- kopr, oregano
- zázvor, citronová kůra
- tymián, česnek, červená chilli paprička
Na aromatické oleje používáme hlavně čerstvé kuchyňské bylinky a zeleninové natě. K naložení do oleje se hodí snad všechny, co pěstujeme na zahradě, na balkoně i doma za oknem. Zdroj: iStock
Na aromatické oleje používáme hlavně čerstvé kuchyňské bylinky a zeleninové natě. K naložení do oleje se hodí snad všechny, co pěstujeme na zahradě, na balkoně i doma za oknem. Zdroj: iStock
Ingredience
- 500 ml zastudena lisovaného slunečnicového, olivového či řepkového oleje
- asi 60 g čerstvých bylin (podle chuti)
Příprava
- Nejprve vymyjeme a vysušíme skleněnou láhev s uzávěrem. Naplníme ji bylinkami – celou nať lehce dřevěnou vařečkou pomačkáme nebo je nahrubo keramickým nožem nasekáme, olej lépe přijme jejich aroma.
- Zalijeme olejem až po hrdlo. Všechny byliny musí být ponořené pod hladinou. Pevně uzavřeme a dáme na světlé místo, ale ne na sluníčko.
- Bylinky v oleji macerujeme nejméně týden, ale klidně déle. Každý den protřepeme.
- Bylinkový oleje scedíme přes kávový filtr a přelijeme do čistých menších lahviček.
- Do každé můžeme vložit kousek čerstvé byliny, z které olej je.
- Olej uchováváme v chladu a temnu, spotřebujeme co nejdříve, tedy do zhruba do dvou týdnů.
Pro přípravu bylinkového oleje pro teplou kuchyni použijeme běžný olej slunečnicový a řepkový. Zdroj: iStock
Pro přípravu bylinkového oleje pro teplou kuchyni použijeme běžný olej slunečnicový a řepkový. Zdroj: iStock
Aromatický bylinkový olej pro teplou kuchyň
Ingredience
- 1 l běžného slunečnicového nebo řepkového oleje
- 150 až 200 g čerstvých bylin
Příprava
Bylinky opereme a osušíme. Jemně promneme a dáme do lahve vymyté horkou vodou a pečlivě vysušené. Olej opatrně zahřejeme na teplotu 40 °C a zalijeme jím byliny v lahvi. Uzavřeme a necháme dva až tři týdny stát. Pak olej přes síto scedíme, bylinky důkladně vymačkáme. Domácí aromatický bylinkový olej skladujeme v chladu, spotřebujeme ho do dvou až tří týdnů.
Zdroj: Bylinková zahrádka (Burkhard Bohne)