reklama

Domácí aromatický olej připravíte z bylinek, koření i citronové kůry. Postup je snadný

Lenka Valjentová
4. července 2021
Léto svědčí aromatickým kuchyňským bylinkám, voní více než kdy jindy a rostou jako z vody. Aby pěkně košatěly, je potřeba je zastřihovat, a tak možná máme více čerstvých výhonků, nežli můžeme hned spotřebovat k dochucení či ozdobení pokrmů. Přebytky můžeme rozdat přátelům, nasušit do zásoby anebo třeba udělat aromatický bylinkový olej. Domácí příprava ochucených olejů do kuchyně studené i teplé je docela jednoduchá a výsledek až překvapivě skvělý
reklama

Který olej je nejlepší?

První a zásadní otázkou je, jaký olej použít. Nejlepší jsou zejména kvalitní olivové nebo slunečnicové či řepkové oleje. Olivový olej má sám o sobě dost osobitou chuť ivůni a s některými výrazně aromatickými bylinami, například mátou a meduňkou se trochu tluče. Oleje zčeských plodin, slunečnicový ařepkový, dobře ladí se všemi bylinami, zeleninou a kořením, které jim propůjčují příjemné aroma.

Na domácí výrobu ochuceného oleje pro studenou kuchyni nakládáme bylinky a spol. optimálně do zastudena lisovaného (panenského) oleje olivového nebo slunečnicového a pro přípravu bylinkového oleje pro teplou kuchyni použijeme běžný olej slunečnicový a řepkový.

Jaké byliny a koření se nejvíc hodí do oleje

Na aromatické oleje používáme hlavně čerstvé kuchyňské bylinky a zeleninové natě. K naložení do oleje se hodí snad všechny, co pěstujeme na zahradě, na balkoně i doma za oknem. Stejně tak můžeme použít i jakékoli koření podle chuti. Připomeňme si alespoňty nejznámější a nejoblíbenější byliny, zeleninu a koření, které se dají naložit do oleje (řazeno podle abecedy):

5 tipů, jaknamíchat vlastní bylinnou směs

Při přípravě domácího bylinkového oleje se nemusíme bát směle experimentovat s chutěmi i vůněmi a namíchat si různé vlastní směsi. Napoprvé se určitě vyplatí udělat jen malé množství oleje na zkoušku. Jako inspiraci pro vám máme pět tipů na osvědčené kombinace:

  1. bazalka, tymián, petrželka hladkolistá, pepř
  2. rozmarýn, bazalka, šalvěj, majoránka, saturejka, levandule, fenyklová semínka
  3. kopr, oregano
  4. zázvor, citronová kůra
  5. tymián, česnek, červená chilli paprička

Aromatický bylinkový olej pro studenou kuchyň

Ingredience

Příprava

Nejprve vymyjeme a vysušíme skleněnou láhev s uzávěrem. Naplníme ji bylinkami – celou nať lehce dřevěnou vařečkou pomačkáme nebo je nahrubo keramickým nožem nasekáme, olej lépe přijme jejich aroma. Zalijeme olejem až po hrdlo. Všechny byliny musí být ponořené pod hladinou. Pevně uzavřeme a dáme na světlé místo, ale ne na sluníčko. Bylinkyvoleji macerujeme nejméně týden, ale klidně déle. Každý den protřepeme. Bylinkový oleje scedíme přes kávový filtr a přelijeme do čistých menších lahviček. Do každé můžeme vložit kousek čerstvé byliny, z které olej je. Olej uchováváme v chladu a temnu, spotřebujeme co nejdříve, tedy do zhruba do dvou týdnů.

Aromatický bylinkový olej pro teplou kuchyň

Ingredience

  • 1 l běžného slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 150 až 200 g čerstvých bylin

Příprava

Bylinky opereme a osušíme. Jemně promneme a dáme do lahve vymyté horkou vodou a pečlivě vysušené. Olej opatrně zahřejeme na teplotu 40 °C a zalijeme jím byliny v lahvi. Uzavřeme a necháme dva až tři týdny stát. Pak olej přes síto scedíme, bylinky důkladně vymačkáme. Domácí aromatický bylinkový olej skladujeme v chladu, spotřebujeme hodo dvou až tří týdnů.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama