Naučte se pěstovat estragon! Aromatické koření s francouzským šarmem se neztratí ani jako léčivka
Naučte se pěstovat estragon! Aromatické koření s francouzským šarmem se neztratí ani jako léčivka Zdroj: iStock
Estragon (pelyněk estragon či pelyněk kozalec) je výrazně aromatická kuchyňská bylina, kterou známe především z francouzské kuchyně, ale díky svým léčivým účinkům má své významné místo v přírodní medicíně. Prozradíme, jak estragon pěstovat a sklízet, na co se používá i jak chutná.
Pelyněk estragon, také pelyněk kozalec nebo prostě estragon (Artemisia dracunculus) je víceletý, až 120 cm vysoký, polodřevnatý, rozvětvený keřík s jemnými, světle zelenými podlouhlými lístky. Svým vzhledem mnohdy mladé rostlinky připomínají rozmarýn, avšak vůně je odlišná: estragon voní po anýzu, lékořici, fenyklu nebo bazalce. Kvete nenápadnými žlutými kvítky v pozdním létě a na podzim. U nás se pěstuje na zahradě i v nádobách na balkoně nebo doma na slunném parapetu.
Pelyněk estragon, také pelyněk kozalec nebo prostě estragon (Artemisia dracunculus) je víceletý rozvětvený keřík s jemnými, světle zelenými podlouhlými lístky Zdroj: iStock
Pelyněk estragon, také pelyněk kozalec nebo prostě estragon (Artemisia dracunculus) je víceletý rozvětvený keřík s jemnými, světle zelenými podlouhlými lístky Zdroj: iStock
Léčivé účinky estragonu
Ačkoliv je estragon především aromatická kuchyňská bylina, díky svým léčivým účinkům se neztratí ani v přírodní medicíně.
Podobně jako u nás známější hořký pelyněk pravý (chuť estragonu je na rozdíl od pelyňku pravého jen mírně hořká, spíše nasládlá) stimuluje vylučování žluče, a pomáhá tak správnému trávení. Povzbuzuje chuť k jídlu, tlumí křeče v zažívacím traktu, zmírňuje nadýmání a plynatost. Dokáže normalizovat funkci ledvin, podporuje tak rychlejší vylučování odpadních látek z těla. Zabraňuje kornatění cév, míně tonizuje organismus a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Rozžvýkaná snítka čerstvého estragonu spolehlivě osvěžuje dech. Estragon by neměly užívat těhotné a kojící ženy
Estragonové víno
Ingredience
- asi 50 g čerstvého estragonu
- lahev kvalitního suchého bílého vína (750 ml)
Příprava
Estragon vložte do lahve vína, uzavřete zátkou a zhruba týden (6 – 10 dnů) nechte macerovat. Poté přefiltrujte a dejte na suché a chladné místo.
Užívání
Při trávicích potížích si před obědem a večeří dejte 100 ml vína.
Estragonový čaj
Ingredience
- 1 lžíce čerstvých lístků estragonu nebo 1 lžička sušených
- 250 ml vroucí vody
Příprava
Estragon zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 8 až 10 minut vyluhovat. Sceďte.
Užívání
Nálev buď vypijte ještě teplý. nebo ho můžete popíjet během dne. Čaj z listů pelyňku kozalece podporuje chuť k jídlu, celkově zlepšuje trávení, pomůže při škytavce, pročistí ledviny a močové cesty.
Estragon má příjemné aroma a kořenitou, jemně pikantní chuť, je to velmi výrazné koření, proto ho dávkujte s citem. Používají se především čerstvé a sušené lístky. Zdroj: iStock
Estragon má příjemné aroma a kořenitou, jemně pikantní chuť, je to velmi výrazné koření, proto ho dávkujte s citem. Používají se především čerstvé a sušené lístky. Zdroj: iStock
Estragon koření
Pelyněk kozalec má příjemné aroma a kořenitou, jemně pikantní chuť, je to velmi výrazné koření, proto ho dávkujte s citem. Používají se především čerstvé a sušené lístky.
Nejlépe estragon vynikne v jednoduchých úpravách, vylepší chuť mnoha pokrmů. Používá se k ochucování salátů, masa, smetanových omáček, polévek, zeleninových a luštěninových jídel, omelet, marinád, pomazánek, nádivek, hodí se do majonézy, bylinkového másla, využijte ho při nakládání okurek a hub.
Estragon je nedílnou součástí proslulého provensálského koření, společně s rozmarýnem, bazalkou, tymiánem, levandulí, majoránkou, fenyklovými semínky, šalvěíj, saturejkou, oreganem a dalšími bylinkami. Hořkosladká chuť listů s anýzově lékořicovou příchutí nechybí v dijónské hořčici či známé omáčce béarnaise. Zajímavý je čerstvý estragon v domácích limonádách, koktejlech, ovocných a zmrzlinových pohárech.
Jak estragon pěstovat
- Estragon pěstujte na slunném a před větrem chráněném místě, kde se bude dobře dařit a nejlépe rozvine své aroma.
- Půda mu svědčí výživná, kompostem obohacená, spíše lehčí a dobře propustná. Při pěstování v nádobách nezapomeňte na dobrou drenáž.
- Pelyněk kozalec potřebuje dostatek vláhy, ovšem nesnáší přemokření, proto nechte raději zeminu částečně proschnout, než jej znovu zalijete. Potřebuje více zálivky, než typické středomořské bylinky jako jsou levandule či tymián.
- Během vegetace estragon přihnojujte kopřivovou jíchou nebo odvarem z kopřiv.
- Sazeničky estragonu se dají běžně koupit, vysazují se koncem května. V květináči pěstujte jednu rostlinu, na záhonu dodržujte rozestup asi 30 centimetrů rozestup.
- Na jaře a na podzim bylinu můžete množit dělením trsů, na jaře bylinnými řízky
- Při pěstování venku je dobré na podzim nať seříznout těsně nad půdou, případně na jaře odříznout zdřevnatělé stonky.
- Na zimu je vhodné rostlinu chránit proti vymrznutí vrstvou listí, slámy či chvojí nebo bílou netkanou textilií.
Jak sklízet estragon
- Pelyněk kozalec sklízejte průběžně. Dvě rostliny pro běžnou spotřebu postačí, když je budete pravidelně zastřihávat. Estragon je nejlepší používat čerstvý.
- Listy můžete zmrazit nebo sušit. Pelyněk kozalec se musí sušit poměrně dlouho, ideálně v sušičce při teplotě 35 °C. Při vyšších teplotách hnědne. Pokud se nechá sušit příliš dlouho nebo zhnědne, listy ztratí chuť, takže při sušení buďte opatrní. Jakmile listy správně uschnou, uložte je do tmavých, vzduchotěsných nádob.
- Na sušení se sbírají listy a vrcholky výhonků za slunného dne nejlépe kolem druhé hodiny odpolední, ideálně krátce před rozkvětem. K přímé spotřebě a do kuchyně můžete estragon trhat kdykoli po celou vegetační dobu.
Zdroje: almanac.com, thegardeningcook.com, www.bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, Bylinková zahrádka (Burkhard Bohne), S bylinářem Pavlem v kuchyni (Pavel Váňa)