Proč pít fenyklový čaj? Uleví při kašli i zácpě, pomůže dětem při bolesti bříška

Fenykl je nejen oblíbeným aromatickým kořením, ale také ceněným přírodním lékem. Jako léčivka jsou fenyklová semena asi nejznámější coby první pomoc při bolení bříška a „prdíkům“ u miminek nebo při kašli či zácpě a nadýmání. Vyzkoušejte blahodárné účinky fenyklu a připravte si léčivý čaj nebo si udělejte kapky.

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) dorůstá až do výšky dvou metrů. Vzhledem připomíná kmín a kopr, květy a semena mají osobité, sladce lékořicové aroma a chuť, která je dost podobná anýzu. Z čerstvých květů se získávají rýhovaná semena, která se tvarem podobají kmínu, většinou jsou ale větší (okolo 1 cm) a mají žlutohnědou barvu.

NENECHTE SI UJÍT: Kmín řeší potíže s trávením. Zkuste pít moderní jeera vodu nebo si dát štamprli tradiční kmínky

Na co je dobrý fenykl? Na trávení!

Semena fenyklu obsahují mj. éterické oleje, proteiny, flavonoidy, rutin, vitaminy B, C a E a draslík. „Fenyklová semena ve formě čaje především zmírňují žaludeční i střevní křeče, podporují trávení, pomáhají při nadýmání, plynatosti i pálení žáhy a taky povzbuzují chuť k jídlu. Známé je příznivé působení fenyklu proti bolesti bříška a „prdíkům“ u malých dětí, a tak jsou často součástí dětských čajů. Pomůže i při zácpě,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

Fenykl proti kašli

„Fenyklová semena se osvědčila při zánětech dýchacích cest, pomáhají při kašli, zlepšují odkašlávání při nachlazení, chřipce i angíně – fenykl lze používat samotný nebo ve směsi s lipovým květem, květem černého bezuhluchavkou bílou či diviznou velkokvětou,“ říká bylinkář. Žvýkání semen fenyklu osvěží dech, ničí choroboplodné zárodky v ústech.

Fenykl pro ženy

Blahodárné účinky fenyklu ocení také ženy, jelikož pozitivně ovlivňuje kojení tím, že zvyšuje tvorbu mateřského mléka.

„V lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a pomáhá mírnit nepříjemné projevy menopauzy. Jsou rovněž močopudné, snižují zadržování tekutin v těle, čímž pomáhají s odvodňováním a čištěním organismu. Fenykl rozhodně nedoporučuji v těhotenství,“  radí Martin Kolár.

PŘEČTĚTE SI: Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Jak připravit fenyklový čaj pro děti

Ingredience

  • 1 lžička nahrubo podrcených fenyklových semen (díky tomu se z nich snáze uvolní všechny prospěšné látky)
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Fenyklová semena zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a přikryté necháme 5-10 minut vyluhovat. Potom scedíme přes husté sítko, pláténko nebo kávový filtr.

Použití

Vlažný fenyklový čaj podáváme dětem maximálně dvakrát denně. Fenyklový čaj není nutné doslazovat, má přirozeně nasládlou chuť. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Čaj pomůže i při zácpě.

Fenyklový odvar pro dospělé

Ingredience

  • 3 lžíce drcených fenyklových semen
  • 500 ml vody

Příprava

Drcená fenyklová semena zalijeme studenou vodou, zakryté necháme 15-30 minut odstát a pak pomalu přivedeme k varu. Povaříme, spíše necháme probublávat, asi 10 minut a scedíme.

Použití

„Odvar má silnější účinek než nálev. Toto množství vypijeme po doušcích v průběhu dne při bolestech a překyselení žaludku, nadýmání, plynatosti a po požití příliš mastného jídla. Silný odvar je výborná dezinfekční ústní voda a kloktadlo při bolestech krku. Díky dezinfekčním účinkům se silný odvar užívá i jako kloktadlo při bolesti v krku,“ doporučuje bylinkář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Koření podle horoskopu. Komu chutná ostrý pepř a kdo má rád sladkou vanilku?

Fenyklová tinktura (kapky)

Ingredience

  • 1 díl drcených semen fenyklu
  • 5 dílů vodky nebo jiného čirého vysokoprocentního alkoholu

Příprava

Semena zalijeme alkoholem a necháme nejméně 3 týdny macerovat. Každý den nejméně jednou dobře protřepeme. Přefiltrujeme přes kávový filtr.

Použití

Fenyklová tinktura uleví při špatném trávení, nadýmání a plynatosti i při chorobách nachlazení.

„Obvyklé dávkování je jedna kapka na jeden kilogram hmotnosti a den rozdělené na tři dávky, konkrétně vážíme-li 60 kg, užíváme třikrát denně 20 kapek (přibližně ½ lžičky). Tinktura se užívá na lžičku a zapíjí vodou nebo čajem. Další možností je nakapání tinktury do vody. Pokud si bylinnou tinkturu nakapeme do horkého čaje, po asi 10 minutách se alkohol odpaří a zůstanou jen účinné látky. Fenyklové kapky užíváme dvakrát denně ideálně hodinu před jídlem,"  radí Martin Kolár.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčíme se s přírodou (Reader´s Digest Výběr), bylinkyprovsechny.czcs.wikipedia.org


Přečtěte si také