návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Krásný hřib žlučník neboli hořčák se nedá jíst, ale může léčit

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 12.08.2021
Krásný hřib žlučník neboli hořčák není jedlý, ale je léčivý
Autor: iStock Krásný hřib žlučník neboli hořčák není jedlý, ale je léčivý
Hřib žlučník, lidově hořčák nebo žlučák, není mezi houbaři oblíbená houba, protože klame tělem a může nám způsobit velké zklamání. Je velmi krásný a voňavý, v jehličnatých lesích ho v sezoně bývá víc než dost a snadno si ho můžeme splést s pravými hřiby, kterým se hodně podobá. Ovšem když ho ochutnáme, zjistíme, že hřib žlučník je až odporně hořký, tudíž nejedlý. A i malý kousek zkazí celou smaženici a učiní ji naprosto nepoživatelnou. Ale nic není je černobílé, a tak i hřib žlučník má své plusové body, jelikož podle lidové medicíny má léčivé účinky. Prozradíme, jak hřib žlučník v lese bezpečně poznat, kde roste a jak ho využít.

reklama

Hřib žlučník (Tylopilus felleus), ve starších atlasech podhřib žlučový, lidově většinou hořčák nebo žlučák má hnědý klobouk jako ostatní hřiby, a proto se dá s nimi na první pohled celkem snadno splést, především s hřibem dubovým, hřibem smrkovým i hřibem hnědým.

Hřib žlučník (Tylopilus felleus), ve starších atlasech podhřib žlučový, lidově většinou hořčák nebo žlučák má hnědý klobouk jako ostatní hřiby, a proto se dá s nimi na první pohled snadno splést s hřibem dubovým, hřibem smrkovým i hřibem hnědým
Autor: iStock Hřib žlučník (Tylopilus felleus), ve starších atlasech podhřib žlučový, lidově většinou hořčák nebo žlučák má hnědý klobouk jako ostatní hřiby, a proto se dá s nimi na první pohled snadno splést s hřibem dubovým, hřibem smrkovým i hřibem hnědým

Jak poznat hřib žlučník?

Dospělý hřib žlučník poznáme hlavně podle bělavě narůžovělých až růžových pórů s rourkami pod kloboukem a nahnědlé jakoby plastické síťky výraznějších, nápadně protažených ok na povrchu třeně. Mladé žlučníky ovšem nezbývá než ochutnat, stačí si líznout rozříznutého kloboučku a okamžitě víme, na čem jsme.

Vše, co vás zajímá o houbách si můžete přečíst v našem speciálu:

Jak vypadá hřib žlučník?

  • Klobouk, široký 4 až 16 cm a v různých odstínech hnědé (šedohnědý, okrový, skořicově hnědý), je v mládí polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý, masitý, obvykle sametově matný, plstnatý, ve stáří pak lysý, za vlhka nepatrně lepkavý a lesklý.
  • Rourky jsou v mládí bílé a později narůžovělé až růžové. Póry mají barvu rourek, ale stářím a poraněním rezavějí.
  • Třeň hořčáku je soudkovitý, později kyjovitý nebo válcovitý s výraznou síťkou tvořenou velkými protáhlými oky po celé jeho délce. Bývá světle bělavě hnědý, světle okrový či okrově hnědý.
  • Dužina je bělavá až mírně nahnědlá, na řezu po několika minutách narůžovělá a výrazně hořká.
Dospělý hřib žlučník poznáme hlavně podle bělavě narůžovělých až růžových pórů s rourkami pod kloboukem a nahnědlé jakoby plastické síťky výraznějších, nápadně protažených ok na povrchu třeně
Autor: iStock Dospělý hřib žlučník poznáme hlavně podle bělavě narůžovělých až růžových pórů s rourkami pod kloboukem a nahnědlé jakoby plastické síťky výraznějších, nápadně protažených ok na povrchu třeně

Kde se hřib žlučník vyskytuje?

Hřib žlučník se vyskytuje opravdu hojně, roste jednotlivě i ve velkých skupinách. Narazíme na něj zejména v jehličnatých lesích (smrkových a borových), ale najít ho můžeme i v lese smíšeném od nížin až po horské oblasti. Obvykle se objevuje v blízkosti jiných hřibovitých hub od léta až do podzimu.

Bílé hřiby alias praváci: Představujeme neznámější hřib smrkový, nejpopulárnější hřib dubový a nejvzácnější hřib borový

Bílé hřiby neboli praváci jsou houbová elita. Nejznámější je hřib smrkový, nejoblíbenější dubový a nejvzácnější borový

Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Hřib žlučník se dá zaměnit i s hřibem satanem

Jak si hřib žlučník nesplést s jedlými hříbky už víme, ale dá se zaměnit i s jedovatým hřibem satanem (Rubroboletus satanas), který roste spíše v listnatých lesích a má stříbřitě šedý klobouk, červené póry a drobnou červenooranžovou síťku na žlutém třeni. Dužina je na řezu slabě modrající, za čerstva voní, později nepříjemně páchne jako hnijící kapusta či zelí. Syrový hřib satan je jedovatý.

Krásný hřib žlučník neboli hořčák se dá zaměnit s jedovatým hřibem satanem (Rubroboletus satanas), který roste spíše v listnatých lesích a má stříbřitě šedý klobouk, červené póry a drobnou červenooranžovou síťku na žlutém třeni
Autor: iStock Krásný hřib žlučník neboli hořčák se dá zaměnit s jedovatým hřibem satanem (Rubroboletus satanas), který roste spíše v listnatých lesích a má stříbřitě šedý klobouk, červené póry a drobnou červenooranžovou síťku na žlutém třeni

Hřib žlučník má léčivé účinky

V lidové medicíně se traduje, že hřib žlučník podporuje trávení, mírní žaludeční nevolnost i kocovinu, pomáhá při některých onemocněních žlučníku a jater, údajně obsahuje látky s protirakovinnými účinky.

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Jaké má hřib žlučník využití?

Hřib žlučník neboli hořčák můžeme usušit a umlít na prášek, který se užívá v množství zhruba na špičku nože smíchaný s lžičkou medu nebo sirupu, protože samotný prášek je velmi hořký. Práškem se také plní želatinové kapsle (tobolky), které se dají koupit např. v lékárně.

V lidové medicíně se traduje, že hřib žlučník podporuje trávení, mírní žaludeční nevolnost i kocovinu, pomáhá při některých onemocněních žlučníku a jater, údajně obsahuje látky s protirakovinnými účinky
Autor: iStock V lidové medicíně se traduje, že hřib žlučník podporuje trávení, mírní žaludeční nevolnost i kocovinu, pomáhá při některých onemocněních žlučníku a jater, údajně obsahuje látky s protirakovinnými účinky

Hřib žlučník v kuchyni

Přestože se objevují recepty, jak se dá hřib žlučník zbavit hořkosti a jíst, nedoporučuji to. Z vlastní zkušenosti vím, že ani po mnohahodinovém a několikerém máčení v teplé i studené vodě a dostatečné tepelné úpravě se své hořkosti úplně nezbavil a stále zůstal nepříjemně hořký, tudíž nepoživatelný.

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Muchomůrka červená je nejkrásnější a nejznámější jedovatá houba

Muchomůrka červená: Co jste možná o nejznámější jedovaté houbě nevěděli...

Václavky můžeme sbírat od září do prosince

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme. Jak václavky připravit, aby vám neublížily?

Houby by měly být součástí našeho jídelníčku.

4 houby prospěšné našemu zdraví: Jaké druhy bychom měli pravidelně zařadit do jídelníčku?

Muchomůrka růžovka

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Krásné křemenáče jsou houby takřka dokonalé: Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat

Křemenáče jsou takřka dokonalé houby. Jak je poznat, kde je hledat a co s nimi dělat

Kozák je výborná houba s jedinou vadou na kráse

Kozák je výborná houba s jednou jedinou vadou. Jak ho poznat a připravit houbový věnec?

Představujeme nejznámější jedlé houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Houby zlepšují celkovou obranyschopnost organismu a pomáhají i při léčbě rakoviny

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake


 

reklama

Článek je zařazen v: Hřib žlučník (Tylopilus felleus) , hřib žlučník léčivé účinky , hořčák , hřib žlučník záměna , hřib žlučník využití , hřib žlučník jak poznat , hřib žlučník výskyt

reklama

Přečtěte si také