Upečte si moučníky s červenou řepou, dýní i mrkví. Jsou vynikající
Jak tyto dobroty správně pojmenovat, abychom byli co nejpřesnější? Zeleninové buchty nebo snad dezerty či moučníky se zeleninovým základem? Ono je to vlastně jedno, důležitější je, že obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.
Vtip je v tom, že nikdo nepozná, co vlastně v oněch buchtách je. Dezert s mrkví nechutná mrkvově, koláč s cuketou není zelený, a že je v něm cuketa, by vás stoprocentně nenapadlo. Navíc jsou tyto buchty krásně vláčné, lehoučké a šťavnaté. Většinou se jedná o snadné a rychlé recepty – zeleninu nastrouháme, přísady nasypeme do mísy, zamícháme a – světe div se – upečené těsto drží krásně pohromadě a nestává se, že by se při krájení na plechu nebo ve formě rozdrobilo…
Cuketová buchta s čokoládovou polevou
Budeme potřebovat:
- asi 400 g nahrubo nastrouhané cukety
- 250 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 2 dl oleje
- 300 g polohrubé mouky
- kypřicí prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- Pokud máme při ruce, můžeme přidat také po hrsti rozinek a vlašských ořechů
- zhruba půl skleničky marmelády na potření
- na čokoládovou polevu potřebujeme 80 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci mléka, 1 lžíci škrobu, 1 lžíci kakaa
Postup:
Cukr, vejce a olej rozšleháme, přidáme všechny ostatní ingredience, zamícháme a nalijeme na vyšší plech nebo do většího pekáče, který vyložíme pečicím papírem. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Polevu stihneme připravit během pečení koláče. Všechny přísady dáme do kastrolku, na mírném plameni je pomalu rozpouštíme a stále mícháme. Buchtu necháme zchladnout, pak ji potřeme marmeládou a polevou.
Mrkvový koláč na plech
Budeme potřebovat:
- 3 hrnky nadrobno nastrouhané mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky (část pšeničné mouky můžeme nahradit jemnými ovesnými vločkami, případně moukou špaldovou)
- necelý hrnek třtinového cukru
- hrnek oleje
- 3 vejce
- 1 necelý hrnek vlašských ořechů a rozinek
- prášek do pečiva
- 2 lžičky skořice
- špetku soli
Postup:
Olej, cukr a vejce rozšleháme a pak k nim postupně přidáme všechno ostatní. Zamícháme a nalijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 50 až 60 minut.
Dortík z červené řepy
Budeme potřebovat:
- 250 g uvařené oloupané a nastrouhané červené řepy
- 250 g hladké mouky
- 150 dl oleje
- 3 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky jedlé sody nebo kypřicího prášku
- půl tabulky kvalitní hořké čokolády, případně hrstku nasekaných mandlí
Postup:
Všechny přísady rozmícháme, na kousky nasekanou čokoládu a mandle přidáme až na závěr. Směs nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (můžeme použít i bábovkovou), pečeme na 180 °C 40 až 50 minut, před vytažením z trouby špejlí zkontrolujeme, jestli je moučník dostatečně propečený.
Dýňové muffiny
Budeme potřebovat:
- 1 hrnek najemno nastrouhané dýně
- 2 vejce
- půl hrnku oleje
- špetku soli
- ¾ hrnku třtinového cukru
- hrnek a půl polohrubé mouky
- lžičku prášku do pečiva
- lžičku jedlé sody
- půl lžičky sušeného zázvoru
- půl lžičky muškátového oříšku
- lžičku skořice
- po hrsti vlašských ořechů a sušených brusinek
Postup:
Vejce rozšleháme s cukrem a olejem, přimícháme nastrouhanou dýni a potom postupně ostatní ingredience. Směs opatrně nalijeme do formiček vyloženými papírovými košíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 20 minut. Propečení kontrolujeme špejlí.