reklama

Jak se zamilovat do rebarbory? Udělejte bábovku, koláče, džem i kompot

Lenka Valjentová
30. května 2020
Reveň alias rebarbora je výjimečná zelenina se specifickou kyselou chutí, která se připravuje jako ovoce. Snadno se pěstuje, postupně sklízí celé jaro až do letního slunovratu a dokonce pomáhá při hubnutí a zvyšuje chuť na sex. Poradíme, jak reveň správně sklízet a připravit ke konzumaci. A máme pro vás čtyři recepty, díky nimž si rebarboru určitě zamilujete.
reklama

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) alias rebarbora je víceletá mrazuvzdorná rostlina potřebuje po celou dobu vegetace dostatek živin vpůdě, dostatečnou zálivku a pravidelné odstraňování tvořících se květenství. Aby byla rebarbora šťavnatá a neměla příliš mnoho tuhých vláken v řapíku, musíme ji kromě hnojení a zalévání držet na přistíněném, teplém stanovišti.Úroda zjedné rostliny je šest až sedm kilogramů.

Více se o pěstování rebarbory na zahradě dozvíte zde.

Rebarbora pro zdraví

Tato zelenina obsahuje mnoho vitaminů A, B a K, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, vlákninu, bílkoviny a polyfenolické flavonoidy (beta-karoten, zeaxantin a lutein). Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže a blahodárně působí na činnost střev. Velké dávky rebarbory mají projímavý účinek, naopak malé přinášejí úlevu při průjmu.Sáhnout by po ní měli takéti,kteří se snažízhubnout, protože na sebe váže tuky. Obsahuje i draslík, který podporuje vylučování vody z těla a v neposlední řadě množství vlákniny, která pomáhá tělu zbavit se rychleji toxinů. Reveň je ceněná jakoafrodiziakum, říká se, žedíky řízné chuti bude řízný sex.

7 rad, jak rebarboru sklízet a připravit ke konzumaci

  1. Stonky – řapíky rebarbory sklízíme celé jaro až do letního slunovratu, po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už trhat neměli, protože pak obsahuje stále více kyseliny šťavelové, která odvádí z těla vápník a může přispívat k tvorbě ledvinových či močových kamenů nebo může citlivým lidem dráždit žaludeční sliznici.
  2. Negativní účinek kyseliny šťavelové se dá zmírnit, když ji konzumujeme spolu s mléčnými výrobky.
  3. Zelené či načervenalé řapíky rebarbory jemně zkroutíme a opatrně odlamíme postupně v době, kdy jsou dlouhé 30–50 centimetrů. Optimální čas sklizně je časné ráno, dokud je chladno.
  4. Konzumujeme pouze řapíky. Čerstvá rebarbora se kvůli výrazné kyselosti nejí, musí projít tepelnou úpravou.
  5. Nejprve musíme z řapíků stáhnout tvrdou slupku, pak je nakrájeta krátce povařit s cukrem, přidat můžeme špetku skořice.
  6. Na pečení můžeme použít rebarboru bez předvaření, jen nakrájenou.
  7. Rebarbora má specifickou kyselou chuť a téměř se neobjede bez sladkého dopingu.

Rebarbora vkuchyni

Při vaření azpracovávání rebarbory nepoužíváme hliníkové nádobí a náčiní, skterým reaguje a uvolňuje zhliníku škodlivé látky. Tuto zeleninu konzumujemejako ovoce, připravujeme z ní hlavněmoučníky,ovocné polévky a knedlíky,zavařeniny,sirupy čilimonády. Využijeme ji i vkombinaci sesýryamasem. Vlednici vydrží idva týdny. Dobře se zamrazuje jak syrová, tak vařená, skvělá je také rebarbora sušená.

Rebarborové koláče

Ingredience

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 kelímek Creme Vega Dr. Oetker nebo zakysané smetany
  • 3 sáčky třtinového cukru srumovou příchutí
  • 4 řapíky rebarbory pokrájené na proužky po vlákně mouka na vál

Příprava

Na pomoučené pracovní ploše vyválíme listové těsto na tenký plát. Zplátu vykrojíme kolečka (např. osm o ø 15 cm). Přeneseme je na plechy vyložené papírem na pečení. Konce lehce zarolujeme dovnitř a dna na několika místech propícháme vidličkou. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Na náplň vmíse vymícháme Creme Vega nebo zakysanou smetanu sjedním třtinovým cukrem dohladka a potřeme dna koláčků. Na povrch naneseme proužky rebarbory a posypeme zbylým třtinovým cukrem. Vložíme do trouby předehřáté 220 °C a pečeme asi 40 minut.

Rebarborovo-jahodový kompot

Ingredience

  • 1 kg rebarbory
  • 1 kg menších jahod
  • 750 g cukru Korunní
  • 1 bio citron
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 ml rumu

Příprava

Stonky rebarbory očistíme oloupeme a nakrájíme ne zhruba 2cm kousky. Přelijeme vroucí vodou, scedíme, dáme do hrnce a posypeme 300 g cukru. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme do druhého dne v chladu. Jahody očistíme, zlehka propláchneme vodou a posypeme 200 g cukru. Promícháme, zakryjeme a necháme do druhého dne vchladu. Druhý den slijeme šťávu zrebarbory i jahod do jednoho hrnce, přidáme strouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu, zbylý cukr a vyškrábnutá semínka zvanilkového lusku. Šťávu scukrem přivedeme až kvaru, pokud je příliš hustá, přilijeme kní zhruba 750 ml vody. Vaříme asi 2 minuty, sbíráme pěnu na povrchu. Čisté sklenice vytřeme rumem, rozdělíme do nich ovoce, přelijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilizujte 10 minut při 80 °C.

Bábovka s rebarborou

Ingredience

  • 500 g rebarbory
  • 250 g změklého másla
  • 150 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 balíček Finesse citronové kůry
  • 5 vajec
  • 380 g hladké mouky
  • 4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • tuk a mouka do formy na bábovku
  • 1 balíček Polevy světlé Dr.Oetker

Příprava

Rebarboru omyjemeanakrájíme na kousky asi 2 cm dlouhé. Vmíse vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni máslo scukrem, vanilínovým cukrem acitronovou kůrou dohladka. Přidáme vejce amouku smíchanou skypřicím práškem asolí ana středním stupni vyšleháme dohladka. Vmícháme rebarboru atěsto naneseme do vymazané amoukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C apečeme asi 60 minut. Bábovku necháme asi 10 minut ve formě zchladnout. Poté ji opatrně vyklopíme. Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku anecháme ztuhnout. Před ztuhnutím polevy můžeme bábovku posypat hoblinkami tmavé čokolády.

Rebarborový džem se zázvorem

Ingredience

  • 500 g rebarbory
  • 25-30 g čerstvého zázvoru
  • 200 g třtinového cukru (nebo více podle chuti) + 1 lžíce
  • 1 vrchovatá lžička ovocného pektinu Labeta
  • šťáva z 1 citronu

Příprava

Stonky rebarbory očistíme a na nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce, podlijeme 1 lžící vody a přidáme cukr. Pozvolna vaříme doměkka. Rebarbora je rozvařená během chvilky. Nakonec přidáme k rebarboře vymačkanou šťávu z citronu, najemno nakrájený zázvor a pektin rozmíchaný s 1 lžící cukru a povaříme ještě dalších 5 minut. Horký džem dáme do čistých a suchých sklenic. Sklenice ihned uzavřeme a otočíme alespoň na půl hodiny dnem vzhůru.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama