Zkuste udělat dýně nasladko. Domácí dýňové džemy jsou hitem sezony
Dýně si získávají stále více obdivovatelů možná i proto, že příjemně oříšková chuť vynikne nejenom v pokrmech slaných, ale taky ve sladkých, vynikající je třeba domácí dýňový džem. Prozradíme vám, které druhy dýní se na sladké džemy nejvíce hodí, a přidáme i osvědčené recepty.
Dýně pěkně vypadají, výtečně chutnají a ještě taky dávají prostor pro zábavu a kreativitu. Na džemy a moučníky, kompoty nebo sirupy se hodí především:
- U nás zřejmě nejpopulárnější dýně hokaido s lehce oříškovou chutí, kterou na rozdíl od ostatních před přípravou nemusíme loupat, protože po tepelné úpravě slupka krásně změkne.
- Díky sladké chuti připomínající lískové oříšky je ideální dýně máslová, kterou poznáme podle hruškovitého tvaru.
- Použít můžeme rovněž dýni goliáš, známou klasiku s obrovskými žlutooranžovými plody, které váží až 30 kg.
Hokaido džem
Ingredience
- 1 kg dýně hokaido neloupané, očištěné a nakrájené na malé kousky
- 100 ml vody
- 1 velký pomeranč
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 balíček želírovacího cukru Extra 2:1
Příprava
Do většího hrnce dáme nakrájenou dýni. Zalijeme vodou a při mírné teplotě za občasného míchání 20–25 minut povaříme. Přidáme šťávu z pomeranče i s dužinou a pak ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kyselinu citronovou a želírovací cukr Extra 2:1 Dr.Oetker a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1 lžičku právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě zhruba 2 lžičky kyseliny citronové. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Dýňový džem s jablky, skořicí a zázvorem
Ingredience
- 700 g dýně očištěné a nakrájené na kousky
- 300 g jablek (nebo hrušek) oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky
- 200 ml 100% jablečné šťávy
- 1 kg cukru
- 1 bio citron nebo limetka
- 1 celá skořice
- zázvor 3–5 cm dlouhý
Dýňový džem s jablky, skořicí a zázvorem Zdroj: iStock
Příprava
Dýni s ovocem podlijeme jablečnou šťávou, přidáme celou skořici a za stálého míchání přivedeme k varu. Při mírné teplotě pomalu povaříme asi 20 minut. Dáváme pozor, směs se ráda připaluje. Závor oloupeme a nahrubo nastrouháme. K povařené směsi vmícháme cukr a strouhaný zázvor a za občasného míchání vaříme dalších přibližně 10 minut, dokud nebude džem dostatečně hutný. Před koncem varu přidáme vymačkanou šťávu z citronu nebo limetky a vyjmeme skořici. Chceme-li mít džem jemný, rozmixujeme ho. Hotový džem plníme do skleniček vypláchnutých alkoholem a uzavřeme víčkem. Sklenice obrátíme na 10 minut dnem vzhůru.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zapečená dýně hokaido: Pochoutka s mletým masem, cuketou a žampiony
Džem z pečené dýně s muškátem
Ingredience
- asi 1,5 kg dýně na pyré
- šťáva z 1 citronu
- najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
- špetka (asi 2 g) nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 želírovací cukr 2:1
Příprava
Dýni oloupeme (použijeme-li hokaido, tak nemusíme), zbavíme jadérek a pokrájíme na kousky. Rozložíme na pečicí papír a upečeme v troubě předehřáté na 180° C dozlatova. Upečenou dýni rozmixujeme, odvážíme 1 kg pyré, do kterého přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme zhruba 5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
Zdroje: oetker.cz, labeta.cz/recepty, fresh.iprima.cz