Sladké dýňové džemování aneb Dýně, jak je neznáte
Dýně pěkně vypadají, výtečně chutnají aještě taky dávají prostor prozábavu akreativitu. Na džemy (moučníky,kompoty, sirupy) se hodí především:
- U nás zřejmě nejpopulárnější dýně hokaido s lehce oříškovou chutí, kterou na rozdíl od ostatních před přípravou nemusíme loupat, protože po tepelné úpravě slupka krásně změkne.
- Díky sladké chuti připomínající lískové oříšky je ideální dýně máslová, kterou poznáme podle hruškovitého tvaru.
- Použít můžeme rovněž dýni goliáš, známou klasiku sobrovskými žlutooranžovými plody, které váží až 30 kg.

Dýňový džem 2 Zdroj: Pixabay
Džem z dýně hokaido
Ingredience
- 1 kg dýně hokaido neloupané, očištěné a nakrájené na malé kousky
- 100 ml vody
- 1 velký pomeranč
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 balíček želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Dýňový džem 3 Zdroj: Dr.Oetker
Příprava
Do většíhohrnce dáme nakrájenou dýni. Zalijeme vodou a při mírné teplotě za občasného míchání 20–25 minut povaříme. Přidáme šťávu z pomeranče i s dužinou a pak ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kyselinu citronovou a želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1 lžičku právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě zhruba 2 lžičky kyseliny citronové. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Dýňový džem s jablky a zázvorem
Ingredience
- 700 g dýněočištěné a nakrájené na kousky
- 300 g jablek (nebo hrušek) oloupaných, zbavených jádřinců anakrájených na kousky
- 200 ml 100% jablečné šťávy
- 1 kg cukru
- 1 bio citron nebo limetka
- zázvor3–5 cm dlouhý

Dýňový džem 5 Zdroj: iStock
Příprava
Dýni s ovocempodlijeme jablečnou šťávou, za stálého míchání přivedeme k varu a při mírné teplotě pomalu povaříme asi 20 minut. Dáváme pozor, směs se ráda připaluje. Závor oloupeme a nahrubo nastrouháme. K povařené směsi vmícháme cukr a strouhaný zázvor a za občasného míchání vaříme dalších přibližně 10 minut, dokud nebude džem dostatečně hutný. Před koncem varupřidáme vymačkanou šťávu z citronu nebo limetky. Chceme-li mít džem jemný, rozmixujeme ho. Hotový džem plníme do skleniček vypláchnutých alkoholem a uzavřeme víčkem. Sklenice obrátíme na 10 minut dnem vzhůru.
Džem zpečené dýně smuškátem
Ingredience
- asi 1,5 kg dýně na pyré
- šťáva z1 citronu
- najemno nastrouhaná kůra z1 citronu
- špetku (asi 2 g) nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 Želírovací cukr 2:1 Labeta

Dýňový džem 4 Zdroj: Labeta
Příprava
Dýni oloupeme (použijeme-li hokaido, tak nemusíme),zbavíme jadérek a pokrájíme na kousky. Rozložíme na pečicí papír a upečeme vtroubě předehřáté na 180° C dozlatova. Upečenou dýni rozmixujeme, odvážíme 1 kg pyré, do kterého přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, želírovací cukr a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchaní přivedeme kvaru. Vaříme zhruba 5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru anecháme při pokojové teplotě vychladnout.