návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Sladké dýňové džemování aneb Dýně, jak je neznáte

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 30.09.2021
Dýňové džemování aneb dýně na sladko, jak je možná neznáte
Autor: iStock Dýňové džemování aneb dýně na sladko, jak je možná neznáte
Dýně si získávají stále více obdivovatelů, možná i proto, že příjemně oříšková chuť vynikne nejenom v pokrmech slaných, ale taky ve sladkých, vynikající je třeba dýňový džem. Prozradíme vám, které druhy dýní se na sladké džemy nejvíce hodí, a přidáme i osvědčené recepty. Je jen na vás, jestli si vyberete džem z dýně hokaido nebo s jablky a zázvorem či z pečené dýně se špetkou muškátového oříšku.

reklama

Dýně pěkně vypadají, výtečně chutnají a ještě taky dávají prostor pro zábavu a kreativitu. Na džemy (moučníky, kompoty, sirupy) se hodí především:

  • U nás zřejmě nejpopulárnější dýně hokaido s lehce oříškovou chutí, kterou na rozdíl od ostatních před přípravou nemusíme loupat, protože po tepelné úpravě slupka krásně změkne.
  • Díky sladké chuti připomínající lískové oříšky je ideální dýně máslová, kterou poznáme podle hruškovitého tvaru.
  • Použít můžeme rovněž dýni goliáš, známou klasiku s obrovskými žlutooranžovými plody, které váží až 30 kg.
Dýňové džemování aneb dýně na sladko: na džemy se hodí především dýně hokaido, máslová, muškátová a goliáš
Autor: Pixabay Dýňové džemování aneb dýně na sladko: na džemy se hodí především dýně hokaido, máslová, muškátová a goliáš

Džem z dýně hokaido

Ingredience

  • 1 kg dýně hokaido neloupané, očištěné a nakrájené na malé kousky
  • 100 ml vody
  • 1 velký pomeranč
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 balíček želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Dýňové džemování aneb dýně na sladko: džem z dýně hokaido s pomerančem
Autor: Dr.Oetker Dýňové džemování aneb dýně na sladko: džem z dýně hokaido s pomerančem

Příprava

Do většího hrnce dáme nakrájenou dýni. Zalijeme vodou a při mírné teplotě za občasného míchání 20–25 minut povaříme. Přidáme šťávu z pomeranče i s dužinou a pak ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kyselinu citronovou a želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1 lžičku právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě zhruba 2 lžičky kyseliny citronové. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový (nejen) podzimní zázrak a uvařit dýňovou polévku

Dýně hokaido: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

Dýně: jak zpracovat úrodu a uchovat je do zásoby

Dýně: jak zpracovat úrodu a uchovat ji do zásoby

Dýňový džem s jablky a zázvorem

Ingredience

  • 700 g dýně očištěné a nakrájené na kousky 
  • 300 g jablek (nebo hrušek) oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky
  • 200 ml 100% jablečné šťávy
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citron nebo limetka
  • zázvor 3–5 cm dlouhý
Dýňové džemování aneb dýně na sladko: dýňový džem s jablky a zázvorem
Autor: iStock Dýňové džemování aneb dýně na sladko: dýňový džem s jablky a zázvorem

Příprava

Dýni s ovocem podlijeme jablečnou šťávou, za stálého míchání přivedeme k varu a při mírné teplotě pomalu povaříme asi 20 minut. Dáváme pozor, směs se ráda připaluje. Závor oloupeme a nahrubo nastrouháme. K povařené směsi vmícháme cukr a strouhaný zázvor a za občasného míchání vaříme dalších přibližně 10 minut, dokud nebude džem dostatečně hutný. Před koncem varu přidáme vymačkanou šťávu z citronu nebo limetky. Chceme-li mít džem jemný, rozmixujeme ho. Hotový džem plníme do skleniček vypláchnutých alkoholem a uzavřeme víčkem. Sklenice obrátíme na 10 minut dnem vzhůru.

Domácí dýňový sirup

Z dýně hokaido připravíte sirup i kynutý koláč. Japonská tykev obsahuje mnoho vitaminů

Dýně jsou zelenina zdravá, dobrá i krásná.Víte, jak se dělá retro kompot à la ananas?

Dýně jsou zelenina zdravá, dobrá i krásná. Víte, jak se dělá retro kompot à la ananas?

Džem z pečené dýně s muškátem

Ingredience

Dýňové džemování aneb dýně na sladko: džem z pečené dýně se špetkou muškátového oříšku
Autor: Labeta Dýňové džemování aneb dýně na sladko: džem z pečené dýně se špetkou muškátového oříšku

Příprava

Dýni oloupeme (použijeme-li hokaido, tak nemusíme), zbavíme jadérek a pokrájíme na kousky. Rozložíme na pečicí papír a upečeme v troubě předehřáté na 180° C dozlatova. Upečenou dýni rozmixujeme, odvážíme 1 kg pyré, do kterého přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, želírovací cukr a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme zhruba 5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

O dýních by vás ještě mohlo zajímat:

Zapečená dýně Hokaido

Zapečená dýně hokaido: Pochoutka s mletým masem, cuketou a žampiony

Krémová polévka z dýně hokaido s křupavou cizrnou

Krémová polévka z dýně hokaido s křupavou cizrnou

Semena z dýně nikdy nevyhazujte

Semena z dýně nikdy nevyhazujte. Nasušte si je, získáte zdravou pochoutku

omáčka z dýně hokaido

Omáčka z dýně hokaido ochutí těstoviny, noky i maso

Semena z dýně nikdy nevyhazujte

Semena z dýně nikdy nevyhazujte. Nasušte si je, získáte zdravou pochoutku

Jaké typy dýní rozeznáte?

Hokaido, máslová, špagetová: Která dýně se hodí na polévku a z jaké vyřezat halloweenskou dekoraci?

Hokaido polévka 3

Jak okořenit polévku z dýně hokaido, aby měla hezky výraznou chuť?

DÝNĚ MÁSLOVÁ Jak vypěstovat tykev muškátovou a upéct super zeleninový koláč

Máslová dýně: Jak vypěstovat tykev muškátovou a upéct super slaný koláč

reklama

Článek je zařazen v: dýně , dýně džem , dýně nasladko , dýně na džem , džem z dýně hokaido , dýňový džem s pomerančem , dýňvý džem se zázvorem , dýňový džem s muškátem

reklama

Přečtěte si také