reklama

Sladké dýňové džemování aneb Dýně, jak je neznáte

Lenka Valjentová
7. září 2021
Dýně si získávají stále více obdivovatelů, možná i proto, že příjemně oříšková chuť vynikne nejenom v pokrmech slaných, ale taky ve sladkých, vynikající je třeba dýňový džem. Prozradíme vám, které druhy dýní se na sladké džemy nejvíce hodí, a přidáme i osvědčené recepty. Je jen na vás, jestli si vyberete džem z dýně hokaido nebo s jablky a zázvorem či z pečené dýně se špetkou muškátového oříšku.
reklama

Dýně pěkně vypadají, výtečně chutnají aještě taky dávají prostor prozábavu akreativitu. Na džemy (moučníky,kompoty, sirupy) se hodí především:

  • U nás zřejmě nejpopulárnější dýně hokaido s lehce oříškovou chutí, kterou na rozdíl od ostatních před přípravou nemusíme loupat, protože po tepelné úpravě slupka krásně změkne.
  • Díky sladké chuti připomínající lískové oříšky je ideální dýně máslová, kterou poznáme podle hruškovitého tvaru.
  • Použít můžeme rovněž dýni goliáš, známou klasiku sobrovskými žlutooranžovými plody, které váží až 30 kg.

Džem z dýně hokaido

Ingredience

  • 1 kg dýně hokaido neloupané, očištěné a nakrájené na malé kousky
  • 100 ml vody
  • 1 velký pomeranč
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 balíček želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava

Do většíhohrnce dáme nakrájenou dýni. Zalijeme vodou a při mírné teplotě za občasného míchání 20–25 minut povaříme. Přidáme šťávu z pomeranče i s dužinou a pak ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kyselinu citronovou a želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1 lžičku právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě zhruba 2 lžičky kyseliny citronové. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Dýňový džem s jablky a zázvorem

Ingredience

  • 700 g dýněočištěné a nakrájené na kousky
  • 300 g jablek (nebo hrušek) oloupaných, zbavených jádřinců anakrájených na kousky
  • 200 ml 100% jablečné šťávy
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citron nebo limetka
  • zázvor3–5 cm dlouhý

Příprava

Dýni s ovocempodlijeme jablečnou šťávou, za stálého míchání přivedeme k varu a při mírné teplotě pomalu povaříme asi 20 minut. Dáváme pozor, směs se ráda připaluje. Závor oloupeme a nahrubo nastrouháme. K povařené směsi vmícháme cukr a strouhaný zázvor a za občasného míchání vaříme dalších přibližně 10 minut, dokud nebude džem dostatečně hutný. Před koncem varupřidáme vymačkanou šťávu z citronu nebo limetky. Chceme-li mít džem jemný, rozmixujeme ho. Hotový džem plníme do skleniček vypláchnutých alkoholem a uzavřeme víčkem. Sklenice obrátíme na 10 minut dnem vzhůru.

Džem zpečené dýně smuškátem

Ingredience

Příprava

Dýni oloupeme (použijeme-li hokaido, tak nemusíme),zbavíme jadérek a pokrájíme na kousky. Rozložíme na pečicí papír a upečeme vtroubě předehřáté na 180° C dozlatova. Upečenou dýni rozmixujeme, odvážíme 1 kg pyré, do kterého přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, želírovací cukr a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchaní přivedeme kvaru. Vaříme zhruba 5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru anecháme při pokojové teplotě vychladnout.

O dýníchby vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama