Jak okořenit polévku z dýně hokaido, aby měla hezky výraznou chuť?
Polévka z dýně hokaido už patří k podzimním stálicím. Recept na ni je jednoduchý a její krásná oranžová barva hezky rozzáří pošmourné dny. Polévka zahřeje a může mít tisíce chutí. Záleží na tom, jaké koření použijete. Podívejte se na pár tipů, jak okořenit hokaido polévku.
Hokaido má na rozdíl od jiných druhů dýní jednu nespornou výhodu – nemusíte ji loupat. Stačí ji omýt, odstranit kazy na slupce a nakrájet ji. Potom ji můžete smažit na oleji, nebo šoupnout na třicet minut do trouby. Pokud ji smažíte, zalijte ji vývarem a vařte do měkka. Pokud jste ji upekli, stačí dát pečenou dýni do kastrolu s vroucím vývarem. Následně polévku rozmixujete ponorným mixérem. Základní hokaido polévka je hotová. Samotná chuť dýně ale není tak výrazná, potřebuje vhodné doplnění, tak se mrkněte na naše tipy.
Med a kurkuma
Tahle kombinace je pro podzimní dny ideální. Med i kurkuma jsou přírodní antibiotika a navíc se chuťově krásně doplňují. Nakrájejte menší hokaido na kousky a dejte je do pekáče, přidejte dvě polévkové lžíce medu a vše posypte kurkumou. Pak směs pečte třicet minut a následně rozmixujte v horké osolené vodě nebo ve vývaru.
Zázvor a chilli
Dvě všestranná koření se hodí i do polévky z dýně hokaido. Zázvor použijte ideálně čerstvý, protože má výraznější chuť. Oloupejte ho a nakrájejte ho na malé kousky, které přidáte do polévky těsně před rozmixováním. Polévka dostane pikantní chuť i díky chilli. Existuje ho mnoho druhů. Pokud pěstujete papričky doma, můžete jednu (nebo více, záleží na jejich pálivosti a vaší odolnosti) vyvařit v polévce.
Kari a další asijské koření
Hokaido se krásně doplňuje s kari kořením. Pokud hokaido smažíte, přidejte na závěr kari koření podle chuti. Někdo ho dává hodně, někdo málo. Záleží jen na vás. Podobně si můžete pohrát s dalšími asijskými kořeními, jako je garam masala.
Cibulea česnek
Cibulinakrájejte nadrobno a smažte ji dozlatova, pak přidejte dýni, chvíli smažte a zalijte vývarem. Smažená cibulka dodá polévce výraznou chuť a po rozmixování se úplně ztratí. Česnek můžete přidat ke smažící se dýni, ale můžete ho společně s ní také upéct. To je chutnější varianta. Pokud máte opravdu rádi výrazné aroma česneku, prolisujte ho do polévky jen chvilinku před tím, než ji stáhnete z plotny.
Smetana, dýňový olej nebo citron
Dochutit můžete polévku i po dovaření. Chuť zjemní trocha smetany nebo jogurtu, naopak pikantnější varianta je přidat do polévky trochu citronové šťávy. Skvělý je také dýňový olej, který sice pochází ze semínek dýně olejné, ale k hokaido se hodí. Má tmavě zelenou až černou barvu a s oranžovým zabarvením polévky hezky kontrastuje.