reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak okořenit polévku z dýně hokaido, aby měla hezky výraznou chuť?

Hokaido polévka 3
Autor: istock.com Hokaido polévka 3
Polévka z dýně hokaido už patří k podzimním stálicím. Recept na ni je jednoduchý a její krásná oranžová barva hezky rozzáří pošmourné dny. Polévka zahřeje a může mít tisíce chutí. Záleží na tom, jaké koření použijete. Podívejte se na pár tipů, jak okořenit hokaido polévku.

reklama

Hokaido má na rozdíl od jiných druhů dýní jednu nespornou výhodu – nemusíte ji loupat. Stačí ji omýt, odstranit kazy na slupce a nakrájet ji. Potom ji můžete smažit na oleji, nebo šoupnout na třicet minut do trouby. Pokud ji smažíte, zalijte ji vývarem a vařte do měkka. Pokud jste ji upekli, stačí dát pečenou dýni do kastrolu s vroucím vývarem. Následně polévku rozmixujete ponorným mixérem. Základní hokaido polévka je hotová. Samotná chuť dýně ale není tak výrazná, potřebuje vhodné doplnění, tak se mrkněte na naše tipy.

Med a kurkuma

Tahle kombinace je pro podzimní dny ideální. Med i kurkuma jsou přírodní antibiotika a navíc se chuťově krásně doplňují. Nakrájejte menší hokaido na kousky a dejte je do pekáče, přidejte dvě polévkové lžíce medu a vše posypte kurkumou. Pak směs pečte třicet minut a následně rozmixujte v horké osolené vodě nebo ve vývaru.

Zázvor a chilli

Dvě všestranná koření se hodí i do polévky z dýně hokaido. Zázvor použijte ideálně čerstvý, protože má výraznější chuť. Oloupejte ho a nakrájejte ho na malé kousky, které přidáte do polévky těsně před rozmixováním. Polévka dostane pikantní chuť i díky chilli. Existuje ho mnoho druhů. Pokud pěstujete papričky doma, můžete jednu (nebo více, záleží na jejich pálivosti a vaší odolnosti) vyvařit v polévce.

Kurkuma a zázvor jsou v hokaido polévce skvělé
Autor: istock.com Kurkuma a zázvor jsou v hokaido polévce skvělé

Kari a další asijské koření

Hokaido se krásně doplňuje s kari kořením. Pokud hokaido smažíte, přidejte na závěr kari koření podle chuti. Někdo ho dává hodně, někdo málo. Záleží jen na vás. Podobně si můžete pohrát s dalšími asijskými kořeními, jako je garam masala.

Cibule a česnek

Cibuli nakrájejte nadrobno a smažte ji dozlatova, pak přidejte dýni, chvíli smažte a zalijte vývarem. Smažená cibulka dodá polévce výraznou chuť a po rozmixování se úplně ztratí. Česnek můžete přidat ke smažící se dýni, ale můžete ho společně s ní také upéct. To je chutnější varianta. Pokud máte opravdu rádi výrazné aroma česneku, prolisujte ho do polévky jen chvilinku před tím, než ji stáhnete z plotny.

Asijské koření se k hokaido hodí
Autor: istock.com Asijské koření se k hokaido hodí

Smetana, dýňový olej nebo citron

Dochutit můžete polévku i po dovaření. Chuť zjemní trocha smetany nebo jogurtu, naopak pikantnější varianta je přidat do polévky trochu citronové šťávy. Skvělý je také dýňový olej, který sice pochází ze semínek dýně olejné, ale k hokaido se hodí. Má tmavě zelenou až černou barvu a s oranžovým zabarvením polévky hezky kontrastuje.

Další recepty z dýně hokaido:

Zapečená dýně Hokaido

Zapečená dýně hokaido: Pochoutka s mletým masem, cuketou a žampiony

omáčka z dýně hokaido

Omáčka z dýně hokaido ochutí těstoviny, noky i maso

reklama

Článek je zařazen v: hokaido , polévka , recept , zázvor , kurkuma , med , česnek , cibule

reklama

Přečtěte si také