Jak na to

26. srpna 2025 12:40

Lenka Valjentová

Nejlepší domácí dýňové džemy. Které druhy dýní použít?

Ochutnejte domácí dýňové džemy! Prozradíme, které druhy dýní se na sladké zavařeniny nejvíce hodí. Naučíte se, jak připravit džem s jablky, skořicí a zázvorem, nebo z pečené dýně s muškátem.

Dýně pěkně vypadají, výtečně chutnají a ještě taky dávají prostor pro zábavu a kreativitu. Dýně si získávají stále více obdivovatelů možná i proto, že jejich příjemně oříšková chuť vynikne v pokrmech slaných, ale  i ve sladkých. Na džemy  a moučníky, kompoty nebo sirupy se hodí především:

  • U nás zřejmě nejpopulárnější dýně hokaido s lehce oříškovou chutí, kterou na rozdíl od ostatních před přípravou nemusíme loupat, protože po tepelné úpravě slupka krásně změkne.
  • Díky sladké chuti připomínající lískové oříšky je ideální dýně máslová, kterou poznáme podle hruškovitého tvaru.
  • Použít můžeme rovněž dýni goliáš, známou klasiku s obrovskými žlutooranžovými plody, které váží až 30 kg.

Hokaido džem

Ingredience

  • 1 kg dýně hokaido neloupané, očištěné a nakrájené na malé kousky
  • 100 ml vody
  • 1 velký pomeranč
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 balíček želírovacího cukru Extra 2:1

Příprava

  1. Do většího hrnce dáme nakrájenou dýni. Zalijeme vodou a při mírné teplotě za občasného míchání 20–25 minut povaříme.
  2. Přidáme šťávu z pomeranče i s dužinou a pak ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kyselinu citronovou a želírovací cukr Extra 2:1  a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
  3. Na talířek kápneme 1 lžičku právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě zhruba 2 lžičky kyseliny citronové.
  4. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj.
  5. Uzavřeme víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Dýňový džem s jablky, skořicí a zázvorem

Ingredience

  • 700 g dýně očištěné a nakrájené na kousky
  • 300 g jablek (nebo hrušek) oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky
  • 200 ml 100% jablečné šťávy
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citron nebo limetka
  • 1 celá skořice
  • zázvor 3–5 cm dlouhý

Příprava

  1. Dýni s ovocem podlijeme jablečnou šťávou, přidáme celou skořici a za stálého míchání přivedeme k varu. Při mírné teplotě pomalu povaříme asi 20 minut. Dáváme pozor, směs se ráda připaluje.
  2. Zázvor oloupeme a nahrubo nastrouháme. K povařené směsi vmícháme cukr a strouhaný zázvor a za občasného míchání vaříme dalších přibližně 10 minut, dokud nebude džem dostatečně hutný.
  3. Před koncem varu přidáme vymačkanou šťávu z citronu nebo limetky a vyjmeme skořici. Chceme-li mít džem jemný, rozmixujeme ho.
  4. Hotový džem plníme do skleniček vypláchnutých alkoholem a uzavřeme víčkem. Sklenice obrátíme na 10 minut dnem vzhůru.

Nenechte si ujít: Z dýně se dá upéct chleba nebo udělat zelí k masu. Namíchejte si vlastní dýňové koření

Džem z pečené dýně s muškátem

Ingredience

Příprava

  • Dýni oloupeme (použijeme-li hokaido, tak nemusíme), zbavíme jadérek a pokrájíme na kousky. Rozložíme na pečicí papír a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
  • Upečenou dýni rozmixujeme, odvážíme 1 kg pyré, do kterého přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, želírovací cukr 2:1 a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme zhruba 5 minut.
  • Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

Zdroje: fresh.iprima.cz


Přečtěte si také