reklama

JABLKO: Jak tohle boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

Lenka Valjentová
23. září 2019
Jablko, plod jabloně domácí, je chutné, šťavnaté, voňavé a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé. Ochrání nás před chřipkou a nachlazením, pomůže s nespavosti, hubnutím nebo nadýmáním. Jabloň je ideální strom na každou zahradu. Na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody. Poradíme, jak a jaké odrůdy pěstovat, jak se pozná, že jsou jablka tak akorát zralá, a jak je sklízet. Zimní odrůdy jablek mohou zůstat šťavnaté a plné vitaminů až do j
reklama

Jablko, plod jabloně domácí (Malus domestica), je chutné, šťavnaté a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé. Už jedno snědené jablíčko denně nás ochrání před mnoha neduhy – aspoň tak praví stará lidová moudrost. Jablko obsahuje až 85 % vody, ale také množství vitaminu C, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, betakaroten, kyselinu pantotenovou, vitaminy E a K, z minerálních látek železo, vápník, zinek, křemík, mangan, hořčík a draslík. Je také bohatým zdrojem vlákniny, zejména pektinu.

Na živiny a zdraví prospěšné látky je obzvláště bohatá slupka jablka, takže jejím oloupáním bychom se připravili o to nejlepší! Jablko pročišťuje organismus od škodlivých a toxických látek, posiluje imunitní systém, a tak chrání tělo před viry, bakteriemi a jinými infekcemi. Pomáhá při chřipce, angíně, horečce, kašli, rýmě a chrapotu, uleví při nadýmání, plynatosti a bolestech břicha. Obsah vlákniny zajišťuje dobré vyprazdňování střev a lepší vstřebávání živin do těla.

Jablka pomáhají při potížích s menopauzou, protožezvyšují hladinu estrogenu, snižují hladinu cholesterolu v krvi, upravují vysoký krevní tlak, podporují krvetvorbu, a v neposlední řadě při hubnutí. Pravidelná konzumace jablek se doporučuje při onemocněních žlučníku a jater, pomáhají při dně a revmatismu. Blahodárně působí na nervový systém a prokazatelně snižují nervozitu, poradí si i s nespavostí. Jsou sice sladká, ale mají nízký obsah cukru a málo kalorií. Nejzdravější jsou jablka syrová, tepelnou úpravou se mnohé živiny ztrácejí.

Kdy jablka sklízet

Jablka sklízíme od července až do listopadu, protože existuje mnoho odrůd a každá má svůj termín sklizně. Přetrvává tradiční rozdělení na jablka letní (sklízejí se od konce července do konce srpna), polozimní či někdy nazývané podzimní, jejichž čas je limitován zářím, a pak jablka zimní, která se nechávají na stromech do konce října. Do trhání zralých jablek bychom se měli pustit při suchém a slunečném počasí, nejlépe odpoledne.

Abychom jablka mohli otrhat, plody musí dosáhnout sklizňové zralosti. Začneme-li dříve, riskujeme jejich scvrkávání, hnědnutí slupkya výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň jablek není vhodná – ovoce je pak moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné k hnilobě.

Pokud pěstujeme jablka se zelenou slupkou, trháme je, až se začnou vybarvovat do zelenožluta, jablka s červenou slupkou sklízíme, jakmile se vybarví do hnědočervené až zářivě červené barvy. Další znaky jsou hnědnutí jader, padání ovoce při bezvětrném počasí a snadné oddělení stopky od plodné větve.

Jak jablka sklízet

Každý plod při česání rukou nadzdvihneme, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, abychom plody nemačkali a nezranili je třeba nehty. Opatrně je dáme dokošíku, přepravky, bedýnky či lísky. Pokud máme česáček, bereme do něj vždy jen jedno jablko. Kdybychom do něj nechali spadnout více plodů, budou se na nich dělat otlaky a dlouho nevydrží. Když máme jablka natrhaná, vytřídíme je opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat – jestli je hned sníme, uskladníme nebo použijeme na koláč, povidla, křížaly nebo pálenku. Z košíku jablka bereme po jednom a přebíráme je hned na místě.

7 tipů, jak jablka skladovat

  1. Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být opatrně trhaná, zdravá, nepoškozená a se stopkou. Kvalitní jablka ukládáme do čistých, nejlépe vydezinfikovaných, vzdušných bedýnek a lísek zásadně stopkou dolů a bubákem nahoru; nedoporučuje seve více vrstvách na sobě.
  2. Letní jablka není vhodné skladovat, a to ani přechodně,nejlepší je hned je sníst. Zimní odrůdy mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, ovšem jen pokud jsou správně uskladněné.
  3. Ideálním místem na skladování je sklep. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý. Doporučuje se vydezinfikovat sířením (na 1m3 10 g sirného knotu). Stěny sklepa je vhodnévybílitvápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit bedýnky nebo lísky, které ale musíme nechat dobře vyschnout.
  4. Sklep nesmí být příliš teplý, ale ani mráz jablkům neprospívá. Nejvhodnější teplota k uskladnění je kolem 4 °C. Vmrazivých dnech ve sklepě nikdy nevětráme!
  5. Pro jablka potřebných nejméně 85% relativní vlhkosti vzduchu docílíme kropením podlahy (nikdy ne ovoce!!!) nebo umístěním namočených cihel.
  6. Několikrát týdně kontrolujme stav uskladněných jablek a napadené plody okamžitě zužitkujeme nebo vyhodíme. Abychom nenarušili chuť a vůni, neskladujeme jablka nikdy společně s mrkví, celerem, petrželí, červenou řepou a bramborami.
  7. Pokud sklep nemáme, můžeme jablka přes zimu skladovat v prázdném skleníku, nevytápěné chodbě, prázdné chladné garáži nebo na balkoně v bedně zevnitř vyložené silnou a souvislou vrstvou polystyrénu. Patří tam však pouze pečlivě vybrané, opatrně trhané, zcela zdravé plody, které zabalíme raději jednotlivě do měkkého papíru.

8 pravidel pěstování jabloní

  1. Jabloň (Malus domestica) je ideální strom na každou zahradu. Na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody. Daří se jí u nás všude, v nížinách i na horách. Jabloně jsou vyšlechtěny do nespočtu odrůd, díky čemuž je můžeme sklízet od léta až do pozdního podzimu.
  2. Zároveň lze jabloň pěstovat vrůzných velikostech, od zákrsků až po vysokokmeny. Díky zakrslých odrůdám skmenem třeba jen půl metru vysokým si mohou více různých odrůd dovolit i malé zahrádky. Do větších zahrad jsou vhodnější odolnější polokmeny svýškou kmene mezi 130 až 150 cm, nebo vysokokmeny, které se větví v dvoumetrové výšce.
  3. Jabloně patří mezi velmi přizpůsobivý ovocný druh, průměrná roční teplota by se měla pohybovat mezi 7–9 °C. Jabloně nesnášejí mrazové kotliny,zamokřené pozemky a severní svahy.
  4. U nás pěstované odrůdy jabloní jsou cizosprašné, to znamená, že každá odrůda musí být opylena pylem jiné odrůdy. Předpokladem správného opylení je dobře klíčivý pyl, přibližně stejné období květu obou odrůd a dobré počasí v době květu, aby mohly létat včely. Na malé zahradě, kde pěstujeme více odrůd, nebývají většinou s opylením problémy.
  5. Pro úspěšné pěstování je také nutné vybírat půdy bohaté na živiny, přiměřeně provzdušněné, dostatečně zásobené půdní vláhou, středně těžké i těžší. Jen zamokřené půdy nejsou pro jabloně vhodné. Nejlépe se jim daří v půdách s neutrální, případně nepatrně kyselou reakcí.
  6. Nejvhodnější termín pro výsadbu nových stromků jabloní jepodzim. Při jarní výsadbě je ochuzujeme ozimní vláhu. V prvních letechpo výsadbě (2–3 roky) děláme výchovný řez stromků, později, když jsou stromky v plné plodnosti, stačí řez udržovací. Většinou kolem 10. roku dochází ke snížení plodnosti, a to je čas na zmlazovací řez.
  7. Pro správnou prosperitu jabloně je důležité, abychom pod stromy odstraňovali pravidelně plevel a dodávali stromu potřebné živiny – dusík, vápník, fosfor, draslík a hořčík. Nejkvalitnější hnojení zajistíme dobře odleženým kompostem.
  8. Před zimou se vyplatí natřít kmeny a nejsilnější větve tzv. vápenným mlékem; jedná se o 20% směs hašeného vápna s vodou. Před samotným nátěrem je vhodné odstranit starou a odumřelou kůru kmene. Takto ošetřený strom je chráněný před mrazem i před sluncem. Mladší stromy lze obalit jutou, rákosovou rohoží apod.

Co asi děláme špatně, že jablka hnijí

Jednou z nejčastějších chorob jablek jemoniliová hniloba. Projevuje se hnědou hnilobou a soustřednými kruhy světle hnědých výtrusnic na povrchu plodů. Tuhle hnilobu způsobuje houba, jejíž zárodky vnikají do ovoce i nepatrným poraněním. Moniliovou hnilobu jablek známe jak z dozrávajících plodů, tak z uskladněných. Jablka na stromechhnědnoua postupněmumifikovatí, jsou tedy scvrklá a vysušená. Skladovanáčernají. Právě kvůli této infekci odstraňujeme napadené plody, včetně těch spadaných ležících pod stromy a mumifikovaných, které zůstávají na větvích i po opadu listí a na jaře jsou nejzávažnějším zdrojem infekce. V souvislosti s touto chorobou je důležitá i dobře udržovaná, prosvětlená koruna ovocných stromů. Chorobu tlumí účinná ochrana plodů před poraněním obaleči, vosami, mravenci a včasná likvidace plodů poškozených ptáky či kroupami.

Doporučené odrůdy jablek

Průsvitné letní

Známá letní odrůda jablek. Strom plodí brzy po výsadbě, a to hojně, ovšem střídavě. Plody jsou středně velké nebo malé, tvarově tupě kuželovité až kulovité, barva světle zelená, později voskově žlutá. Dužina je bílá, křehká, šťavnatá, navinulá až nakyslá. Sklizeň začíná koncem července, nehodí se ke skladování.

Melodie

Česká odrůda s výbornými plody, je vhodná k pěstování do všech oblastní, nenáročná. Plody jsou středně velké, zelenožluté, překryté červenofialovým líčkem. Dužina je lehce nakyslá, velmi jemná, šťavnatá. Sklizeň nastává koncem září, dozrává v prosinci a uchovávat můžeme do ledna.

Šampion

Odrůda původem z ČR je vhodná do všech oblastí a půd, stromy jsou velmi úrodné. Kvalitní plody jsou středně velké, kulovité, zelenožluté s červeným žíháním. Dužina je aromatická, sladce navinulá a šťavnatá. Sklízí se na přelomu září a října, konzumní zralosti dosahuje vlistopadu, skladovatelnost do března.

Jonagored

Barevná mutace odrůdy Jonagold je vhodná do teplejších oblastí. Atraktivní střední až velké plody jsou zbarvené červeně, zelená podkladová barva prostupuje formou žíhání a mramorování. Dužina krémové barvy je pevná, nasládlé chuti, šťavnatá a aromatická. Sklizňová zralost je začátkem října, konzumní vlistopadu se skladovatelností do března.

Rubinola

Česká odrůda je nenáročná, vhodná do teplých a chráněných středních poloh. Vysoce kvalitní a lahodné plody jsou středně velké, základní barva slupky žlutá, překrytá zářivě červeným žíháním. Dužina je šťavnatá a velmi chutná. Sklízíme od začátku října, konzumní zralost vlistopadu, skladovatelnost je do února.

Goldstar

Zimní česká odrůda, hodící se do všech pěstitelských oblastí, vyznačuje se vysokou a pravidelnou plodností. Plody jsou velké, kulovité, pravidelné, zelenožluté a později žluté. Dužina je nažloutlá, křehká, jemná a velmi šťavnatá. Sklízíme koncem října, dozrávají v lednu. Skladovat můžeme do dubna.

Gala

Odrůda vhodná do teplejších podmínek s lepší půdou a dostatkem vláhy. Plodí pravidelně, plody jsou střední až menší. Zbarvení je jasně červené a nepravidelně žíhané. Dužina je pevná a šťavnatá. Sklizňová zralost nastává začátkem října, ke konzumaci vhodné v prosinci, při vhodném uskladnění vydrží až do května.

Rajka

Česká odrůda potřebuje teplé a slunečné místo s vlhkou, ale dobře propustnou půdou. Plody jsou středně velké až velké, kulovité až kulovitě kuželovité, červeně vybarvené. Dužina je šťavnatá a sladší chutí. Sklizeň v září, konzumně dozrávají v říjnu, skladovat můžeme do února.

Braeburn

Zimní odrůda jabloně je vhodná do všech pěstitelských oblastí, vyžaduje dostatek vláhy a slunce. Plody jsou červené s žlutooranžovým žíháním. Dužina je sladká, pevná a mírně nakyslá. Sklízíme koncem října, při správném skladování vydrží až do června.

Topaz

Česká odrůda, která není příliš náročná na polohu a lze ji súspěchem pěstovat i ve vyšších polohách. Je odolná nemocem, pozdním mrazům a má vysoké výnosy. Plody jsou velké a kulaté, dužina je sladce navinulá. Sklízíme začátkem října, konzumně dozrávají v prosinci a uchovávat je můžeme až do dubna.

Jablka v kuchyni

Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá, syrová, a to buď přímo, nebo jako součást ovocných salátů, pohárů a nápojů. Připravuje se z nich spousta skvělých moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirup, džus i pálenka. Jsou vítanou součástí masitých pokrmů. Stačí například přidat čtvrtky jablek k pečícímu se vepřovému masu, kachně nebo kuřeti, pokrm hned chutná a voní pikantněji. Stejně tak se dá jablky vylepšit dušené zelí, zelný salát nebobramborový salát. Zjablek se dá upéct například jablečný závinneboli štrúdl,jablečný koláč, bábovka, vdolky, žemlovka, stará dobrájablka v županu. Nesmíme opomenout sušená jablka čili křížaly, jablečnou přesnídávku, které vsobě uchovávají všechny vitaminy a důležité látky.

O pěstování a zpracováníovoceby vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama