Vypěstujte si medvědí česnek a udělejte z něj domácí pesto
Stále populárnější česnek medvědí roste volně v přírodě ve vlhkých lesích, ale můžeme si ho celkem snadno pěstovat na zahradě nebo i v květináči na balkoně. Svěže zelené listy česneku medvědího nám přirozeně pomáhají při detoxikaci a posilování imunity. Poradíme, jak tenhle malý jarní zázrak správně pěstovat a jak si na něm pochutnat. Na podzim je optimální doba pro jeho výsev. Můžeme využít místo, které leží ladem, nebo ho můžeme vyset přímo pod n
Nejvhodnější čas sběru česneku medvědího (Allium ursinum) je březen až květen, vchladných oblastech ještě i červen. Nejlepší jsou čerstvé listy utržené před rozkvětem, kdy mají nejvyšší koncentraci účinných látek; sušením se vytrácí jak vůně, tak chuť a zejména léčivá síla.
Česnek medvědí účinky
Česnek medvědí obsahuje hlavně aminokyseliny allicin a alliin, vinylsulfid a esenciální oleje, které mají antibakteriální a antivirový účinek, užívá se jako přírodní antibiotikum. Je také bohatým zdrojem vitaminu C: 100 g ho obsahuje až 150 mg. Medvědí česnek významně přispívá kjarní detoxikaci, a protože má i antioxidační účinky, posiluje také imunitu organismu. Je toideální jarní bylina, když potřebujeme po zimě přirozeně pročistit tělo.
8 pravidel pěstování česneku medvědího
- Vlastní pěstování česneku medvědího není příliš náročné. Rostliny se dají vypěstovat ze semen, z cibulek nebo množit sazeničkami.Česnek medvědísnadno zplaňuje.
- Semínka vyséváme od září do listopadu, výsev musí projít zimním obdobím, jinak vyseté osivo velmi špatně klíčí. Mladé listy sklízíme od druhého roku. Semena vyséváme hustě do hloubky 1 cm, klíčí zhruba měsíc.
- Na podzim můžeme zasadit cibulky vtrsech po zhruba 8 kusech. Cibulky sázíme tak, aby nad jejich vrcholem bylo přibližně 5 cm půdy.
- Na jaře je dobré obstarat si mladé rostliny česneku medvědího (nebo vyrýt shluk rostlin i s balem a rozdělit) a během dubna zasadit do řádků 10–20 cm od sebe.
- Česneku medvědímu se na zahradě daří ve stínu až polostínu na severní straně, v blízkostikeřů, kde je stále vlhko. Můžeme využít místo, které leží ladem, nebo ho můžeme zasít přímo pod nějaký ovocný či okrasný listnatý strom, kterému na podzim opadává listí.
- Vhodná půda na pěstování medvědího česneku je písčitohlinitá až jílovitá, kyprá, vlhká, spíše kyselá. Půdu pro pěstování česneku medvědíhonehnojíme.
- Jako rostlina původních lužních lesů vyžaduje dostatečné a pravidelné zalévání.
- Pokud nemáme zahradu, můžeme pěstovat medvědí česnek v nádobě na balkoně. Jen musíme počítat s poněkud skromnější sklizní.
Co děláme špatně, kdyžmedvědí česnek chřadne
Medvědí česnek v přírodě roste ve vlhkých lesích mezi stromy, ne na slunné pasece. A takové místo by měl mít i na zahradě. Pokud tomu tak není, bude rostlina postrádat přirozenou půdní vlhkost, kterou už nedoženeme ani sebevydatnější zálivkou.
Medvědí česnek v přírodě
Medvědí česnek je asi 30 cm vysoká vytrvalá bylina, která roste v trsecha listy mají zřetelný stonek. Jasně zelené podlouhle široké listy po odkvětu hynou. Rostlina kvete až uprostřed května a června drobnými bílými květy na delší stopce. Najít tuhle jarní bylinu ve vlhkých lužních lesích není nic těžkého, protože velké plochy svěžích zelených listů jsou nepřehlédnutelné a jejich příjemně česneková vůně se line celým lesem.
Jediné, na co si při sběru v přírodě musíme dát pozor je, abychom česnek medvědí nezaměnili s konvalinkou.I když česnek medvěd není chráněnou rostlinou, je potřeba upozornit na možnost porušení zákonných ustanovení, a to především při jeho sběru v chráněných územích. Česnek medvědí sbíráme vždyšetrně k přírodě!
Medvědí česnek v kuchyni
Čerstvé listy česneku medvědího se nejčastěji používají podobně jako pažitka a cibulová nať. Potřebujeme-li listy uchovat pár dní, vydržíčesnek medvědí v lednici zabalenýve vlhké utěrce nebo ve sklenici s vodou. Mladé listy dobře umyjeme pod tekoucí vodou a jíme čerstvé nebo je můžeme připravit jako pikantní špenát – kratičce ho necháme spařit na páře, pak hned osolíme, opepříme a podáváme.
Receptů na využití česneku medvědího v kuchyni je spousta, můžeme ho přidat dobylinkového másla,pomazánek, pesta, jarnípolévky, salátů, nádivek nebo ho použít jako náplň do buchet či při zdobení jídel. Chutné jsou i cibulky česneku. Drobně nakrájené je přidáváme na chléb s máslem, sýrem, slouží také jako koření do polévek, omáček, na brambory a maso.