návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak udělat domácí bylinkový ocet? Postupujte podle snadného návodu

Lenka Valjentová , Vydáno: 04.04.2021
Jak udělat domácí bylinkový ocet
Autor: iStock Jak udělat domácí bylinkový ocet
Jaro je začátkem bylinkové sezony a postupně máme k dispozici další a další čerstvé byliny a koření a je úplně jedno, jestli sbíráme divoké ve volné přírodě, nebo trháme pěstované na zahradě či okenním parapetu. Jejich svěží vůni, chuť a léčivé účinky můžeme uchovat na později různě, ale co takhle z nich udělat domácí bylinkový ocet, i když u nás nemá moc dlouhou tradici? Máme pro vás základní recept na aromatický bylinný ocet i abecední seznam nejznámějších, nejoblíbenějších a nejdostupnějších bylin a koření, které se na naložení do octa hodí. Domácí bylinný ocet je vynikající léčivá přísada do jídla. A když ho dáme do zajímavých skleněných lahví, tak i originální dárek.

reklama

Vyrobit doma aromatický, chutný a k tomu navíc ještě zdravý bylinný ocet je velmi jednoduché, chce to pouze několik minut práce a obrnit se trpělivostí, když musíme čekat na výsledek našeho snažení.Také fantazii a kreativnímu experimentování se meze nekladou,  byliny a koření můžeme kombinovat podle libosti. Ocet přijme jejich vůni, chuť a dokonce i blahodárné léčivé účinky a dokáže je na dlouhou dobu zachovat.

 Domácí bylinný ocet je vynikající přísada do jídla, ale když ho dáme do zajímavých skleněných lahví, tak i originální dárek
Autor: iStock Domácí bylinný ocet je vynikající přísada do jídla, ale když ho dáme do zajímavých skleněných lahví, tak i originální dárek

Nejlepší je ocet vinný a ocet ovocný

Ale není ocet jako ocet, určitě se vyplatí předem vyzkoušet různé druhy, dokud nenajdeme ten, který nám nejvíc sedí. Vinný ocet, jak bílý, tak červený má příjemnou chuť a vůni. Oblíbený je jablečný ocet, protože podporuje zdraví, hlavně pomáhá s odbouráváním tuků v těle, detoxem, hubnutím a snižuje hladinu zlého cholesterolu.

Jak udělat domácí bylinkový ocet: oblíbený je jablečný ocet, protože je nejen dobrý, ale má příznivý vliv na naše zdraví
Autor: iStock Jak udělat domácí bylinkový ocet: oblíbený je jablečný ocet, protože je nejen dobrý, ale má příznivý vliv na naše zdraví

Jaké byliny a koření do bylinkového octa použít

Na domácí výrobu bylinkového octa se dají použít snad všechny bylinky a koření, ale nejznámější, nejoblíbenější a nejdostupnější (podle abecedy) jsou:

5 bylin, které vládnou české kuchyni: majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Byliny, které vládnou české kuchyni: majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Používejte koření podle znamení horoskopu. Ostrý pepř chutná Beranům, Lvi mají rádi sladkou vanilku

Koření podle horoskopu. Ostrý pepř chutná Beranům, Lvi mají rádi sladkou vanilku

Základní recept na domácí bylinkový ocet

Ingredience 

  • 500 ml kvalitního vinného nebo jablečného octa
  • asi hrst čerstvých bylin

Příprava

  1. Čerstvé bylinky ((listy, nať, květy či plody a semena) důkladně omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme je keramickým nožem nebo natrháme, aby se z nich během macerování lépe uvolnily aromatické látky. Použít můžeme i exotické koření, například 1 lžičku kuliček pepře nebo nového koření, stejně tak lisovaný česnek, nastrouhanou cibuli či křen nebo 2 pokrájené chilli papričky.
  2. Perfektně čistou láhev s uzávěrem naplníme bylinami zhruba do jedné třetiny a po okraj zalijeme octem. Potom lahev a necháme stát po po dobu 3 až 4 týdnů při pokojové teplotě, vyvarujeme se přímého slunečního záření. Občas láhev protřepeme.
  3. Pak přefiltrujeme přes husté sítko nebo pláténko či kávový filtr. Bylinkový ocet přelijeme do čisté lahve a skladujeme v chladu a temnu, za těchto podmínek má takřka neomezenou trvanlivost.
  4. Do lahve na ozdobení můžeme přidat snítku příslušné usušené macerované byliny – u čerstvé by pokračovalo bobtnání a to by nebylo pěkné na pohled.
Domácí bylinkový ocet je vhodný především k dochucení čerstvých zeleninových salátů
Autor: iStock Domácí bylinkový ocet je vhodný především k dochucení čerstvých zeleninových salátů

Jak domácí bylinkový ocet používat

Bylinkový ocet je vhodný především k dochucení čerstvých zeleninových salátů, smetanových omáček a polévek, dále majonéz, marinád a zálivek. Pikud by se nám výsledná chuť zdála až příliš intenzivní, můžeme svůj domácí bylinkový ocet naředit buď  neochuceným octem, nebo vodou. Jako bylinný lék používáme 1 lžíci ve sklence vody.

Mohlo by vás ještě zajímat:

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu

V březnu sbíráme první jarní byliny. Kopřiva, sedmikráska, popenec i plicník se hodí každému

Nenápadný, ale o to účinnější

Zázračný jablečný ocet: Pomůže vám víc, než si myslíte!

Sedm léčivých rostlin, které je nejlepší sbírat v květnu

7 léčivých rostlin, které je nejlepší sbírat v květnu

Léčivé rostliny, které je v přírodě nejlepší sbírat v červnu

8 léčivých rostlin, pro které se v červnu vydejte do přírody

6 léčivých bylin, které je nejlepší nasbírat a nasušit v červenci

6 léčivých bylin, které je nejlepší nasbírat a nasušit v červenci

Mátu, šalvěj, meduňku a libeček jako bylinky pro zdraví sbíráme v červnu

V červnu sbíráme mátu, šalvěj, meduňku a libeček. Jak je nejlépe nasušit?

reklama

Článek je zařazen v: domácí bylinný ocet , bylinkový ocet , návod bylinkový ocet , byliny a koření do octa , léčivý ocet

reklama

Přečtěte si také