Vyrobit domácí bylinkový ocet je jednoduché. Postupujte podle základního receptu
Svěží vůni, chuť a léčivé účinky bylin a koření můžeme uchovat na později různě. Například z nich udělat domácí bylinkový ocet. Máme pro vás základní recept i seznam vhodných bylin.
Vyrobit doma aromatický, chutný a k tomu navíc ještě zdravý bylinný ocet je velmi jednoduché, chce to pouze několik minut práce a obrnit se trpělivostí, když musíme čekat na výsledek našeho snažení. Také fantazii a kreativnímu experimentování se meze nekladou, byliny a koření můžeme kombinovat podle libosti. Ocet přijme jejich vůni, chuť, a dokonce i blahodárné léčivé účinky a dokáže je na dlouhou dobu zachovat.
Vyrobit doma aromatický, chutný a k tomu navíc ještě zdravý bylinný ocet je velmi jednoduché, chce to pouze několik minut práce Zdroj: iStock
Nejlepší je ocet vinný a ocet ovocný
Ale není ocet jako ocet, určitě se vyplatí předem vyzkoušet různé druhy, dokud nenajdeme ten, který nám nejvíc sedí. Vinný ocet, jak bílý, tak červený, má příjemnou chuť a vůni. Oblíbený je jablečný ocet, protože podporuje zdraví, hlavně pomáhá s odbouráváním tuků v těle, detoxem, hubnutím a snižuje hladinu zlého cholesterolu.
Jablečný ocet podporuje zdraví, hlavně pomáhá s odbouráváním tuků v těle, detoxem a hubnutím Zdroj: iStock
Seznam bylin a koření do bylinkového octa
Na domácí výrobu bylinkového octa se dají použít snad všechny bylinky a koření, ale nejznámější, nejoblíbenější a nejdostupnější (podle abecedy) jsou:
- bazalka
- bobkový list
- cibule
- česnek
- česnek medvědí
- dobromysl (oregano)
- fenykl
- fialka
- hřebíček
- chilli papričky
- kopr
- kmín
- křen
- levandule
- libeček
- majoránka
- máta
- meduňka
- nové koření
- pepř
- petrželka kadeřavá
- petrželka hladkolistá
- rozmarýn
- saturejka
- šalvěj
- tymián
Základní recept na domácí bylinkový ocet
Ingredience
- 500 ml kvalitního vinného nebo jablečného octa
- asi hrst čerstvých bylin
Příprava
- Čerstvé bylinky (listy, nať, květy či plody a semena) důkladně omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme je keramickým nožem nebo natrháme, aby se z nich během macerování lépe uvolnily aromatické látky. Použít můžeme i exotické koření, například 1 lžičku kuliček pepře nebo nového koření, stejně tak lisovaný česnek, nastrouhanou cibuli či křen nebo 2 pokrájené chilli papričky.
- Perfektně čistou láhev s uzávěrem naplníme bylinami zhruba do jedné třetiny a po okraj zalijeme octem. Potom lahev a necháme stát po dobu 3 až 4 týdnů při pokojové teplotě, vyvarujeme se přímého slunečního záření. Občas láhev protřepeme.
- Pak přefiltrujeme přes husté sítko nebo pláténko či kávový filtr. Bylinkový ocet přelijeme do čisté lahve a skladujeme v chladu a temnu, za těchto podmínek má takřka neomezenou trvanlivost.
- Do lahve na ozdobení můžeme přidat snítku příslušné usušené macerované byliny – u čerstvé by pokračovalo bobtnání a to by nebylo pěkné na pohled.
Bylinkový ocet je vhodný především k dochucení čerstvých zeleninových salátů, smetanových omáček a polévek, dále majonéz, marinád a zálivek Zdroj: iStock
Jak domácí bylinkový ocet používat
Bylinkový ocet je vhodný především k dochucení čerstvých zeleninových salátů, smetanových omáček a polévek, dále majonéz, marinád a zálivek. Pokud by se nám výsledná chuť zdála až příliš intenzivní, můžeme svůj domácí bylinkový ocet naředit buď neochuceným octem, nebo vodou.
- Jako bylinný lék používáme 1 lžíci octa ve sklence vody.
Zdroje: thespruceeats.com, Bylinková zahrádka (Burkhard Bohne)