Jak zpracovat květy černého bezu? Vyzkoušejte perlivou limonádu, sirup nebo džem

Nažloutlé květy bezu černého jsou záležitost sezonní, a proto se vyplatí využít jejich kouzlo na sto procent. Mají specifickou chuť i charakteristické aroma, navíc se mohou pochlubit pozitivními účinky na zdraví. Bezové květy jsou jedinečnou prevencí i přírodním lékem na choroby z nachlazení, podporují odolnost organismu, pomáhají při nadýmání či hubnutí.

Bez černý (Sambucus nigra) je u nás původní vytrvalý listnatý keř, který dorůstá do výšky zhruba čtyř metrů. Hojně roste ve volné přírodě na loukách a rumištích, na okrajích lesů i lesních mýtinách, v křovinách i parcích. Černý bez se dá i cíleně pěstovat na zahradě.

Účinky květů bezu černého

Žlutobílé aromatické ploché laty květů jsou pro černý bez typické a mohou mít v průměru i přes 20 cm. Obsahují mj. silice, flavonoidy (až 3 % rutinu), třísloviny, slizovité látky, organické kyseliny a vitamin C.

  • Bezové květy jsou účinné při detoxikaci a vylučování škodlivin z těla, zrychlují metabolismus, a pomáhají tak shodit nějaké to nadbytečné kilo.
  • Květy černého bezu jsou vynikající potopudnou bylinkou s močopudnými účinky, snižují teplotu. Pomáhají při chorobách z nachlazení, virózách, podporují vykašlávání.
  • Jsou osvědčeným přírodním prostředkem proti nadýmání i při revmatismu.

Základní pravidla sběru květů černého bezu

  1. Bezové květy obvykle rozkvétají v druhé polovině května, sbíráme je většinou do konce června, nejlépe před úplným rozvinutím, to jsou nejlepší.
  2. Na sběr květů černého bezu se vydáme za suchého slunečného dne okolo poledne. Nikdy ne po dešti!
  3. Květenství černého bezu stříháme nůžkami (řežeme nožem či opatrně trháme) a dáváme do košíku nebo velké papírové či textilní tašky, aby se nezapařila.
  4. Ať už budeme s bezovými květy dělat cokoli, nejprve je zlehka vyklepeme, pečlivě propláchneme ve studené vodě a prohlédneme, protože se v nich ukrývá hmyz.
  5. Dlouhé silné stonky odstřihneme.

Domácí perlivá limonáda

Ingredience

  • 12 květů černého bezu
  • asi 600 g cukru (podle chuti)
  • 2 citrony v bio kvalitě (chemicky neošetřené)
  • 3–4 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 5 l vroucí vody
  • zrnka rýže

Příprava

Ve vroucí vodě za občasného promíchání rozpustíme cukr, necháme úplně vychladnout. Do cukrové vody přidáme jeden citron nakrájený na kolečka a vymačkanou šťávu z druhého, bezové květy a ovocný ocet. Nezakryté necháme týden na světlém místě, ale ne na slunci rozležet. Občas promícháme. Pak scedíme přes husté sítko nebo pláténko. Přelijeme do lahví, do každé přidáme asi 5 zrníček rýže, uzavřeme a necháme stát na tmavém a chladném místě ještě asi dva týdny. Osvěžující perlivou limonádu podáváme dobře vychlazenou nebo s kostkami ledu, můžeme ji ještě zředit perlivou vodou.

Ingredience20 květů bezu černého2 menší citrony chemicky neošetřené600 g krystalového cukruasi 500 ml vodypůlka vanilkového lusku nebo kousek celé skořice (nemusí být)Přípravau a temnu.

Bezový sirup

Ingredience

  • 25 květů černého bezu
  • 2 l převařené vody
  • 2 citrony
  • 20 g kyseliny citronové
  • 2 kg krystalového cukru

Příprava

Do převařené studené vody dáme bezové květy, přidáme omyté nakrájené citrony a kyselinu citronovou. Zamícháme a necháme vyluhovat v chladnu nejméně dva dny, občas promícháme. Poté scedíme přes pláténko nebo sítko, květy a citrony důkladně vymačkáme. Do šťávy nasypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup plníme do uzavíratelných lahví a uchováváme v lednici. Podáváme buď zředěný vodou s plátkem citronu a ledem, nebo ho přidáme do teplého čaje, funguje i jako lék při nachlazení. Bezový sirup se dá využít na přípravu dezertů a moučníků.

Džem z bezových květů se zázvorem

Ingredience

  • 22 bezových květů
  • 200 g třtinového cukru
  • 800 ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • kousek čerstvého zázvoru podle chuti
  • kůra a šťáva z 1 limety
  • 2 želírfixy 2 : 1

Příprava

Třtinový cukr nasypeme do vody a při mírné teplotě povaříme asi 10 minut. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu a 20 bezových květů, promícháme a necháme přes noc v lednici. Sirup scedíme, přidáme najemno nastrouhaný zázvor, nastrouhanou limetkovou kůru a želírfixy, povaříme 3–5 minut. Ke konci přidáme limetkovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Sejmeme. Pak přidáme natrhané drobounké kvítečky ze zbylých dvou bezových květů. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zdroje: cs.wikipedia.org, nutritionandinnovation.comherbwisdom.com


Přečtěte si také