Jak zpracovat květy černého bezu? Vyzkoušejte perlivou limonádu, sirup nebo džem
Nažloutlé květy bezu černého jsou záležitost sezonní, a proto se vyplatí využít jejich kouzlo na sto procent. Mají specifickou chuť i charakteristické aroma, navíc se mohou pochlubit pozitivními účinky na zdraví. Bezové květy jsou jedinečnou prevencí i přírodním lékem na choroby z nachlazení, podporují odolnost organismu, pomáhají při nadýmání či hubnutí.
Bez černý (Sambucus nigra) je u nás původní vytrvalý listnatý keř, který dorůstá do výšky zhruba čtyř metrů. Hojně roste ve volné přírodě na loukách a rumištích, na okrajích lesů i lesních mýtinách, v křovinách i parcích. Černý bez se dá i cíleně pěstovat na zahradě.
Bez černý (Sambucus nigra) je u nás původní vytrvalý listnatý keř, který dorůstá do výšky zhruba čtyř metrů. Hojně roste ve volné přírodě na loukách a rumištích, na okrajích lesů i lesních mýtinách, v křovinách i parcích Zdroj: iStock
Účinky květů bezu černého
Žlutobílé aromatické ploché laty květů jsou pro černý bez typické a mohou mít v průměru i přes 20 cm. Obsahují mj. silice, flavonoidy (až 3 % rutinu), třísloviny, slizovité látky, organické kyseliny a vitamin C.
- Bezové květy jsou účinné při detoxikaci a vylučování škodlivin z těla, zrychlují metabolismus, a pomáhají tak shodit nějaké to nadbytečné kilo.
- Květy černého bezu jsou vynikající potopudnou bylinkou s močopudnými účinky, snižují teplotu. Pomáhají při chorobách z nachlazení, virózách, podporují vykašlávání.
- Jsou osvědčeným přírodním prostředkem proti nadýmání i při revmatismu.
Květenství černého bezu stříháme nůžkami (řežeme nožem či opatrně trháme) a dáváme do košíku nebo velké papírové či textilní tašky, aby se nezapařila. Zdroj: iStock
Základní pravidla sběru květů černého bezu
- Bezové květy obvykle rozkvétají v druhé polovině května, sbíráme je většinou do konce června, nejlépe před úplným rozvinutím, to jsou nejlepší.
- Na sběr květů černého bezu se vydáme za suchého slunečného dne okolo poledne. Nikdy ne po dešti!
- Květenství černého bezu stříháme nůžkami (řežeme nožem či opatrně trháme) a dáváme do košíku nebo velké papírové či textilní tašky, aby se nezapařila.
- Ať už budeme s bezovými květy dělat cokoli, nejprve je zlehka vyklepeme, pečlivě propláchneme ve studené vodě a prohlédneme, protože se v nich ukrývá hmyz.
- Dlouhé silné stonky odstřihneme.
Domácí perlivá limonáda
Ingredience
- 12 květů černého bezu
- asi 600 g cukru (podle chuti)
- 2 citrony v bio kvalitě (chemicky neošetřené)
- 3–4 lžíce jablečného nebo vinného octa
- 5 l vroucí vody
- zrnka rýže
Příprava
Ve vroucí vodě za občasného promíchání rozpustíme cukr, necháme úplně vychladnout. Do cukrové vody přidáme jeden citron nakrájený na kolečka a vymačkanou šťávu z druhého, bezové květy a ovocný ocet. Nezakryté necháme týden na světlém místě, ale ne na slunci rozležet. Občas promícháme. Pak scedíme přes husté sítko nebo pláténko. Přelijeme do lahví, do každé přidáme asi 5 zrníček rýže, uzavřeme a necháme stát na tmavém a chladném místě ještě asi dva týdny. Osvěžující perlivou limonádu podáváme dobře vychlazenou nebo s kostkami ledu, můžeme ji ještě zředit perlivou vodou.
Ingredience20 květů bezu černého2 menší citrony chemicky neošetřené600 g krystalového cukruasi 500 ml vodypůlka vanilkového lusku nebo kousek celé skořice (nemusí být)Přípravau a temnu.
Bezový sirup
Ingredience
- 25 květů černého bezu
- 2 l převařené vody
- 2 citrony
- 20 g kyseliny citronové
- 2 kg krystalového cukru
Příprava
Do převařené studené vody dáme bezové květy, přidáme omyté nakrájené citrony a kyselinu citronovou. Zamícháme a necháme vyluhovat v chladnu nejméně dva dny, občas promícháme. Poté scedíme přes pláténko nebo sítko, květy a citrony důkladně vymačkáme. Do šťávy nasypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup plníme do uzavíratelných lahví a uchováváme v lednici. Podáváme buď zředěný vodou s plátkem citronu a ledem, nebo ho přidáme do teplého čaje, funguje i jako lék při nachlazení. Bezový sirup se dá využít na přípravu dezertů a moučníků.
Džem z bezových květů se zázvorem
Ingredience
- 22 bezových květů
- 200 g třtinového cukru
- 800 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- kousek čerstvého zázvoru podle chuti
- kůra a šťáva z 1 limety
- 2 želírfixy 2 : 1
Příprava
Třtinový cukr nasypeme do vody a při mírné teplotě povaříme asi 10 minut. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu a 20 bezových květů, promícháme a necháme přes noc v lednici. Sirup scedíme, přidáme najemno nastrouhaný zázvor, nastrouhanou limetkovou kůru a želírfixy, povaříme 3–5 minut. Ke konci přidáme limetkovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Sejmeme. Pak přidáme natrhané drobounké kvítečky ze zbylých dvou bezových květů. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zdroje: cs.wikipedia.org, nutritionandinnovation.com, herbwisdom.com