reklama

Jak pěstovat mátu a udělat z ní domácí sirup nebo zmrzlinu

Lenka Valjentová
27. června 2020
Máta patří k nejznámějším léčivým bylinám na světě, neboť její mentolovou chuť a svěží aroma má rád takřka každý. U nás se nejčastěji pěstuje máta peprná, trvalka, která roste bujně a snadno se rozrůstá, někdy až moc, takže je praktické, když mátu budeme pěstovat v nádobě, a to nejen na balkoně, ale i venku na zahradě. Mátová vůně nám protáhne dýchací cesty a uleví při nachlazení a navodí dobrou náladu – a to zdaleka není všechno, co máta dok?
reklama

Máta peprná (Mentha piperita) obsahuje především účinný prchavý olej, který se skládá z více než čtyřiceti různých složek. Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu, mentonu a mentylacetátu. Mátové silice se přidávají do žvýkaček, větrových bonbonů nebo ústních vod.

Jako léčivka vynikádezinfekčními a antibakteriálními účinky, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče, a pomáhá tak při problémech strávením.

Máta peprnápovzbuzuje chuť kjídlu, proto je vhodné popíjet mátový čaj při dlouhodobém nechutenství. Mátový čajse používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo.Pomáhá také potlačit stres a zbavit se napětí, doporučuje se úporných bolestech hlavy i při migréně. Silná vůně mátynám protáhne dýchací cesty, a uleví tak při nachlazení a navodí dobrou náladu.Oblíbený mátový sirup je vhodný užívat při chorobách z nachlazení.

Domácí mátový olej

Ingredience

  • 100 gmátypeprné
  • 500 ml kvalitního oleje

Příprava

Mátu peprnou na léčivý olej trháme nejlépe za plného slunce ještě před rozkvětem. Mátunajemno nasekáme, vložíme do sklenice, zalijemeolejem, uzavřeme víčkem a nechámetýden macerovat. Pak scedíme, mátu propasírujeme a dáme zpět do sklenice a zalijeme stejným, tedy slitým olejem. Zavřeme a opět necháme týden macerovat. Pak směsscedíme,olejem naplníme malé lahvičky a dobře uzavřené je uchováváme na chladném místě.

Použití

Na zklidnění zažívacích potíží stačí užívat jedna lžíce domácího mátového oleje denně, pravidelným nanášením na kůži se zase můžeme zbavit atopického ekzému.Olej používáme i kinhalacipřirýmě, zahleněníakašli. Přimigréně a bolestech hlavyjím potřeme čelo, olejem ošetřujeme ipohmožděniny, ekzémya místa stiženárevmatismem.

9 pravidel pěstování máty peprné

  1. U nás se z mnoha druhů mát nejčastěji pěstujemáta peprná(Menthapiperita), která je křížencem máty vodní (Mentha aquatica) a máty klasnaté (Mentha spicata).
  2. Všechny máty jsou vlhkomilné, vyžadujídostatečnou a pravidelnou zálivku. Svědčí jim polostinné místo, ale při dostatečném zalévání snesou i slunce. Vyhovuje jim místo chráněné před větrem a běžná, dobře propustná zemina, která může být obohacená rašelinou a vylehčená troškou písku.
  3. Máta je trvalka s rozvětvenými oddenky, ze kterých vyrůstají početné stonky s protistojnými kopinatými listy. Je půdokryvná a v dobrých podmínkách roste velmi bujně a rychle se rozrůstá do šířky. Často je nutné omezit ji na záhonu v rozpínání zábranou zapuštěnou do půdy nebo ji jednoduše vysadit do velkého květináče nebo nádoby bez dna.
  4. Máta peprná se jako jediná z mát nemnoží semeny, ale vegetativně. Pro začátek si tedy musíme pořídit alespoň jednu roslinu. Pěstování zkořenových odkopků je nejpohodlnější. Stačí jen v dubnu až květnu nebo v září odtrhnout kousek trsu stávající rostliny a zasadit ho do květináče, který zapustíme do země přímo na bylinkovém záhonu nebo umístíme na balkon. Dalším způsobem jsou vrcholové řízky – odřízneme část nadzemní rostliny, spodní listy odstraníme, dáme je do vody nebo do mokrého písku, necháme zakořenit a zakořeněnou rostlinu zasadíme do květináče.
  5. Pokud mátu vysadíme s košťálovinami, odpuzuje svými vonnými esencemi běláska zelného. Veškerou zeleninu chrání před dřepčíky. Blahodárně působí i na ovocné stromy, zejména jabloně, hrušně a broskvoně.
  6. Máta se dobře pěstuje na balkoně i parapetu v nádobách, které by měly být pokud možno dost prostorné, aby v nich zemina příliš rychle nevysychala a nepřehřívala se. Vyhovuje jí běžný zahradnický substrát. Máta v květináči potřebuje pravidelnou a přiměřenou zálivku a během léta ji několikrát přihnojíme organickým hnojivem.
  7. Máta bude prospívat na jednom místě minimálně 3 roky. Poté je vhodné ji přesadit. Čas od času je třeba trs razantně sestřihnout, aby máta znovu obrazila.
  8. Před zimou se doporučuje mátu sestřihnout. Na záhoně ji zakryjemevrstvou listí, chvojí nebo mulčovací kůry.V květináčích přezimuje v chladném, tmavém sklepě. Nebo i s květináčem zapustíte do půdy na zahradě a zakryjeme.
  9. Jako léčivku sklízíme listy před rozkvětem za suchého počasí. První sběr provádíme, když rostliny dorostou do výšky 25–30 cm, většinou to je v červnu. Sušíme ve stínu při teplotě do 25 °C. Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou. Čerstvé lístky k přímé spotřebě sbíráme průběžně.

Co asi děláme špatně, že nám máta chřadne

Listy napadly mšice

Proti listovým mšicím je efektivní aplikace kopřivovým nálevem. Natrháme si 500 g čerstvých kopřiv, zalijeme je 5 l studené vody a necháme do druhého dne macerovat. Pak scedíme a ihned nezředěným roztokem listy postříkáme. Postřik si připravíme vždy čerstvý.

Okousané listy

Na mátě si asi pochutnávámandelinka mátová. Jedná se o malé modrozelené, téměř kovově lesklébroučky, kteří okusují listy a dokážou sežrat celou rostlinu. Pokud nechceme použít chemický postřik, musíme je trpělivě ručně sbírat.

Máta v kuchyni

Čerstvá máta peprná se hodí do tvarohových pomazánek, dipů, zálivek, polévek,okurkového salátu, zmrzlin a sorbetů, kdezertům, skvěle ladí s čokoládou. V arabské kuchyni se používá do masitých pokrmů, hodí se například k jehněčímu. Je efektním doplňkem k různým koktejlům – tvoří i základ proslulého mojita, kde se kombinuje s třtinovým rumem a cukrem, limetkou a ledem. Skvělá je vlétě vledové vodě scitronem nebo sokurkou. S mátou lze v kuchyni doslova kouzlit, ale je třeba počítat s tím, že její chuť je velmi výrazná. Pokud se používá společně s ostatními bylinkami, musí jí být pouze malé množství, aby je nepřehlušila.

Není máta jako máta

Kdo rád používá mátu při přípravě nápojů a dezertů, měl by vyzkoušet máty citronovou, pomerančovou, jablečnou, ananasovou,čokoládovou či borůvkovou, které opravdu nejen voní podle svého názvu, ale i podobně chutnají. Zajímavá je léčivá máta kadeřavá (Mentha crispa), známá i jako máta marocká či máta nana, která není tak ostrá jako máta peprná, je sladká a lahodná. Vůně je svěží a výrazná.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama