Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

TUŘÍN: Jak vypěstovat nenáročnou zeleninu a udělat bramboráky

Tuřín, lidově kvaka, kolník či dumlík, je naprosto dokonalá kořenová zelenina. Snadno se pěstuje, výborně chutná a prospívá zdraví. Donedávna byl běžnou součástí jídelníčku, dnes je zeleninou opomíjenou, ale naštěstí ne úplně! V poslední době se zase vrací na výsluní a s tuřínem se můžeme setkat na zahradách, farmářských trzích i v obchodech. Víte, že směle dokáže nahradit na talíři brambory? Poradíme vám, jak tuhle zdravou, odolnou a nenáročnou zeleninu pěstovat, na jaké odrůdy vsadit a prozradíme, co s tuřínem dělat v kuchyni.
Vydáno: 27.05.2019
TUŘÍN:  Jak vypěstovat dokonalou zeleninu a udělat bramboráky
Autor: istock.com TUŘÍN: Jak vypěstovat dokonalou zeleninu a udělat bramboráky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tuřín brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica) obsahuje množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku, je bohatý na vitaminy B, C, E, K. Nať tuřínu obsahuje obrovské množství vápníku, dále vitamín A, C, kyselinu listovou, minerály a vlákninu. Jedná se o zeleninu vhodnou při redukčních dietách a detoxikačních kúrách, protože je z zhruba 90 % tvořena vodou a plná vlákniny. Často se používá jako alternativa brambor; tuřín na rozdíl od brambor neobsahuje tolik sacharidů, které se rozpadají na jednoduché cukry, což je klíčové pro diabetiky. Tuřín čistí krev a zbavuje tělo kyseliny močové, a tak pomáhá při dně, dále odvodňuje organismus, zlepšuje peristaltiku střev. Šťáva z tuřínu je výborná při nachlazení a kašli. Vysoký obsah vápníku ho přímo předurčuje pro boj s osteoporózou, doporučuje se jíst při zlomeninách.

TUŘÍN, lidově kvaka, kolník či dumlík je naprosto dokonalá kořenová zelenina.
Autor: Jan Prášil TUŘÍN, lidově kvaka, kolník či dumlík je naprosto dokonalá kořenová zelenina.

7 pravidel pěstování tuřínu

  1. Tuřín dobře snáší i těžší, vlhčí půdy, ale měly by být dobře zryté a zkypřené. Nejlépe se mu daří v podhorských oblastech, nesvědčí mu dlouhodobé sucho. Teplotně je nenáročnou zeleninou, snese bez problémů i teplotu –5 °C, krátkodobě i –10 °C.
  2. Tuřín nepěstujeme na záhonku, kde loni rostly ředkvičky, červená řepa nebo zelí a brokolice. Naopak po jahodách, dýních, bramborách, hrachu, fazolích a cuketách se mu bude dařit skvěle.
  3. Tuřín pěstujeme většinou z přímých výsevů, ale i z předpěstované sadby. Vegetační doba od výsadby je zhruba 90 dní, od výsevu 145–160 dní. Pro ranou sklizeň vyséváme semena na jaře v březnu až dubnu, pro podzimní v květnu a červnu.
  4. Semena vyséváme do řádků vzdálených od sebe zhruba 40 cm. Semínka sejeme řídce (můžeme je promíchat s pískem) a mělce, do hloubky maximálně 2 cm. Když mají rostliny 4–5 pravých lístků, vyjednotíme je na vzdálenost 25–30 cm. Nebo dáme do jednoho důlku 2 semínka. Pamatujeme na pravidelnou zálivku po výsevu, aby klíčky nezaschly. Můžeme použít netkanou textilii.
  5. Předpěstované sazenice vysazujeme na záhon v květnu či červnu do sponu 40 x 25 cm nebo 50 x 30cm. Po výsadbě záhon pokryjeme netkanou textilií, abychom je ochránili před dřepčíky.
  6. V době vegetace záhon s tuřínem pravidelně okopáváme, odplevelujeme a přiměřeně zaléváme. Dlouhodobější sucho tuřínu nesvědčí, ale pozor i na přemokření, aby kořeny nezačaly hnít. Půda okolo tuřínu mý být vlhká, proto se vyplatí záhony s tuřínem mulčovat, nejlépe slámou nebo posekanou trávou. Budeme-li průběžně mírně nahrnovat zeminu na bulvy, budou větší a šťavnatější.
  7. Tuřín hnojíme nejlépe dřevěným popelem – 1 kg rozmícháme ve 2 litrem vody. Tímto roztokem dostatečně pohnojíme záhon o velikosti asi 10 m2
TUŘÍN se často se používá jako alternativa brambor
Autor: istock.com TUŘÍN se často se používá jako alternativa brambor

Co  děláme špatně, když nám tuřín chřadne

Listy žloutnou a lepí

Tuřín napadly mšice – parazitický polokřídlý hmyz napadá hlavně mladé výhonky; vysává z nich šťávu a tím je oslabuje. Mšice vytvářejí početné kolonie na spodní straně listů, ty pak žloutnou a usychají. Ve finále to nedopadne dobře, protože nejen rostliny vysají, ale mohou na ně přenést různé choroby. Je nezbytné reagovat rychle. Kopřiva dvoudomá obsahuje kyselinu křemičitou, která pomáhá vítězit nad tímto hmyzem. Kolem 500 g čerstvě utržené kopřivy nebo zhruba 100 g sušené zalijeme 5 litry studené vody, zakryjeme a necháme 2 dny macerovat. Napadenou rostlinu roztokem postříkáme. Nebo použijeme tabákový postřik: 50 g tabáku smícháme s 1 l vody a asi 50 minut při mírné teplotě vaříme. Potom odvar scedíme a zředíme s vodou v poměru 1 : 1.

TUŘÍN: nať obsahuje vápník, dále vitamín A, C, kyselinu listovou, minerály a vlákninu
Autor: Jan Prášil TUŘÍN: nať obsahuje vápník, dále vitamín A, C, kyselinu listovou, minerály a vlákninu

Tuřín v kuchyni

Tuřín má svou zvláštní, mírně štiplavou chuť. Syrové se konzumují pouze mladé bulvy, ty větší jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso, jako příloha a podobně. Za syrova je tuřín křehký a pikantní, podobně jako ředkvičky nebo kedlubny. Tuřín se dá zpracovat prakticky celý, včetně listů, které se používají jako špenát, ale jsou peprnější. Menší bulvy můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Tuřín se dá používat všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa. Je zajímavou alternativou brambor. Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů jako brambory – fantastické jsou v bramborácích –, vařit, zapékat, plnit, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou. Skvělý je tuřín pečený v troubě: tuřín oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme na máslem vymazaný plech, osolíme, opepříme. Výborné jsou tuřínové hranolky osmahnuté na oleji, dušený tuřín jako příloha k masu nebo tradiční podkrkonošská polévka dumlíkačka: osmahneme cibuli, přidáváme na kostičky nakrájený tuřín, brambory a mrkev, zalijeme vodou, přidáme celý pepř a nové koření a vaříme doměkka. Zahustíme máslovou jíškou, dosolíme.

TUŘÍN se dá používat všude tam, kde jiná kořenová zelenina; je zdravější alternativou brambor
Autor: istock.com TUŘÍN se dá používat všude tam, kde jiná kořenová zelenina; je zdravější alternativou brambor

Doporučené odrůdy pro pěstování tuřínu

Kvalita kořenů nových, moderních odrůd tuřínů zřejmě způsobila, že v dnešní době opomíjený tuřín zažívá stále se zvyšující oblibu.

Moderní odrůda Brora

Odrůda se sladkými chutnými a kvalitními bulvami s atraktivní tmavě fialovou slupkou a krémově bílou dužinou. Má lahodnou chuť a relativně nízký obsah sušiny. Lehce se vaří. Tato odrůda si už své místo na zahrádkách našla.

TUŘÍN: odrůda Brora s tmavě fialovou slupkou a krémově bílou dužinou
Autor: archiv Semo TUŘÍN: odrůda Brora s tmavě fialovou slupkou a krémově bílou dužinou

Lahodná odrůda Dalibor

Velmi chutná odrůda s lahodnou dužinou žluté barvy. Kulatá bulva je na temeni červená. Je vhodná pro přímý konzum, tepelnou úpravu i skladování. Vegetační doba od výsevu je 140 až 160 dní. Velmi vhodná pro pěstování ve vyšších polohách.

Atraktivní odrůda Magres

Odrůda tuřínu pro kuchyňské využití. Tvarově vyrovnaná bulva má atraktivní fialovou barvu a velmi dobrou skladovatelnost. Dužina je mírně tužší. Odrůda je vhodná pro jarní a časné letní výsevy. Je tolerantní k mrazu a odolná k plísni brukvovitých. Netrpí praskáním a měknutím kořenů.

TUŘÍN: odrůda Magres má atraktivní fialovou barvu, dužina je mírně tužší
Autor: archiv Semo TUŘÍN: odrůda Magres má atraktivní fialovou barvu, dužina je mírně tužší
Článek je zařazen v: Kořenová zelenina , Brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica) , kolník , dumlík , kvaka , Turín , tuřín pěstování , tuřín odrůdy , tuřín zdraví , tuřín recepty
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama