reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Únorový výsev bylin a koření. Vypěstujte si šalvěj, rozmarýn, majoránku a tymián

Lenka Valjentová , Vydáno: 21.02.2021
Mít svou vlastní bylinkovou zahrádku je dnes moderní. A je úplně jedno, jestli aromatické koření a léčivé byliny pěstujeme na zahradě, terase, balkoně nebo okenním parapetu. Čerstvé byliny máme stále na dosah ruky, navíc jsou pastvou pro oči a jejich vůně pohlazením na duši. Bylinková zahrádka je nejen krásná a voňavá, ale především užitečná – rostlinky využijeme jako koření v kuchyni při vaření a jako léčivky nám přirozeně pomohou při mnoha zdravotních problémech. Většinu bylin je lepší si vypěstovat ze semínek a my vám prozradíme, jak na to. Abychom se letos dočkali kvalitní úrody, je na sklonku února čas začít s výsevem semínek šalvěje, rozmarýnu, tymiánu či majoránky.

reklama

Šalvěj na ryby i proti pocení

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) má výraznou kořenitou vůni a trpkou až hořkou chuť a jako koření se hodí především na maso a ryby, přidává se do sekané, paštik, polévek, bylinkového másla či nádivek. Říká se o ní, že je to všelék na všechny neduhy, především má protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky. Šalvějový čaj zmírňuje pocení, podporuje trávení, zlepšuje funkci žlučníku i jater a pomáhá při průjmu nebo při bolesti zubů.

Únorový výsev bylin a koření: vypěstujte si ze semínek šalvěj lékařskou (Salvia officinalis), doba klíčení šalvěje je zhruba dva týdny
Autor: istock.com Únorový výsev bylin a koření: vypěstujte si ze semínek šalvěj lékařskou (Salvia officinalis), doba klíčení šalvěje je zhruba dva týdny

Jak na výsev šalvěje

  • Semínka šalvěje na předpěstování sazenic vyséváme od druhé poloviny února.
  • Pro výsev je optimální na mírně přitlačený substrát v mělké výsevní nádobě (musí mít na dně odtokový otvor) přidat 1 až 2 cm jemného písku.
  • Semínka zasejeme tzv. naširoko neboli rozhozem, což znamená, že je rozhodíme po celém povrchu a jemně přitlačíme do zeminy.
  • Hned po výsevu je zavlažíme. Abychom nevyplavili semínka, použijeme postřikovač.
  • Doba klíčení šalvěje je zhruba dva týdny
  • Měli bychom sledovat, zda mají rostlinky pro klíčení dostatek tepla, světla a vlhka. Důležité je, aby výsevy nebyly přehuštěné a přemokřené, protože pak by se mohly vyskytnout plísně.
  • Vzešlé rostlinky přepikýrujeme neboli přepichujeme, tedy přesadíme do samostatných květináčků nebo sadbovačů či do truhlíků do sponu 5 x 5 cm. Nejvhodnější doba je, když jsou vyvinuté první dva děložní lístky a jsou zelené.
  • Květináče či sadbovače nebo truhlíky naplníme novým substrátem a vytvoříme v něm důlky. Musí být dostatečně velké, aby se nepolámaly kořínky.
  • Semenáčky z výsevních nádob vytahuje opatrně za lístky, pomáháme si přepichovacím kolíkem, ale stačí i tužka, klacík či příborový nůž, kterým uvolňujeme v půdě kořínky. Dlouhé kořínky trochu zkrátíme, povzbudí to růst semenáčku.
  • Do důlku zapustíme rostlinku až po děložní lístky a velice opatrně k ní přimáčkneme zeminu, abychom nepoškodili kořenový krček. Následně zavlažíme.
  • Když rostlinky povyrostou, přesadíme je buď do květináče, nebo na venkovní záhon asi 30 cm od sebe.
ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ: Jak vypěstovat léčivou bylinku i koření v jednom

Jak pěstovat šalvěj, voňavé koření i léčivou bylinku v jednom

Mátu, šalvěj, meduňku a libeček jako bylinky pro zdraví sbíráme v červnu

V červnu sbíráme mátu, šalvěj, meduňku a libeček. Jak je nejlépe nasušit?

Tymián do paštiky i proti kašli

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je silně aromatická bylinka s ostřejší nasládlou chutí i vůní připomínající hřebíček. Je výborný do kořenové zeleniny a luštěnin, hodí se k masu a rybám, přidává se paštik a sekané. Je základní ingrediencí provensálského koření. Jako léčivka pomáhá zdravému trávení, působí proti nadýmání. Přispívá k dobré náladě, potlačuje stres a splín. Tymiánový sirup je tradiční lék na dráždivý kašel.

TYMIÁN

TYMIÁN: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí chleba

Jak si doma namíchat proslovenské koření? Nesmí v něm chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka

Namíchejte si domácí provensálské koření. Použijte tymián, rozmarýn, oregano a další bylinky

Jak na výsev tymiánu

  • Semínka tymiánu vyséváme od poloviny února do půlky března.
  • Sejeme je řídce a rovnoměrně, jen lehce je přitlačíme na povrch výsevního substrátu, nezasypáváme, případně překryjeme průhlednou fólií nebo sklem.
  • Výsev udržujeme přiměřeně vlhký.
  • Klíčení tymiánu trvá 2–6 týdnů při teplotě nad 20 °C.
  • Po přepíchání do sadbovačů sazeničky ponecháme asi 10–15 dnů při teplotě 15–22 °C. Po zakořenění pak teplotu snížíme na 10–15 °C.
  • Předpěstované sazeničky přemístíme ven v polovině května na záhon asi 20 cm od sebe.
SEMENA: Jak urychlit klíčení, jak udělat test klíčivosti i jaké informace o semínku najdeme na sáčku

Jak a proč dělat test klíčivosti semen před výsevem a jak urychlit klíčení

10 zlatých pravidel vlastnoručního výsevu a předpěstování paprik: zdravá semena vyséváme přibližně 10 týdnů před předpokládaným termínem výsadby na záhon nebo do skleníku

10 zlatých pravidel vlastnoručního výsevu a předpěstování paprik

Rozmarýn na maso i proti stresu

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je aromatické koření skvělé do salátů, omáček a masových pokrmů. Jídlu dodává trpce kořeněnou chuť a středomořskou vůni. Je součástí provensálského koření. Rozmarýn má antibakteriální, antivirové, protizánětlivé a dezinfekční účinky. Čaj z rozmarýnu se používá při bolestech hlavy a proti nespavosti. Působí proti stresu a celkově posiluje. Tradičně pomáhá při potížích trávicího traktu. Rozmarýnová mast léčí revmatismus a záněty nervů a svalů.

Únorový výsev bylin a koření: vypěstujte si ze semínek rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis), klíčí dlouho a nevyrovnaně, obvyklá doba je 21–28 dní
Autor: istock.com Únorový výsev bylin a koření: vypěstujte si ze semínek rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis), klíčí dlouho a nevyrovnaně, obvyklá doba je 21–28 dní

Jak na výsev rozmarýnu

  • Semena rozmarýnu vyséváme v únoru a na začátku března do mělkých výsevních nádob s lehkým substrátem.
  • Sejeme rozhozem, zahrneme asi 0,5cm vrstvou lehkého výsevního substrátu. Zvlhčíme rozprašovačem
  • Udržujeme pokud možno stálou teplotu okolo 23 °C.
  • Do vzejití osiva je vhodné i překrytí výsevního truhlíku fólií nebo kouskem netkané bílé překrývací textilie. Jakmile osivo vzejde, překrytí odstraníme, aby se rostlinky nevytahovaly.
  • Rozmarýn roste zpočátku velmi pomalu, klíčí dlouho a nevyrovnaně, obvykle 21–28 dní.
  • Jakmile lze semenáčky uchopit, přepikýrujeme je do květináčů o průměru 8–10 cm.
  • Předpěstování sazenic rozmarýnu obvykle trvá tři měsíce.
ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ: Jak pěstovat středomořské koření a léčit se domácím rozmarýnovým vínem

Jak pěstovat rozmarýn a udělat z něj léčivé víno?

Majoránka: Tradiční koření povzbudí trávení, zmírní kašel a zlepší náladu

Jak pěstovat majoránku, aromatické koření, které povzbuzuje trávení a zlepšuje náladu

Majoránka do jitrnic i proti nevolnosti

Majoránka zahradní (Origanum majorana)  je u nás oblíbené koření s nezaměnitelnou nasládlou vůní, které nesmí chybět v polévkách, bramborových, luštěninových a vaječných pokrmech, paštikách a hlavně zabijačkových pochoutkách. Bylinka má antivirové, protizánětlivé a antibakteriální účinky. V léčitelství se využívá majoránkový čaj při zažívacích potížích (uklidňuje žaludek, podporuje trávení, zmírňuje nevolnost, odstraňuje plynatost, zmírňuje zácpu i průjem a žaludeční křeče) i chorobách z nachlazení, zejména usnadňuje vykašlávání. Zmírňuje bolesti hlavy.

Byliny a koření proti bolení hlavy, která patří snad k nejčastějším zdravotním potížím, trápí více ženy, ale ani muži vůči ní nejsou imunní

7 přírodních léků proti bolesti hlavy. Připravíte je z bylin a koření

Jak zmírnit bolest zubů? První pomoc poskytnou šalvěj, hřebíček, heřmánek či aloe vera

9 bylin a koření, které zmírní bolesti zubů. Zkuste šalvěj, hřebíček či aloe vera

Jak na výsev majoránky

  • Semínka majoránky smícháme s pískem, protože jsou velmi jemná a lépe se nám budou vysévat.
  • Majoránku vyséváme koncem února rozhozem na povrch kvalitního výsevního substrátu, který ještě promícháme s perlitem, abychom ho více provzdušnili. Můžeme zakrýt překrývací průhlednou fólií nebo sklem.
  • Zaléváme mlžením a zeminu udržujeme dostatečně vlhkou.
  • Optimální teplota pro klíčení je 20 až 22 °C.
  • Doba klíčení majoránky je 7–12 dní.
  • Vzrostlé semenáčky přepikýrujeme do truhlíku do sponu 3 × 3 cm nebo do samostatných květináčků či sadbovačů.
  • Předpěstované sazeničky vysazujeme ven v druhé polovině května, protože majoránka je choulostivá na jarní mrazíky. Dáváme obyčejně 4 rostlinky do jednoho trsu a do sponu 15 x 25 cm.
Únorový výsev bylin a koření: obaly od vajec můžeme recyklovat a použít jako sadbovače, plastové můžeme opakovaně, papírové jednorázově – podobně jako rašelinové sadbovače je pak dáme  do země spolu se sadbou
Autor: istock.com Únorový výsev bylin a koření: obaly od vajec můžeme recyklovat a použít jako sadbovače, plastové můžeme opakovaně, papírové jednorázově – podobně jako rašelinové sadbovače je pak dáme do země spolu se sadbou

Prima tip: obaly od vajec jsou super sadbovače

Obaly od vajec můžeme recyklovat a použít jako sadbovače. Plastové se dají využít  opakovaně, papírové jednorázově – podobně jako rašelinové sadbovače je dáme do země spolu se sadbou. Plastové používáme jen do prvního přesazení. Dáváme-li sazeničky přímo do plastových plat, musí mít odtokový otvor.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Díky výsevným páskům vám semínka v květináčích nebo na záhonku nevyplaví voda.

DIY video, jak udělat výsevní pásky se semínky bylin, zeleniny i květin

Domácí zelenina je nejlepší! Návod, jak si vypěstovat vlastní sazenice rajčat a spol.

Domácí zelenina je nejlepší! Návod, jak vypěstovat vlastní sazenice rajčat a spol.

Jak si doma namíchat proslovenské koření? Nesmí v něm chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka

Namíchejte si domácí provensálské koření. Použijte tymián, rozmarýn, oregano a další bylinky

5 bylin, které vládnou české kuchyni: majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Byliny, které vládnou české kuchyni: majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Domácí léčba průjmu: Prozradíme, co pít a jíst i recepty z přírodní lékárny

Co jíst při průjmu? Zkuste rýži, banány i starší pečivo. Pijte bylinkové čaje

Nepostradatelná majoránka

Majoránka je nenápadná bylinka s exotickým původem

Vyrobte si domácí ochucené máslo ve slané i sladké variantě

Připravte si domácí ochucené máslo. Vyzkoušejte bylinkové s česnekem i kakaové s ořechy

reklama

Článek je zařazen v: byliny a koření , výsev bylin únor , výsev koření únor , šalvěj pěstování , rozmarýn pěstování , tymián pěstování , majoránka pěstování , šalvěj koření , šalvěj lék , majoránka koření , majoránka lék , tymián koření , tymián lék , rozmarýn koření , rozmarýn lék

reklama

Přečtěte si také