reklama

ZELÍ: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si zelňačku

Lenka Valjentová
16. května 2019
Bílé i červené hlávkové zelí je oblíbená a hojně používaná zelenina. Nezbytná součást tradiční české kuchyně nabízí minimum kalorií a maximum zdraví. Obyčejná hlávka zelí je doslova vitaminovou bombou, která přirozeně posiluje imunitu a pomáhá proti stresu. V teplé i studené kuchyni je využití zelí takřka nekonečné. Poradíme, jak bílé a červené hlávkové zelí pěstovat a co si z něj uvařit.
reklama

Zelí hlávkové (Brassica oleracea convar. Capitata) je bezesporu důležitým zdrojem vitaminu C. Ten hraje významnou roli pro zachování imunity. I když naši předkové o imunitě moc nevěděli, konzumací zelí měli jistotu, že budou zdravější a odolnější vůči nemocem. V zelí jsou také vitaminy A, B, z minerálů především železo, zinek, selen, draslík, sodík a mangan. Obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a aminokyselin.Zelí snižuje vysoký krevní tlak, uklidňuje náš nervový systém a léčí nespavost, nervozitu a napětí.

  • Červené zelí obsahuje také důležité vitaminy K, E a flavonoidy, kterépůsobí jako antioxidant, je výrazným zdrojem selenu, který přispívá k dobrému fungováníimunitního systému.
  • Bílé zelí je naopak zásobárnou kyseliny listové, což ocení všichni, kteří jsou vystaveni stresové zátěži.

Kysané zelí pro zdraví

Kysané zelí obsahuje zvýšené množství vitaminů B12 a B6, které pomáhají zlepšovat náladu, jeví se proto jako ideální potravina pro dlouhé zimní dny, kdy trpíme nedostatkem světla a depresemi. Obsah vitaminu C je vkysaném zelí vyšší než včerstvém - 200 g kysaného zelí dokonce pokryje celou denní potřebu vitamínu C! Je to důsledek činností bakterií mléčného kvašení. Žvýkání kysaného zelí je skvělou prevencí před paradontózou.

Zelná šťáva

Nejvíce léčivých účinků vykazuje čerstvá zelná šťáva. Hojí vředy a záněty v trávicím ústrojí, zejména v žaludku a dvanácterníku, skvělý je i její účinekdetoxikační. Krájené zelné listy zmírňujíotoky.

10 pravidel pěstování hlávkového zelí

  1. Hlávkové zelí prospívá na světlém a slunném místě. Potřebuje hlubokou, propustnou půdu dostatečně zásobenou živinami, pH by se mělo pohybovat vrozmezí 6 až 7.
  2. Zelí pěstujeme každý rok na jiném místě a na záhoně, kde nebylo nejméně minulé dva až tři roky. To samé platí i o květáku, kapustě, brokolici, ředkvičkách a kedlubnách. Zelí si na záhonu rozumí s celerem, mangoldem, brutnákem a nevadí mu ani blízkost brambor. Vůni zelí vylepšuje přítomnost heřmánku a koriandru. Naopak se vyhýbáme sousedství s cibulí, česnekem, hořčicí a řepkou. Dobře uděláme, když zelí vysadíme na záhon po luštěninách nebo po salátu.
  3. Na záhon provýsadbu sadby zelí přidáme kvalitní kompost a necháme několik dní odpočinout, aby se rozležel. Uhrabeme.
  4. Rané odrůdy zelí vysazujeme do sponu minimálně 35 x 45 cmod poloviny května; sklízíme od července do srpna. Polopozdní a pozdní odrůdy zelí pro podzimní sklizeň od září do listopadu vysazujeme na záhon od června do srpna do na vzdálenost nejméně 50 x 60 cm. Pozdní můžeme vysévat také přímo na záhon.
  5. Zdravé sazenice zelí mají rovný, krátký a pevný stonek a 5 až 7 pravých listů. Je důležité mít zdravou, dostatečně silnou sadbu vhodných odrůd.
  6. Pro každou sazeničku uděláme sázecí lopatkou důlek, nalijeme do něho vodu a sazenici vložíme do mokré půdy. Osázený záhon důkladně zalijeme. Zelí vpočátku růstu potřebuje dostatek vláhy, jinak zasychá a podléhá nemocem. Půda by měla být vlhká do hloubky 20–30 cm. Dobře přitlačíme.
  7. Osvědčenou ochranou před škůdci je překrytí průsvitnou netkanou textilií hned po výsadbě. Folii postupně uvolňujeme, ale můžeme ji na záhoně až do doby uzavírání hlávek.
  8. Osázený záhon důkladně zalijeme. Zelí vpočátku růstu potřebuje dostatek vláhy, jinak zasychá a podléhá nemocem. Zelí zaléváme vydatně a pravidelně ráno a večer. Ale pozor, zelí nesnáší jak nedostatek vody, tak i nadbytek!
  9. Správné hnojení je předpokladem dobré úrody. Zelí potřebujechlévský hnůj(4 až 5 kg/m²) nebo kvalitní kompost( až 6 kg/m²). Použít se dá také speciální hnojivo pro košťáloviny, které nesmí obsahovat mnoho dusíku, ten zelí nemá rádo.
  10. Během vegetace musíme záhon se zelím povrchově kypřit a pečlivě odplevelovat.

Co asi děláme špatně, že nám hlávkové zelí chřadne

Hlávky jsou zakrnělé: Jednou z příčin může být nedostatek zálivky během vegetace, ale také přelévání, kdy dochází k poškození kořenového systému a rostliny jsou celkově zesláblé. Při zalévání tedy platí zlatá střední cesta.

Vykousané listy ahlávky: Největším škůdcem zelí je bělásek zelný. První generaceběláska zelného, létající od konce dubna do počátku června, je méně početná a znatelné škody nepůsobí. Větší problémy přináší teprvedruhá, početnější generace, která se vyskytuje v červenci a v srpnu. Můžeme zkusit aromatické byliny, které housenkám ani motýlům nevoní a odpuzují je. Ověřený je výluh ze šalvěje, vratiče nebo máty peprné. Starým zahrádkářským trikem je posypat zeleninudrcenými vaječnými skořápkami. Samičky bělásků si budou myslet, že na zelí již nakladla vajíčka jiná samička a vydají se hledat zeleninovou kolébku pro potomstvo jinam.

Zelí také ohrožují dřepčíci, malí broučci, kteří žijí ve velkých koloniích. Dokáží zlikvidovat rostliny a zeleninu velice rychle.

Hlávkové zelí v kuchyni

Zelí je možné využít ve studené i teplé kuchyni mnoha způsoby vmnoha pokrmech. Křehké hlávky raných odrůd jsou vhodné kpřímé konzumaci, odrůdy pozdní se hodí hlavně pro tepelnou úpravu. Velmi oblíbené je zelí kysané a nakládané. Vyzkoušejte také papriky plněné zelímnebo poctivou zelňačku s klobásou.

Ve studené kuchynise znakrouhaného zelí nejčastěji připravují saláty. Vteplé kuchynise zelí čerstvé i kysané používá jako příloha k masu, základ vydatných polévek, jako náplň knedlíků i závinů, rozumí si s těstovinami, zabijačkovými pochoutkami, uzeninami atd. Ze zelných listů se také dělají závitky srůznými náplněmi.

Doporučené odrůdy hlávkového zelí

Juna F1

Velmi rané hlávkové zelí pro nejranější sklizně. Je je nízké se středními, tmavozelenými listy, hlávka je vejčitá, dobře uzavřená.

Minica F1

Rané malohlávkové zelí určené pro přímý konzum, hlávka je kulovitá, mírně špičatá s jemnou vnitřní strukturou a malým vnitřním košťálem.

Megaton F1

Polorané, výnosné a velmi vitální zelí má velké hlávky sjemnou strukturou a krátkým košťálem.

Mars

Poloraná odrůda červeného zelí pro letní ipodzimní sklizeň. Hlávka je kulovitá až slabě zploštělá, pevná, dobře uzavřená, středně fialová, hustá, se středním vnitřním košťálem

Ruby Perfection F1

Poloraná odrůda hlávkového zelí svýborným zdravotním stavem, s vejčitě kulovitými dobře olistěnými hlávkami o hmotnosti až 2 kg.

Trvalo F1

Pozdní odrůda určená pro dlouhodobé skladování se vyznačuje mohutnějším vzrůstem, vyšším košťálem a větší manžetou, hlávky jsou vejčitého tvaru.

Pourovo pozdní

Výnosné pozdní zelí má velké, kulovité, tmavě zelené hlávky s fialovým nádechem vnějších listů a středním ojíněním, jsou pevné a dobře uzavřené.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama