Zeměžluč řeší problémy s trávením. Naučte se starý babský trik s hořkým práškem
Zeměžluč je známá bylinka, kterou v přírodě poznáme snadno podle krásně starorůžových až fialových drobných kvítků, které celé léto zdobí slunné louky, stráně a paseky. Typická hořkost zeměžluči jí dává punc prvotřídního přírodního léku snad na všechny nemoci zažívacích orgánů – žlučníku a žlučových cest, jater, žaludku a střev. Koho trápí problémy se zažíváním, může zkusit třeba recept babek kořenářek na žaludeční likér či trik s hořkým práškem.
Zeměžluč okolíkatá nebo taky lékařská, hořká či menší (Centaurium erythraea) je dvouletka, která dorůstá do výšky 20 až 50 cm, má přímou čtyřhrannou lodyhu, spodní listy vytvářejí přízemní růžici. Kvete od července do září růžovými až fialovými drobnými kvítky, které tvoří okolíky.
Kde roste zeměžluč
Zeměžluč roste na slunných pasekách, lesních loukách, travnatých lesních cestách a slunných suchých stráních a mezích. Bohatstvím růžových květů zkrášlí každé místo, na němž se objeví. Zeměžluč je citlivá na čistotu půdy i ovzduší, a proto na mnoha místech bohužel nenávratně mizí. V některých oblastech je zeměžluč vzácná a nesmí se sbírat.
Jak zeměžluč sbírat, sušit a skladovat
- Kvetoucí nať s listy sbíráme v červenci a srpnu, nejlépe na počátku květu, nesmí být odkvetlá.
- Sbíráme pouze horní část natě, aby mohla rostlinka ještě obrazit a znova vykvést.
- Nať opatrně odstřihneme nebo odřízneme a dáváme pozor, abychom rostlinu nevytrhli i s mělkými kořeny a nezahubili ji.
- Zeměžluč sušíme ve vzdušné a suché místnosti na sušicích platech nebo zavěšenou ve svazcích. Při sušení umělým teplem nesmí teplota překročit 45 °C.
- Správně usušená zeměžluč má světlezelenou barvu a růžové fialové květy, je bez pachu a má hořkou chuť.
- Špatně usušená bylinka rychle plesniví.
- Skladujeme ve vzduchotěsných skleněných nádobách.
Na co je dobrá zeměžluč
„Zeměžluč se využívá především při chorobách žlučníku a žlučovodů, jater a dvanáctníku, zlepšuje funkci žlučníku, peristaltiku střev a upravuje metabolismus. Pomáhá při nechutenství, pálení žáhy, nadýmání, plynatosti, překyselení žaludku a špatném trávení,“ uvádí bylinkář Martin Kolár. Zeměžluč se užívá rovněž jako podpůrná bylinka při poruchách krvetvorby, zlepšuje krevní oběh, celkově má blahodárný vliv na organismus a posiluje imunitu.
„V lidovém léčitelství našla zeměžluč uplatnění při diabetu nebo při nepravidelné a silné menstruaci. Hojivé obklady z odvaru nebo rozmačkané čerstvé byliny dezinfikují pokožku a pomáhají k rychlejšímu hojení drobných poranění a kožních vyrážek,“ doporučuje bylinkář.
Zeměžluč nežádoucí účinky
U zeměžluče se v běžných dávkách nezjistily žádné nežádoucí účinky. „Její působení na žaludek je však intenzivní, a tak se při předávkovaní může objevit nepříjemný pocit, nevolnost až zvracení či průjem. Vzhledem k obsahu hořčin se nedoporučuje užívat při kojení," vysvětluje M. Kolár.
Zeměžluč řeší problémy nejen s trávením Zdroj: iStock
Čaj na povzbuzení chuti k jídlu
Ingredience
- 2 díly zeměžluče
- 1 díl pelyňku pravého
- 1 díl meduňky
- 250 ml vody
Příprava
Bylinky smícháme, odměříme 1 lžičku směsi a zalijeme vroucí vodou. Přikryté necháme 10 minut vyluhovat.
Užívání
Vlažný čaj pijeme jednou denně, a to půl hodiny před hlavním jídlem.
Hořký prášek na dobré trávení
Usušenou zeměžluč rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku na jemný prášek. Při potížích s trávením užíváme jednou denně 1 rovnou lžičku ve sklenici vody přibližně 10 minut před jídlem.
Žaludeční likér
Ingredience
- 60 g zeměžluči
- 30 g drceného jalovce
- 30 g heřmánku pravého
- 20 g třezalky tečkované
- 20 g kořene puškvorce
- 5 g pelyňku pravého
- 1 l vody
- 250 g cukru
- 400 ml vody
Příprava
Směs bylin zalijeme alkoholem a necháme 2 až 3 dny macerovat. Do studené vody vsypeme cukr, pomalu za občasného míchání přivedeme k varu, asi 2 minuty povaříme a sejmeme. Necháme vychladnout. Studený cukerný roztok přilijeme k bylinkám a při pokojové teplotě necháme macerovat 4 týdny. Pravidelně protřepáváme. Pak scedíme přes kávový filtr do lahví.
Užívání
Při žaludečních potížích si dáme před jídlem nalačno 15 až 20 ml likéru a zapijeme sklenicí neperlivé vody.
Obklad na drobné rány
Ingredience
- 2 lžíce sušené natě zeměžluči
- 150 ml vody
Postup
Zeměžluč zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme 20–25 minut vyluhovat. Scedíme.
Použití
Odvar se používá jako obklad na drobná poranění nebo onemocnění pokožky. Kosmetický tampon nebo kousek gázy namočíme ve studeném nebo vlažném odvaru a přiložíme na postižené místo a necháme působit asi 30 minut. Aplikujeme třikrát denně až do zahojení.
Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz, bylinkář Martin Kolár