Jak uhasit pálení žáhy: Vezměte si na pomoc léčivé rostliny či jablečný ocet s medem
Asi každý z nás už pálení žáhy někdy zažil. Někdy je to „pouze“ nepříjemný pocit překyselení, jindy výrazná bolest v horní části hrudníku. Obvykle se objevuje po nestřídmé konzumaci určitých potravin a nápojů, nejčastější příčinou bývá kouření, alkohol, obezita či stres. Pálení žáhy čas od času potrápí mnoho lidí, zvláště u těhotných žen je obvyklé.
Jaké jsou příčiny pálení žáhy
Důvodem pálení žáhy (pyrózy) je tzv. reflux, neboli zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu. Za život tato komplikace potká více než třetinu dospělých a běžně se vyskytuje u více než poloviny těhotných žen. Pálení žáhy bohužel často provázejí další nepříjemné projevy, jako je zápach z úst nebo bolesti žaludku. Pokud se opakuje neustále, může jít o symptom vážnějšího onemocnění.
Co na pálení žáhy pomáhá
Co při pálení žáhy nejíst a nepít
Některá jídla a nápoje dokážou vyvolat pálení žáhy, a proto je lepší se jim vyhýbat. Každého ale dráždí něco jiného, je proto potřeba zjistit, které potraviny potíže způsobují právě nám.
Patří mezi ně především:
- smažená, tučná a příliš kořeněná jídla
- instantní výrobky
- čerstvé pečivo
- kynuté moučníky
- čokoláda
- cukr
- syrová cibule a česnek
- káva
- alkohol
- nápoje sycené kysličníkem uhličitým, zejména kofeinové, a taky koncentrované citrusové džusy
Co při pálení žáhy jíst a pít
Naštěstí ale také existuji potraviny, které pálení žáhy zamezují nebo alespoň zmírňují, ale i v jejich případě platí, že každému pomáhá něco jiného.
Obecně to jsou hlavně:
- ovesné vločky
- rýže
- celozrnné potraviny
- mandle
- jablka, banány, meloun
- okurky, červená řepa, celer, špenát, brambory
- ryby, drůbeží maso bez kůže
- neperlivá voda
- čaj slazený medem
Přírodní léky, které uleví při pálení žáhy
Z léčivých bylin pomáhá zejména:
- zeměžluč
- heřmánek
- fenyklová semínka
- meduňka
- lněné semínko
- jalovec
- lipový květ
- tužebník jilmový
- třezalka
- pelyněk pravý
- dobromysl/oregano
- řepík
Zeměžlučový čaj
Zeměžluč okolíkatá zrychluje trávení, odstraňuje pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek, upravuje vylučování žaludečních šťáv.
Ingredience
- 1 lžička sušené řezané natě zeměžluče
- 300 ml vroucí vody
Příprava a užívání
Zeměžluč přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme. Čaj pijeme jednou denně 30 minut před hlavním jídlem.
Zeměžluč okolíkatá zrychluje trávení, odstraňuje pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek, upravuje vylučování žaludečních šťáv. Zdroj: Pixabay
Zeměžluč okolíkatá zrychluje trávení, odstraňuje pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek, upravuje vylučování žaludečních šťáv. Zdroj: Pixabay
Čaj z lipového květu
Velmi dobrou ochranu jícnu a také snížení pocitu pálení žáhy přináší lipový květ, který podpoří správné fungování žaludku.
Ingredience
- 1 lžíce suchého lipového květu
- 200 ml vroucí vody
Příprava a užívání
Lipový květ zalijeme šálkem vroucí vody, zakryjeme a necháme zhruba 7 minut vyluhovat. Scedíme. Toto množství vypijeme třikrát denně před jídlem.
Heřmánkový čaj
Při pálení žáhy, které způsobuje zejména překyselení žaludku, velmi dobře pomáhá heřmánek pravý.
Ingredience
- 1 lžíce heřmánkových květů
- 200 ml vody
Příprava a užívání
Heřmánek zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a necháme asi 5 minut povařit. Sejmeme a scedíme. Vlažný heřmánkový čaj pijeme třikrát denně po jídle.
Lněné semínko
Tradičním pomocníkem je už po staletí lněné semínko. Při pálení žáhy pomůže týdenní lněná kůra.
Ingredience
- 1 lžička lněných semínek
- 100–150 ml vody
Příprava a užívání
Lněná semínka zalijeme studenou vodou a krátce povaříme, zakryjeme a necháme přes noc vyluhovat. Ráno ohřejeme a vypijeme či spíše sníme nalačno.
Tradičním pomocníkem je už po staletí lněné semínko. Při pálení žáhy pomůže týdenní lněná kůra. Zdroj: iStock
Tradičním pomocníkem je už po staletí lněné semínko. Při pálení žáhy pomůže týdenní lněná kůra. Zdroj: iStock
Lektvar z fenyklu a meduňky
Užitečný domácí lék při pálení žáhy je voňavý fenyklovo-meduňkový lektvar.
Ingredience
- 15 g semínek fenyklu
- 20 g sušené meduňky
- 500 ml vroucí vody
Příprava a užívání
Smícháme meduňku s fenyklem zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10–15 minut vyluhovat. Scedíme. Pětkrát denně po každém jídle vypijeme 100 ml lektvaru.
Tužebníkový čaj
Tužebník jilmový snižuje tvorbu žaludeční kyseliny a zklidňuje žaludek a tím mírní problémy s pálením žáhy.
Ingredience
- 25 čerstvých kvítků tužebníku nebo 33 sušených
- 400 ml vroucí vody
Příprava a užívání
Bylinu zalijeme vodou a necháme 8 minut vyluhovat. Scedíme. Polovinu nálevu vypijeme hned, za půl hodinky pak zbytek.
Jablečný ocet s medem
Rychlou první pomoc při náhlém ataku pálení žáhy obvykle poskytne domácí medicína z jablečného octa a včelího medu. Jablečný ocet pomáhá urychlit trávení potravy i potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Med zklidňuje bolest, vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny a urychluje regeneraci sliznice po poškození.
Ingredience
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce kvalitního medu
- 200 ml teplé vody
Příprava a užívání
Ve sklenici teplé vody rozmícháme jablečný ocet a med. Medicínu vypijeme při prvních náznacích pálení.
Jalovcová kúra
„Jako prevenci pálení žáhy je dobré vyzkoušet každé ráno rozžvýkat kuličky jalovce – začneme třemi a postupně každý den jednu přidáváme, a až skončíme na osmi, zase kuličky odebíráme až se dostaneme opět na tři,“ doporučuje bylinkář Martin Kolár.
Zdroje: uzdravim.cz, bylinkář Martin Kolár, Léčíme se s přírodou (Reader´s Digest Výběr)
O léčivých bylinách a koření by vás mohlo taky zajímat: