Artyčok: Léčivý bodlák chrání játra a žlučník a čistí tělo. Jak ho užívat?

Artyčok je zeleninová delikatesa a okrasná rostlina podobná bodláku s modrofialovými květy. A taky bylinka. Léčivé účinky mají zejména listy a kořeny. Jako přírodní lék se osvědčil hlavně při chorobách jater a žlučníku. Jak ho užívat?

Artyčok (Cynara) je mohutná rostlina s výraznými stříbřitě zelenými vykrajovanými listy a modrými až fialovými květy, dorůstající do výšky až dvou metrů. V přírodě ho u nás nenajdeme, na zahrádce si můžeme vypěstovat artyčok zeleninový (Cynara scolymus) a artyčok kardový (Cynara cardunculus)Domovem artyčoků je Středomoří.

Přečtěte si: Bodláky jsou jedlé a umí léčit. Podívejte se, jaké druhy bodláků najdete v Česku

Artyčok byl nejprve používán jako potravina pro dobrý účinek na trávení, než se na začátku 20. století zařadil mezi léčivé byliny. Listy artyčoku obsahují zejména cynarin, hořčinu, která povzbuzuje žlučovou sekreci, chrání játra a snižuje cholesterol,“ uvádí se v publikaci Nejlepší detoxikace léčivými bylinami (Dr. F. Gigon a P. Bareau).

Artyčok účinky

V léčitelství se využívá artyčok kardový (Cynara cardunculus) i artyčok zeleninový (Cynara scolymus).

  • Léčivé účinky mají v  době květu nasbírané listy stonku a kořeny, méně květní úbory artyčoku. Nejčastěji se z nich doma připravují nálevy a odvary. Aby byl léčivý i artyčok jako zelenina (nerozvitý květ), je nutné dlouhodobě sníst nejméně 100 až 300 gramů denně.
  • Artyčok je skvělým přírodním lékem při chorobách jater a žlučníku, zvyšuje produkci žluči a usnadňuje její vylučování podobně jako ostropestřec mariánský.
  • Snižováním hladiny krevního cukru pomáhá artyčok diabetikům.
  • Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce, zlepšuje trávení a látkovou výměnu, celkově zlepšuje metabolismus.
  • Pomáhá rovněž při ateroskleróze, artritidě a dně.
  • Listy artyčoku se používají k celkovému pročištění organismu, protože napomáhá vylučování toxických látek, podporou činnosti jater přispívá k vylučování množství škodlivin močí.
  • Nejčastěji se užívá v kombinaci s dalšími bylinkami, např. kopřivou dvoudomou, pampeliškou lékařskou, přesličkou rolní nebo česnekem medvědím.

Nenechte si ujít: Jak zklidnit rozbouřený žlučník: Pomoct můžou i správné bylinky a úprava jídelníčku

Artyčok nežádoucí účinky

Zdravého působení artyčoku může využít téměř kdokoliv, jen se nesmí při chorobách ledvin. Nedoporučuje se v těhotenství a při kojení, je potřeba konzultovat s lékařem.

Léčivé recepty z artyčoku

Čaj na ochranu jater a žlučníku

Ingredience

  • 2 rovné lžičky sušených listů artyčoku nebo 3 lžičky najemno nasekaných čerstvých (je nutné je rychle zpracovat, jinak zčernají)
  • 250 ml studené vody

Příprava

Listy zalijeme vodou necháme asi 5 minut stát, pak pomalu povaříme 2 minuty a necháme ještě asi 10 minut vyluhovat. Pak sejmeme a scedíme. Můžeme osladit medem.

Užívání

Pijeme jeden šálek třikrát denně před jídlem. Čaj je hodně hořký, můžeme ho osladit medem. Užíváme jako měsíční kúru s jednoměsíční přestávkou.

Posilující artyčokový odvar ve víně

Ingredience

  • 100 g najemno nasekaného čerstvého kořene artyčoku
  • 1 l kvalitního suchého červeného nebo bílého vína

Příprava

Víno nalijeme do hrnce, přidáme kořen artyčoku a pomalu zahříváme a necháme přejít varem, sejmeme. Necháme vychladnout. Pak scedíme přes kávový filtr a dáme do ledničky.

Užívání

Třikrát denně před jídlem si dáme 1 lžíci artyčokového vína po dobu dvou týdnů. Jako kúru můžeme po třech týdnech zopakovat.

Vyplatí se vědět: Játra vydrží hodně, ale nejsou nezničitelná. Co jíst a pít a jaké bylinky jim prospívají

Artyčokový nálev na podporu trávení

Při přípravě srdíček artyčoku zeleninového musíme odstranit vláknité dužnaté listeny, které se dají použít jako léčivka. Můžeme je nasušit nebo dát do lednice, kde vydrží několik dní, a pak z nich připravit čaj, který zlepšuje trávení.

Ingredience

  • 4 lžičky odstraněných tuhých listenů z květních úborů artyčoku nebo 2 lžičky sušených
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Vlažný hořký nálev pijeme buď před každým těžším jídlem, nebo těsně po.

Zdroje: cs.wikipedia.org, celostnimedicina.cz, Nejlepší detoxikace léčivými bylinami (Dr. F. Gigon a P. Bareau)


Přečtěte si také