reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Kopřivová jícha je skvělé přírodní hnojivo. Vyrobíte ho snadno

Daniela Kosmonautová , Vydáno: 21.04.2020
Kopřivy
Autor: Thinkstock Kopřivy
Kopřiva je plevel urputný. Ale také skvělé hnojivo. Připravte si jíchu neboli zákvas. Tekuté přírodní hnojivo stačí rozředit s vodou a nalít ke kořenům. Postupujte podle podrobného návodu v článku.

reklama

Znáte ten pocit, kdy vám někdo řekne něco, před čím zavíráte oči? A když vám to ještě navíc řekne vaše máma? "Nechápu, že se nestydíš nechat na zimu maliny v tomhle stavu." "Hm." Zbytky svědomí mě v poslední možný den před ukončením chalupové sezony přinutily osvobodit maliny ze zajetí  všudypřítomných trifidů, tedy pardon kopřiv. Nevím, jak se tyto vychvalované léčivky chovají na vaší zahradě, ale na té mé více než suverénně.

Nebudeme vás dlouho napínat. Jícha neboli zákvas je zelené hnojivo z rostlin. Recept najdete na konci článku

První vyhrání z kapsy vyhání

Rukavice by se měly prodávat jako kopřivovzdorné
Autor: Daniela Kosmonautová Rukavice by se měly prodávat jako kopřivovzdorné

Navléknu rukavice, tlustý dlouhý rukáv a vnořuji se do džungle sebevědomých rostlin, které se z neznámého důvodu rozhodly uzurpovat mé milované maliny. "Au." Prohlížím si místo pálivé bolesti. Mezi rukavicí a rukávem se zjevilo bledé místo teď již mé rudnoucí kůže. "No nic," utěšuji se, "aspoň nebudeš mít ´regma´." Tak mě chlácholila babička vždy, když jsem jako dítě ječela, že mě to pálí. Trhám kopřivy hlava nehlava. "Au." Poškrábu se na obličeji. "Mohou mít lícní kosti taky revma?" Přemýšlím a zoufale hledám nějakou útěchu.

Šalvěj

Rostlinné výtažky jsou skvělým hnojivem. Naučte se je připravit

vyrobte si vlastní vermikompostér

Kompostujte doma: Takhle se vyrábí vermikompostér, který schováte pod dřez

Abyste si nemysleli, vy, kdož jste ještě kopřivy ze své zahrádky neodstraňovali, ony se trhání vůbec nebrání. Jdou tak lehoulince i s celými trsy kořenů, až máte ze sebe radost, jak jste jim to nandali. Také jsem si tuto slast s odplevelováním zažila. Kořeny kopřiv jsou totiž úplně na povrchu a doslova se nabízejí k tomu je vyrvat. Když jsem je pár let zpátky trhala z výše zmíněného maliniště, dala jsem si zejména záležet na kořenovém podhoubí, jsouce poučena, že to je nejdůležitější. Dmula jsem se pýchou stejně jako novinář nebo policista, když odhalí politickou korupci. Jenže ještě během roku jsem odhalila jejich zákeřnost. Za pár týdnů byly opět na svém místě, silnější, hustší a odolnější. Moc dobře vědí, že jsou stejně jako kořeny politické korupce nevymýtitelné. Dávaly mi pocit vítězství, zatímco se potutelně usmívaly nad mojí naivitou. Věděly, že budou mít vždycky převahu.

Vytrhat jdou kopřivy snadno
Autor: Daniela Kosmonautová Vytrhat jdou kopřivy snadno

Proto jsem tentokrát tento předem prohraný boj odkládala na nejzazší možný termín. Nesmíš to vidět tak černě, uklidňuji se. Když zalejeme politiky horkou vodou, žádný blahodárný nápoj z nich nebude, takže se omlouvám kopřivě dvoudomé a snažím se být pokorná k její životní síle a nezdolnosti. "Au." Sakra. Dívám se na své oděné, přesto popálené prsty. Na rukavicích by měla být značka ´kopřivě odolné´. Ty mrchy, pardon bylinky, se propálily i přes mé pogumované rukavice.

"Au." Bože, já se těším, jak jako babička nebudu mít revma, zatímco ostatní staříci budou hořce litovat toho, že si své mladé paže hýčkali a ubránili je před jedem této žahavky. "Che, uvědomujete si tu výhodu, kterou jsem právě utrpěla?" A nejen to, odnáším si poznání, že i předem prohraný boj je užitečný, protože aspoň na chvilku osvobodí utlačované.

Abychom ke kopřivě (která je jinak opravdu moc bezva, a kdo ji má na zahrádce, může být na sebe pyšný, protože indikuje zdravé prostředí) nebyli nespravedliví, máme pro vás jednu radu, jak naložit s nadbytečnými rostlinami. Ne, nebojte se, nebude to ten nechutný, ale strašně zdravý čaj.

Vyrobte si vlastní hnojivo z kopřivy:

Zákvas neboli jícha se dělá poměrně jednoduše. Natrhejte kopřivu, dejte ji do nádoby, která by neměla být z kovu. Vhodná je z umělé hmoty, dřeva, kameniny. Kopřivu můžete i nasekat, zákvas bude dříve hotový.

Kopřivy zalejte studenou vodou tak, aby všechny části rostliny byly ponořené. Nechte čtrnáct dni kvasit, občas promíchejte. Výluh je hotový, když přestane voda kvasit. Pak jím můžete zeleninu nebo ovoce zalévat, ale pozor, jen ke kořenům a zředěným (silné hnojivo je 1:10, pravidelná zálivka dokonce 1:50). Takto vyrobené hnojivo je bohaté na dusík, fosfor a draslík. Ke kopřivě můžete přidat i jiný plevel, například kostival. Kostival je také nevymýtitelný, takže pozor na dobré úmysly s jeho sadbou. Ale o tom někdy příště.

Ovšem za chvíli budou kopřivy zpět
Autor: Daniela Kosmonautová Ovšem za chvíli budou kopřivy zpět

Mohlo by se hodit:

Brambořík

BRAMBOŘÍK: Nová vánoční květina? Podle tohoto návodu vydrží až do jara

Vánoční hvězda

Jak správně koupit vánoční hvězdu. A jak se o ni dobře starat

Velikonoční verze

Co takhle pořídit si hnízdo do bytu?

reklama

reklama

Přečtěte si také