DÝNĚ: Zavařování a kandování. Poradíme, jak si ji užít celoročně

Tradičních dýňových receptů na polévky, saláty a ragú najdete všude spousty. Co si ale trochu zaexperimentovat a zkusit něco jiného? Něco, co vám bude nejen moc chutnat, ale vydrží vám klidně celou zimu!

Dýně, dýně, dýně. Dýně, kam se podíváte. Chápeme, že někoho může tahle každoroční dýňová smršť už trochu unavovat, ovšem jedna věc se dýním upřít nedá. Jen těžko najdete na světě plodinu, která by měla tak široké pole využití a ještě ktomu byla tak zdravá. Až se tedy přejíte dýní vařených či pečených, zkuste si je připravit trochu jinak.

Kandovaná dýně

Na 1 kg dýně budete potřebovat: 2–3 citrony, 1 pomeranč a 0,5 kg cukru. Tuhou část dužiny nakrájejte na kostičky zhruba půl až centimetr velké, zalijte vodou a šťávou ze 2 až 3 citronů a nechte přes noc máčet. Ráno vodu slijte, přidejte šťávu z1 pomeranče, přisypte půl kilogramu cukru a nechte znovu odpočívat. Večer (nebo až se knim dostanete) dýně zahřejte na bod varu, stáhněte plamen a za mírného varu nechte zesklovatět. Pozor ale, nepřevařte je! Slijte je přes cedník, nechte okapat a vyklopte je na plech spapírem na pečení. Vpootevřené troubě je sušte při zhruba 50 °C, až vám půjdou lehce od papíru a nebudou se ani lepit ksobě navzájem. Prosypte je cukrem krupicí a voilà – kandovaná dobrota je na světě. Použití: Do biskupských chlebíčků, vánočních štol nebo prostě jen tak na mlsání.

Sušené dýňové plátky

Na 1 kg dýně budete potřebovat: 2–3 citrony, 0,5 kg cukru, celou skořici, 2–3 hřebíčky. Dýni nakrájejte na tenké plátky, zalijte vodou svymačkanými citrony a nechte odpočívat. Druhý den vodu slijte, plátky prosypte cukrem, aby byly všechny obalené, a znovu dejte stranou klidně do dalšího dne. Poté je nechte zhruba 5 minut povařit vpuštěné šťávě spolu skousky skořice a hřebíčkem. Nechte okapat a sušte buď vpootevřené troubě na pečicím papíru či vsušičce.

Dýňové pyré

Dýně rozpulte, vydlabejte a položte na plech rozkrojenou stranou. Zalijte trochou vody (aby byly cca 1 cm ponořené) a dejte péct na 180 °C. Po hodině až hodině a půl už by dýně měly být dostatečně měkké na to, aby šly propíchnout vidličkou. Nechte je vystydnout, vydlabejte dužinu a rozmixujte dohladka. Vpřípadě, že je pyré moc řídké, nechte ho vlednici vcedníku pár hodin vykapat. Přendejte ho do umělohmotných dóz a zamrazte. Použití: První dětské příkrmy (před podáním nezapomeňte přidat trochu tuku kvůli vstřebávání vitamínů), přílohy kmasu (dochuťte restovaným česnekem a cibulkou, solí a pepřem), dýňový koláč neboli kiš.

Dýně jako kompot

Na 1 litr vody budete potřebovat: šťávu ze 2–3 citronů, 2–3 hřebíčky, celou skořici, citronové plátky na dno zavařovacích sklenic a 0,5 kg cukru. Dýni nakrájejte na kostičky zhruba 2 centimetry velké, vymačkejte na ni 2 až 3 citrony, zalijte vodou a nechte stát. Večer nebo druhý den vodu slijte stranou a dýni můžete buď lehce předvařit, či rovnou naskládat do zavařovacích sklenic, na jejichž dno vložíte hřebíčky, kousek skořice a kolečko citronu. Přelijte je cukerným roztokem (0,5 kilogramu cukru na 1 litr vody) a sterilujte zhruba 30 minut při 85 °C.

Přečtěte si také:


Přečtěte si také