Červené jeřabiny jsou podzimní plody s léčivými účinky. Jak je to s jejich jedovatostí?

Když začnou na stromech červenat jeřabiny, je to známka, že podzim už klepe na dveře. V syrovém stavu mohou příjemně ovocně vonící a hořce až trpce chutnající plody jeřábu přivodit žaludeční problémy a bolest hlavy. Proto se často tvrdí, že jeřabiny jsou jedovaté. Je to pravda? Pomáhají při revmatismu, dně a bolesti kloubů, prospívají trávení, podporují přirozenou imunitu a fungují i proti podzimní depresi a únavě. Nejčastěji se z nich připravuje čaj, sirup, kapky a prášek.

Naši předkové říkávali, že čím dříve jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), začnou zrát, tím delší a krutější bude zima. Tak uvidíme, jak to bude letos.

NENECHTE SI UJÍT:  Bude letos mírná zima, nebo kruté mrazy? Pranostiky a lidová moudrost mají jasno

Na co jsou dobré jeřabiny

Jeřabiny prospívají především správnému trávení (pomáhají při nedostatečné činnosti střev, dlouhodobém průjmu a žaludečních neurózách) a posilují obranyschopnost organismu v podzimním a zimním období, v době zvýšeného výskytu virových onemocnění nebo při stresu a únavě. Jako přírodní lék se osvědčily při dně a revmatických potížích s bolavými klouby, ledvinových chorobách, problémech močových cest a zánětech dýchacích cest,“ říká bylinkář Martin Kolár.

Co se dá dělat z jeřabin

„V lidové medicíně  se ze zralých plodů nejčastěji připravují čaj, tinktura, sirup, víno nebo bylinné likéry. Používají se i sladší plody šlechtěných odrůd jeřábu, jako je například jeřáb moravský sladkoplodý,“ dodává.

  • Jeřabinám nevadí, když projdou mrazem. Naopak díky tomu ztrácí svou hořkost a trpkost a jsou sladší a měkčí. Proto se doporučuje dát je před zpracováním na noc do mrazáku.

Které jeřabiny jsou jedovaté?

V podstatě jsou všechny červené jeřabiny jedlé, jen by se neměly jíst syrové. „Plody jeřábu obsahují mj. velké množství vitaminu C (podobně jako šípky a rakytník řešetlákový), třísloviny, hořčiny, silice, ale taky kyselinu parasorbovou a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které po požití většího množství mohou vyvolat u citlivých jedinců žaludeční nevolnost, zvracení a bolesti hlavy. Tepelným zpracováním nebo sušením ale tyhle ‚jedy' zmizí a jeřabiny můžeme bez obav konzumovat,“ vysvětluje bylinkář.

INSPIRUJTE SE: Keře s červenými plody udělají radost vám i ptactvu. Pěstujte hloh, dřín i šípkovou růži

  • Podle starých pověr jsou jedlé jeřabiny ze stromů, které mají vroubkované lístky jen v jedné třetině. Ty nejedlé, které mají svíravou chuť, mají listy vroubkované celé. Také se traduje, že jedlé jeřabiny mají hvězdičku na plodech a nejedlé křížek.
  • Také se traduje, že jedlé jeřabiny mají hvězdičku na plodech a nejedlé křížek.

Domácí jeřabinová tinktura na bolavé klouby

Ingredience

  • 1 díl podrcených jeřabin
  • 5 dílů vodky nebo slivovice

Příprava

Jeřabiny zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme asi měsíc (minimálně tři týdny macerovat) na tmavém místě při pokojové teplotě. Občas protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr a přelijeme do malých lahviček. Uzavřeme.

Užívání

Užíváme 1 lžičku domácí jeřabinové tinktury jednou až třikrát třikrát denně buď pod jazyk, nebo ve sklence neperlivé vody. Tinkturu používáme zároveň jako mazání na bolavé klouby. Několik kapek jemně vmasírujeme do kůže.

Jeřabinový sirup proti (nejen) podzimním depresím

Ingredience

Příprava

Očištěné jeřabiny zalijeme vodou a čtvrt hodiny povaříme. Necháme vychladnout. Potom rozmixujeme a scedíme přes sítko. Přidáme cukr a koření a za stálého míchání při mírné teplotě necháme probublávat, aby se šťáva zahustila na požadovanou konzistenci – sirup ochutnáme, když tak přidáme ještě cukr. Koření vyjmeme. Do lahví vypláchnutých alkoholem vlijeme sirup a uzavřeme. Skladujeme v chladu.

Užívání

Jeřabinový sirup užíváme 1 až 2 lžičky až třikrát denně, nejlépe ve sklenici vody nebo v čaji. Můžeme přidat plátky citrusů a pár lístků meduňky nebo máty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Domácí likéry z šípků, jeřabin a trnek skvěle chutnají. Poslouží i jako prevence chřipky a nachlazení

Prášek z jeřabin

Plody nejprve necháme jeden den na vzduchu ovadnout. Pak je usušíme buď na slunci, nebo v sušičce na ovoce či v troubě, kde teplota nesmí přesáhnout 40°C. Z usušených jeřabin otrháme všechny stopky. Dobře usušené plody mají tmavě fialovou barvu, jsou svrasklé a mají kyselou chuť. Jeřabiny skladujeme v dobře uzavřených sklenicích.

  • Správně usušené jeřabiny rozemeleme na prášek. Denní dávka je půl lžičky jeřabinového prášku rozmíchaného ve sklence vody nebo čaje.
  • Sušené jeřabiny jsou vhodnější než sirup, protože neobsahují cukr.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, kupi.cz, bylinkyprovsechny.cz


Přečtěte si také